Της Λεμονιάς Βασβάνη
Η μικρότερη έκθεση σε τοξικές ουσίες κατά 90% είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ σε συζήτηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Παπαστράτος.
Σήμερα όπως τόνισε η Σταυρούλα Νταηλάκη, επικεφαλής επιστημονικών υποθέσεων της εταιρείας "οι χρήστες Iqos στην χώρα μας υπολογίζονται σε 700.000 και παγκοσμίως ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια".
Η ίδια δίνοντας το παράδειγμα του αντηλιακού που το φοράμε για να μειώσουμε την έκθεση μας στον ήλιο, υποστήριξε πως η μείωση της βλάβης μπορεί να εφαρμοστεί και στο κάπνισμα. Εξήγησε πως η Παπαστράτος και η μητρική της εταιρεία, Philip Morris International (PMI), έχουν επενδύσει πάνω από 14δις τα τελευταία 15 χρόνια στην έρευνα προϊόντων που θα το κάνουν αυτό και θα μπορούν να τα αποδέχονται οι καταναλωτές.
Σήμερα, περισσότεροι από 1.400 επιστήμονες, από διαφορετικά πεδία, διεξάγουν έρευνα πάνω σε αυτά τα προϊόντα συμβάλλοντας στην επιστημονική τεκμηρίωσή τους. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της μία ποικιλία διαφορετικών κατηγοριών, όπως θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, ηλεκτρονικά τσιγάρα και σακουλάκια ή pouches νικοτίνης, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενήλικους καπνιστές, που δεν διακόπτουν το κάπνισμα, να επιλέξουν το προϊόν που θα τους βοηθήσει να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο.
Η κυρία Νταηλάκη στην ομιλία της αναφέρθηκε στα παραπάνω προϊόντα και στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα της Σουηδίας.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από την συγκεκριμένη χώρα της Σκανδιναβίας είπε ότι πλέον έχει ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμβατικού καπνίσματος φτάνοντας στο κάτω του 5% και με τους πολίτες να προτιμούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Παράλληλα οι Σουηδοί άνδρες έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στην Ευρώπη. Στις γυναίκες όμως που δεν προτιμούν το συμβατικό τσιγάρο ο καρκίνος είναι στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της Ευρώπης. Όπως σχολίασε, η διαθεσιμότητα τέτοιων εναλλακτικών επιλογών, όπως το snus και τα nicotine pouches (σακουλάκια νικοτίνης), έχει συνδεθεί με σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών και των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Εξάλλου πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει αδειδοτήσει την κυκλοφορία των nicotine pouches (σακουλάκια νικοτίνης) της PMI μετά από την αξιολόγηση των επιστημονικών τους δεδομένων.
Έρχεται καμπάνια κατά του καπνίσματος ανηλίκων
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ιάκωβος Καργαρώτος τόνισε ότι «Η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο και πρωτοστατεί στη διαχείριση προϊόντων νικοτίνης. Και μέσα από ένα ρεαλιστικό πλαίσιο στα νέα προϊόντα φέρνει μείωση του καπνίσματος κατά 6% την περίοδο 2021–2023, από 42% σε 36%. Αυτό σε αντίθεση με άλλες χώρες που προβαίνουν σε απαγορεύσεις».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να θίξει και το προβληματικό όπως το χαρακτήρισε φαινόμενο του καπνίσματος ανηλίκων.
«Εμείς δεν στοχεύουμε σε αυτό τον πληθυσμό» διαβεβαίωσε και αναφέρθηκε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού που θα τρέξει με πρωτοβουλία της Παπαστράτος και με τίτλο "Είναι στο χέρι μας να μην είναι στο χέρι τους". Όπως είπε «Ήδη έχει ξεκινήσει επικοινωνιακή καμπάνια. Στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει η εκπαίδευση και πιστοποίηση πωλητών σε 20.000 σημεία λιανικής. Επίσης θα γίνει ανάπτυξη έξυπνων εργαλείων ώστε η επαλήθευση ηλικίας να γίνεται σε ψηφιακό περιβάλλον». Να σημειωθεί ότι η καμπάνια θα γίνει με τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μιλώντας για την φορολόγηση είπε ότι «μπαίνουμε σε ένα μακρύ κύκλο διαπραγμάτευσης που προβλέπει υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για όλα τα προϊόντα. Όμως στη χώρα μας χάρη στην σταθερή φορολογία και την εντατικοποίηση των ελέγχων, δίχως να αυξήσουμε τους φόρους, μεγαλώσαμε τα έσοδα και μειώθηκε το λαθρεμπόριο κατά 6%. Η Ελληνική συνταγή πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης».
