Μεγάλη δράση καθαρισμού στο ρέμα της ΥΦΑΝΕΤ στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση Cleaningans. Στη μεγάλη δράση συμμετείχαν παρά το τσουχτερό κρύο συνολικά 60 εθελοντές και εθελόντριες από όλη τη Θεσσαλονίκη. Αυτή ήταν η 4η δράση των Cleaningans στο συγκεκριμένο σημείο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την οργάνωση, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού απομακρύνθηκαν 87 σακούλες απορριμμάτων χωρητικότητας 80–150 λίτρων, συνολικά δηλαδή 12.000 λίτρα απορριμμάτων. Ανάμεσα σε αυτά μάζεψαν έναν καναπές, πόρτες, καρέκλες, βαλίτσες, στρώματα, καρότσια λαϊκής/σούπερμάρκετ, λάστιχα ποδηλάτου/αυτοκινήτου, πινακίδες οχημάτων, δεκάδες παλέτες, έπιπλα, σίδερα, πλαστικούς σωλήνες, κουζινικά σκεύη, ρούχα, μέχρι και σιδερώστρα και ένα σπιτάκι σκύλου.
Σε σχετική ανάρτηση που έκαναν στα social media, αναφέρουν:
Το ποδαρικό του 2026 γράφτηκε στο πεδίο. Στους 4°C. Στο ρέμα της ΥΦΑΝΕΤ. Εκεί όπου η πόλη συναντά τη φύση και δοκιμάζει καθημερινά τα όρια της. Παρά το κρύο και τις συνθήκες, οι Cleaningans και η κοινότητα μας απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι είμαστε παντός καιρού. Γιατί πρόκειται για τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.
60 εθελοντές και εθελόντριες βρέθηκαν σήμερα στο πεδίο, από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης. Έτοιμοι/ες να καθαρίσουν την ασυνειδησία που «κοσμούσε» αυτόν τον μικρό αλλά τόσο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.
Αυτή ήταν η 4η επίσκεψη μας στο ρέμα της ΥΦΑΝΕΤ τα τελευταία χρόνια. Και έχει ουσία να αναφέρουμε πως η κατάσταση προχωρά σταδιακά προς το καλύτερο. Σήμερα, οι παρεμβάσεις μας επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα, περιφερειακά σημεία του ρέματος. Μικρές νίκες που δείχνουν ότι η επιμονή, η συνέπεια και η παρουσία φέρνουν αποτέλεσμα.
Ο απολογισμός της δράσης μιλάει από μόνος του μέσα από 87 σακούλες απορριμμάτων χωρητικότητας 80-150 λίτρων, σχεδόν 12.000‼️λίτρα σκουπιδιών, και μια «σοδειά» ογκωδών ευρημάτων που προβληματίζει: 1 καναπές, 5 πόρτες, 6 καρέκλες, 4 βαλίτσες, 2 στρώματα, 6 καρότσια λαϊκής/σούπερμάρκετ, 5 λάστιχα ποδηλάτου/αυτοκινήτου, 2 πινακίδες οχημάτων, δεκάδες παλέτες, έπιπλα, σίδερα, πλαστικοί σωλήνες, κουζινικά σκεύη, ρούχα, μέχρι και σιδερώστρα και ένα σπιτάκι σκύλου.
Αυτή η εικόνα δεν μας εκπλήσσει πια. Μας εξοργίζει. Και ταυτόχρονα μας πεισμώνει. Γιατί αυτή η ασυνειδησία υποβαθμίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της περιοχής. Και γιατί μας δίνει ακόμη έναν λόγο να πιέσουμε περισσότερο, να επιμείνουμε, να αλλάξουμε σελίδα στο ρέμα και στη σχέση μας με τον δημόσιο χώρο.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες και όλους εσάς που ήρθατε σήμερα για να σταθείτε ξανά δίπλα μας. Αυτό που χτίζουμε δεν είναι απλώς δράσεις καθαρισμού. Είναι κοινότητα. Είναι δύναμη. Είναι οικογένεια.
Η έκτη σεζόν μόλις ξεκίνησε. Και ξεκίνησε δυνατά. Συνεχίζουμε πιο στοχευμένα, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά. Για το ρέμα, την πόλη. Για όλους μας.
Δείτε φωτογραφίες από τη δράση καθαρισμού, παρακάτω στη gallery του TyposThes.
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα από φωτιά σε διαμέρισμα στο Σοχό (VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος
- Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο από ανήλικους σε 14χρονη – Έγραψαν σε βίντεο την επίθεση
- Πανικός στο Λος Άντζελες: Φορτηγό έπεσε πάνω σε διαδηλωτές υπέρ του Ιράν (VIDEO)
