Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σ. Δανιηλίδης: Να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Την αναθεώρηση και διεύρυνση των προϋποθέσεων ένταξης των ανέργων και οικονομικά αδύναμων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ...

Την αναθεώρηση και διεύρυνση των προϋποθέσεων ένταξης των ανέργων και οικονομικά αδύναμων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, και κοινοποίησε στον αρμόδιο υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Όπως επισημαίνει, στην κρίσιμη προσπάθεια στήριξης των κοινωνικά αδύναμων που πλήττονται πολύπλευρα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, απαιτείται τα μέτρα παρέμβασης της πολιτείας και των συναρμόδιων φορέων να παρέχουν ουσιαστική ανακούφιση και να επιτρέπουν στους πολίτες να ζουν με τις οικογένειές τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

«Προφανώς κανένας μας δε θέλει να φτάσουμε πάλι στο τραγικό σημείο να θρηνούμε ανθρώπινα θύματα, κυρίως παιδιά, εξαιτίας της έλλειψης ρεύματος σε κατοικίες. Οφείλουμε να δράσουμε τώρα και να αποτρέψουμε κάθε πιθανό αδιέξοδο ζωής, στο οποίο μπορεί να περιέλθει ο οποιοσδήποτε πολίτης, ανά πάσα στιγμή», τονίζει.

Γιατί μόνο ως την 1η Νοεμβρίου 2013;

Οι σοβαρές ενστάσεις που εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, αφορούν πρόσφατη (23.6.2014) τροποποίηση υπουργικής απόφασης για τη διεύρυνση και βελτίωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ, με ειδικές προβλέψεις για δικαιούχους των φορέων πρόνοιας και ανέργους, οι οποίες όμως, όπως σημειώνει, «δεν ανταποκρίνονται στις διαπιστωμένες ανάγκες των πολιτών».

Ειδικότερα, κρίνει ως «εξαιρετικά περιοριστική» την προϋπόθεση ένταξης σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ή επανασύνδεσης των κατοικιών δικαιούχων-καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, που ορίζει ότι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα συσσίτια των δήμων, των περιφερειών και των ιερών ναών αποκλειστικά και μόνο έως και την 1η Νοεμβρίου του 2013. Κι αυτό, γιατί «η ανεργία και η οικονομική ύφεση συνεχίζουν να πλήττουν τους κοινωνικά αδύναμους με αποτέλεσμα, και πέρα από αυτή την ημερομηνία, πληθώρα νοικοκυριών να παραμένουν χωρίς ρεύμα, αφού δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

»Εφόσον το πρόγραμμα πρόκειται να ισχύσει έως τις 31/12/2015 είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις και για ωφελούμενους που εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν στις κοινωνικές δομές σε όλη τη διάρκεια των ετών 2014 και 2015. Διαφορετικά, προκύπτει το εύλογο ερώτημα με ποιον τρόπο θα υπάρξει μέριμνα για όλους τους διαπιστευμένα οικονομικά αδύναμους και άπορους πολίτες μας, που επί δύο χρόνια και δύο μήνες εντάχθηκαν και θα συνεχίζουν να εντάσσονται στα συσσίτια όλης της χώρας από τις 2 Νοεμβρίου του 2013 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015;».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ακατανόητη την απαίτηση ένταξης «ενός καταναλωτή ρεύματος σε συσσίτιο, ώστε να θεωρείται άπορος και να του επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα, από τη στιγμή που τα κοινωνικά κριτήρια που τίθενται εξακριβώνονται τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Υπουργείο Εργασίας».

Δυσβάστακτο κόστος επανασύνδεσης

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επανέρχεται και στο μείζον και οικονομικά αποτρεπτικό ζήτημα της επανασύνδεσης, που υποχρεώνει τον ενδιαφερόμενο-υπόχρεο να διαθέτει το λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομά του. Στην περίπτωση που δεν είναι ο ίδιος υπόχρεος, τότε θα πρέπει να κινήσει διαδικασία έκδοσης Ηλεκτρολογικού Σχεδίου, η οποία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και απαιτεί χρήματα τα οποία, ασφαλώς, δεν διαθέτει για να είναι δικαιούχος Κ.Ο.Τ., καθώς και να χρεωθεί εγγύηση κατά την αλλαγή υπόχρεου.

Ως συνέπεια των παραπάνω, εξηγεί, είναι να εμφανίζονται στις καταστάσεις πελατών Κ.Ο.Τ. που έχει αποστείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος στους δήμους, «αρκετές εκατοντάδες λιγότεροι δικαιούχοι από αυτούς που πραγματικά βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούνται», όπως το ηλεκτρολογικό σχέδιο, την εγγύηση, κ.ά.

Τέλος, σημειώνει, ότι η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο -έστω και προσωρινής- διευκόλυνσης των εκατοντάδων πολιτών που είναι ενταγμένοι στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. «Δυστυχώς, παρά τη θέληση και την επιμονή μας, καταλήγουμε συνεχώς σ’ έναν “σκόπελο” ανυπέρβλητων οικονομικών δυσκολιών εξαιτίας παραμέτρων και αστερίσκων», που έχουν οριοθετηθεί από την πολιτεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος και πρέπει άμεσα να αρθούν, καταλήγει στην επιστολή του ο Σίμος Δανιηλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ