Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»
Σε σύμβολο συμπερίληψης σε όλο τον κόσμο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, η ειδική μπάλα που έχει σχεδιαστεί για παιδιά με οπτική αναπηρία. Ο Θεσσαλονικιός ιδρυτής της καμπάνιας «A ball for All» κ. Ηλίας Μάστορας, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» εξηγεί πώς μια συνάντηση με ένα μικρό παιδί στάθηκε η αφετηρία για μια παγκόσμια καμπάνια, που σήμερα έχει φτάσει σε 217 χώρες και περιοχές
Αρχικά σχετικά με το πώς γεννήθηκε η ιδέα ο κ. Μάστορας είπε:
«Εγώ ήμουν στον χώρο του ποδοσφαίρου τυφλών από τη δεκαετία του ‘90 και μου πήρε 20 χρόνια συνειδητοποιήσω την ανάγκη να δημιουργηθεί αυτή η ειδική μπάλα, όταν γνώρισα τον Λέανδρο που ήταν σε ηλικία 4 ετών. Είχε χάσει την όρασή του, και είχε έρθει στη σχολή τυφλών στο στούντιο, να πει έναν γρίφο από ένα σκακιστικό παραμύθι που είχα δημιουργήσει, να το κάνουμε μια θεατρική αφήγηση. Του έδωσα μια μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών ενηλίκων και συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ δύσκολο να παίξει επειδή η μπάλα ζυγίζει πάνω από μισό κιλό και έτσι μου δημιουργήθηκε η ιδέα.
Όταν δημιουργήθηκε αυτή η καμπάνια το πρώτο που είπαμε είναι να δίνεται δωρεάν. Αυτό που είναι συγκινητικό, είναι η επαφή με τα παιδιά, κάθε μπάλα έχει μια ιστορία. Με τη Λουκία για παράδειγμα, εδώ και 6-7 χρόνια έχουμε έρθει πιο κοντά και μπορώ να πω ότι μεγαλώνω κι εγώ μαζί της».
Για το ποιο είναι το μήνυμα που περνάει και τι έχει μάθει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια είπε:
«Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη μας φιλοξενεί. Για να είναι βιώσιμη μια τέτοια καμπάνια, ο Δήμος μας παραχωρεί τον χώρο και δεν έχουμε λειτουργικά έξοδα. Το άλλο κομμάτι, είναι το πώς η μη τυπική εκπαίδευση συναντά την τυπική εκπαίδευση, δηλαδή το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση κάθε παιδιού πώς θα γίνει πραγματικότητα. Ένα παιδί με οπτική αναπηρία π.χ. έχει δικαίωμα να πάει σε ένα σχολείο στη γειτονιά του, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις δράσεις, όπως το να παίξει στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Εκεί λοιπόν χρειάζεται δουλειά σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά κυρίως στη στάση ζωής και τη συμπεριφορά, να πείσουμε τους πάντες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Για το τι διαφορά έχει η συγκεκριμένη μπάλα σε σχέση με τις υπόλοιπες ο κ. Μάστορας ανέφερε:
«Είναι η μοναδική μπάλα παγκοσμίως που είναι κατάλληλη για παιδιά με οπτική αναπηρία. Ζυγίζει 250 γραμμάρια και η μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών 550 γραμμάρια. Ακόμη κι αν έρθεις σε επαφή στο πρόσωπο, δεν χτυπάς. Είναι μια μπάλα που έχει "καρδιά". Με τη δόνηση δημιουργεί ερέθισμα. Είδαμε ότι είναι μια μπάλα για αθλητές και αθλήτριες στο special Olympics».
Σχετικά με το αν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο τυφλών, αλλά και με το κόστος κατασκευής, ο κ. Μάστορας τόνισε ότι είναι για πολλά αθλήματα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κόστος των μεταφορικών και τον εκτελωνισμό.
«Ειναι μια μπάλα για όλα τα αθλήματα, μπορουμε π.χ. να παίξουμε μπόουλινγκ τυφλών. Ο λόγος που βάζουμε πιο μπροστά το ποδόσφαιρο, είναι επειδή είναι πιο εύκολο να βρούμε υποστηρικτές. Η UEFA μας υποστηρίζει σχεδόν τα μισά χρόνια. Είναι όμως μια μπάλα και για άλλες δραστηριότητες.
Στην αρχή ήθελα να γίνει στην Ελλάδα, όμως δημιουργείται στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο κόστος είναι τα μεταφορικά, και ο εκτελωνισμός όχι το κόστος παραγωγής. Εμείς αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα ενεργό δίκτυο σε 217 χώρες και περιοχές. Μας λείπουν μόνο τρεις χώρες των Ηνωμένων Εθνών για να φτάσουμε σε όλο τον κόσμο. Εμείς καλύψαμε το σύνολο των εξόδων. Το σύστημα εκτελωνισμού είναι διαφορετικό σε πολλές χώρες και εμείς καταφέρνουμε και καλύπτουμε τα έξοδα. Τον Ιούνιο παράλληλα με το παγκόσμιο κύπελλο θα γίνει το εθνικό πρωτάθλημα Special Olympics των ΗΠΑ. Εμείς ετοιμάζουμε 3050 μπάλες για κάθε αθλητή και αθλήτρια που θα πάνε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο».
«Αλλάζουμε τον κόσμο μέχρι εκεί που μπορούμε»
Σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης καμπάνιας είναι και η χρηματοδότηση, με τον κ. Μάστορα να στέκεται ιδιαίτερα στην παραχώρηση του χώρου από τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, αλλά και στο πρόγραμμα Erasmus+ αθλητισμός.
«Έχουμε δύο επίπεδα. Το ένα για να γίνει βιώσιμο είναι να μειώσουμε τα έσοδα. Ο φορέας αφού λειτουργεί σε πολυχώρο στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη μας καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα. Δεν έχουμε εργαζόμενους άρα είμαστε όλοι εθελοντές. Θα υποβάλλουμε προτάσεις, οι οποίες αν εγκριθούν, τότε θα υλοποιηθεί αυτό που θέλουμε, αν όχι έχουμε χάσει τον χρόνο μας. Αλλάζουμε τον κόσμο μέχρι εκεί που μπορούμε. Το κυρίαρχο εργαλείο είναι το Erasmus+ αθλητισμός. Η ΕΕ έχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα αθλητισμού όπου μια φορά τον χρόνο όλοι υποβάλλουν προτάσεις. Εμείς πρέπει να υποβάλλουμε ικανές προτάσεις για να εγκριθούν. Μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει. Αυτή η καμπάνια έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης και η UEFA με το ίδρυμα για το παιδί, και από εκεί και πέρα εθελοντικές οργανώσεις. Φέτος τρέχουμε με την ΕΠΟ ένα πρόγραμμα και πήγαμε επιτόπια σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας που φοιτούν παιδιά με οπτική αναπηρία σε ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Αν δεν εγκρινόταν αυτό, δεν θα πηγαίναμε. Υποβάλλουμε προτάσεις και ό,τι εγκρίνεται και αρέσει είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί» είπε.
Ο ίδιος δηλώνει πως δεν περίμενε η μπάλα να φτάσει σε τόσες πολλές χώρες, αναφέροντας ότι του πήρε χρόνια να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
«Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά μου είναι εκπαιδευτής νέων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και πάντα έλεγα στους νέους να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Εμένα μου πήρε χρόνια να το κάνω πραγματικότητα, άρα σίγουρα δεν το περίμενα. Εγώ ήμουν στο ποδόσφαιρο τυφλών το οποίο ήταν ενεργό περίπου σε 60 χώρες, και εμείς έχουμε φτάσει σε τριπλάσιο νούμερο.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη να φτάσει παντού αυτή η μπάλα. Έχουμε πάει στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα, εκεί όπου μπορεί ένα σχολείο τυφλών να έχει 750 παιδιά. Τα νούμερα είναι πολύ διαφορετικά στο εξωτερικό, σίγουρα όμως εγώ δεν το περίμενα όλο αυτό» σχολίασε.
Η ιστορία της Λουκίας με τον Τζακ Γκρίλις
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει μια ιστορία η οποία σίγουρα του έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό. Αυτή, είναι η ιστορία της Λουκίας με τον ποδοσφαιριστή Τζακ Γκρίλις στον τελικό του UEFA Super Cup το 2023 στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».
«Ένα παράδειγμα που είναι δίπλα μας είναι αυτό της Λουκίας με τον Τζακ Γκρίλις στο Super Cup, στο παιχνίδι Μάντσεστερ Σίτι – Σεβίλλη. Εμείς είχαμε επιλεχθεί από την UEFA και το Foundation να είμαστε εκεί, να πάρει συνέντευξη η Λουκία από τον πρεσβευτή του UEFA Foundation for children τον Ιβάν Ράκιτιτς. Η Λουκία μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, και συνθέτει μουσική. Τότε ήταν στην πέμπτη δημοτικού και τους μάγεψε όλους. Επιλέχθηκε να είναι και δίπλα στον πρόεδρο της UEFA να δώσει τα μετάλλια. Μέχρι τότε δεν υπήρχε στο πρωτόκολλο να μπαίνει το παιδί με το μπαστούνι. Οι παίκτες χαιρετώντας τον Πρόεδρο δεν χαιρετούσαν τη Λουκία, μέχρι που ο Τζακ Γκρίλις επικοινώνησε με τη Λουκία και μίλησαν μαζί. Ο ίδιος έχει παιδί στην ευρύτερη οικογένεια με αναπηρία.
Κανείς δεν ασχολήθηκε με το αν η Μάντσεστερ Σίτι πήρε το κύπελλο, αλλά με τον Τζακ Γκρίλις και το πώς έκανε τη διαφορά σε ένα παιδί με αναπηρία. Η Λουκία με το παράδειγμά της άλλαξε ένα τελετουργικό.
Τέλος για το πώς αντιμετωπίζουν το εγχείρημα γνωστοί ποδοσφαιριστές είπε:
«Για πρώτη φορά ήρθαν στο Erasmus+ αθλητισμός ήρθαν εδώ 30 χώρες για να δουν τι κάνουμε καλά στην Ελλάδα για να τις μεταλαμπαδεύσουν και να τις υλοποιήσουν στις χώρες τους. Ο πρεσβευτής μας εδώ μαζί με τη Λουκία ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, τον οποίο ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γενικά είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό που έχουμε πάρει πίσω είτε από τους γνωστούς είτε από τους αγνώστους».
