Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αμφίπολη: Βρέθηκε σκελετός σε τάφο

Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, δεδομένης της κατασκευής του ταφικού συγκροτήματος, αναφέρει η ομάδα της κας Περιστέρη

Πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, μετά την ανακάλυψη ενός τάφου με οστά κάτω από τον τρίτο θάλαμο του Τύμβου της Αμφίπολης. Ο τάφος είναι μεγάλος, σε σχήμα κιβωτίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Πολιτισμού, ο νεκρός θα πρέπει να ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Ο τάφος βρέθηκε σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους.

Εξωτερικά είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, οι ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή, οδηγούν τους αρχαιολόγους στην υπόθεση ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες και αναμένεται να γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

Όπως τονίστηκε στην ενημέρωση που έγινε χθες στην Αμφίπολη το ταφικό αυτό συγκρότημα είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία.

Τα στοιχεία μοναδικότητάς του; Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

Επομένως, όπως τονίστηκε «αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος».

Όπως αναφέρθηκε «Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης» .

Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο, αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

Στις 29 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γεωφυσικές διασκοπίσεις

Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολίδα κ.α).

Η ανασκαφή συνεχίζεται…

Η ανασκαφή στον τάφο ολοκληρώθηκε, αλλά η έρευνα στον λόφο Καστά συνεχίζεται γιατί έχει ακόμη πολλά μυστικά να αποκαλύψει, ανέφεραν η επικεφαλής της ανασκαφής Κ.Περιστέρη και η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λ.Μενδώνη μετά την αποκάλυψη των ανθρώπινων οστών στον τρίτο ταφικό θάλαμο.

«Η ανασκαφή στον τάφο Καστά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, έχουμε έναν καταπληκτικό τάφο. Ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' σε όλους τους συνεργάτες που έδωσαν την ψυχή τους γι' αυτή την ανασκαφή, από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο. Πέρα από αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τον πρύτανη του ΑΠΘ, που ήρθε στην ομάδα μας και τον Γρηγόρη Τσόκα για να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δουλειά μας στον Τύμβο. Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε γιατί ακόμη η περίβολος μάς διαφυλάσσει πολλά μυστικά» δήλωσε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «με την αποκάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου και του σκελετού του νεκρού ολοκληρώνεται η φάση αυτή της αρχαιολογικής έρευνας. Υπολείπονται πολλά να γίνουν για το συνολικό μνημείο το οποίο καλύπτει ο Τύμβος Καστά.

» Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που ένα τόσο σημαντικό μνημείο προστίθεται στο παζλ της ιστορίας και της αρχαιολογίας της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή που ένα τέτοιο εύρημα, ένα τόσο σημαντικό μνημείο, έρχεται να συνδεθεί με όλα τα άλλα πλούσια ευρήματα της περιοχής, αποτελώντας και συμπληρώνοντας ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για το σύνολο της Μακεδονίας και της χώρας».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας δήλωσε ότι «το ΑΠΘ έθεσε από την πρώτη στιγμή το σύνολο του επιστημονικού του οπλοστασίου στη διάθεση της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Χαιρόμαστε σήμερα που έχει επιλεγεί το Εργαστήρι της Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, για να κάνει τις κατάλληλες έρευνες ηλεκτρικής διασκόπησης στο λόφο Καστά. Θα καλύψουμε τα έξοδα της έρευνας στο ύψος των 12.000 ευρώ και ελπίζουμε ότι θα ανακοινώσουμε και άλλα χρήσιμα ευρήματα στο λόφο Καστά».

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, επισήμανε ότι το τμήμα του θα εφαρμόσει τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, η οποία θα δώσει την ηλεκτρική απεικόνιση του εδάφους. Ανέφερε δε ότι «η μέθοδος αυτή έχει συνεισφέρει με καθοριστικό ρόλο κάνοντας γνωστό το εργαστήριο μου σε παγκόσμια κλίμακα και έχει βραβευθεί γι' αυτό».

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προσελκύει ο τάφος της Αμφίπολης.

Αρκετοί είναι οι εκπρόσωποι του τύπου και από διεθνή μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το θέμα. Χθες με αφορμή τις ανακοινώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο μουσείο της Αμφίπολης βρέθηκε μια Κινέζα δημοσιογράφος, από το κρατικό κανάλι της Κίνας, που εκπέμπει σε όλη την ασιατική χώρα.

Η νεαρή Γκονγκ Μινγκ έστειλε το ρεπορτάζ της σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια συμπατριώτες της.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η Γκονγκ Μινγκ είναι ανταποκρίτρια του σταθμού CCTV και τα τελευταία τρία χρόνια είναι μόνιμα εγκατεστημένη στην Αθήνα. Καλύπτει το σύνολο της ειδησεογραφίας και κυρίως, βέβαια, οτιδήποτε άπτεται των άμεσων κινεζικών ενδιαφερόντων, όπως οι επενδύσεις και οι οικονομικές συνδιαλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Η Αμφίπολη ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν και τα ΜΜΕ στο δυτικό κόσμο. «Σκελετός από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου» είναι ο τίτλος του ηλεκτρονικού δημοσιεύματος του BBC.

«Ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου», αναφέρει η Ουάσιγκτον Ποστ, προβάλλοντας ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας;

Εν τω μεταξύ λίγα λεπτά μετά τις επίσημες ανακοινώσεις στον τύμβο Καστά, η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ εξέφρασε τις πρώτες σκέψεις της μέσω twitter.

Αρχικά εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη συγκλονιστική ανακάλυψη, διατυπώνοντας ένα πρώτο ερώτημα για το αν ο σκελετός ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο με την κατασκευή του μνημείου.

Η Κινγκ αναφέρει πως η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Βεργίνας, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ. Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».

Το ενδιαφέρον της αρχαιολόγου προσελκύουν, επίσης, τα ευρήματα από το διάκοσμο που βρέθηκε στον τάφο, για τον οποίο η ίδια σημειώνει ότι πιθανότατα πρόκειται για σαρκοφάγο, παρά για ένα «απλό κουτί με κόκαλα και τέφρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα στον Ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα
Για την επίθεση μέσα στην Βουλή σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου – Παραμένει κρατούμενος από χθες
Σήμερα στον Ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα