Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σταφίδα με σοκολάτα, μια γκουρμεδιά από τη Ζάκυνθο

Το υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα των επισκεπτών των εκθέσεων Detrop και Oenos, που διεξάγονται μέχρι και την Κυριακή 1/3/2015 στην πόλη μας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Είναι η δική μας γκουρμεδιά!». Έτσι χαρακτηρίζει την σταφίδα με σοκολάτα ο οινολόγος και προϊστάμενος Εμπορίας του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου Γιάννης Κολοκοτσάς. 

Πρόκειται για ένα νέο προϊόν που πωλείται στο νησί και σε καταστήματα ντελικατέσσεν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα των επισκεπτών των εκθέσεων Detrop και Oenos που διεξάγονται μέχρι και την Κυριακή 1/3/2015 στην πόλη μας εντός της ΔΕΘ-HELEXPO. Ένα γυάλινο «Ζ» γεμάτο με σταφίδες σοκολάτας έχει κεντρική θέση στο περίπτερό τους και μια επιγραφή που βρίσκεται πάνω του καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο να τις δοκιμάσει.

«Είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που συνδυάζει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας και της σταφίδας και επιπλέον έχει τα καλά σάκχαρα της τελευταίας. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια υπερτροφή. Δίνει ένα τόνο γλύκας χωρίς τύψεις», δήλωσε αποκλειστικά στον «Τ.Θ.» ο κ. Κολοκοτσάς.

Η ιδέα της ένωσης των δύο προϊόντων ανήκει στον υπεύθυνο πωλήσεων του Συνεταιρισμού Ζακύνθου κ. Στέφανο Σεμιτέκολο που, έχοντας εμπειρία σε εκθέσεις τροφίμων, έψαξε να βρει έναν νέο τρόπο για να λανσαριστεί διαφορετικά ένα προϊόν σήμα κατατεθέν του νησιού. «Μην ξεχνάτε ότι η Ζάκυνθος εξάγει σταφίδα από το 1490, εποχή που ήταν υπό Ενετοκρατία. Το Zante currants είναι και σήμερα πασίγνωστο», εξηγεί ο κ. Κολοκοτσάς και συμπληρώνει πως ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής «φεύγει» στην Αγγλία.

Επόμενο στάδιο ήταν η αναζήτηση της κατάλληλης σοκολάτας. Αυτή βρέθηκε σε γνωστή εταιρία κουφετοποιίας που έχει ρίζες στη Θεσσαλονίκη. Το προϊόν έγινε πατέντα για να καταχωρηθούν τα δικαιώματα. «Μονό εμείς το παράγουμε και με την γνωστή γλυκιά Ζακυνθινή σταφίδα που δεν έχει κουκούτσι», εξηγούν.

Συνεργάζονται με 5200 παραγωγούς σταφίδας και το παραγόμενο προϊόν προκύπτει ανάλογα με τη ζήτηση. Η τιμή λιανικής στα γαλάζια και κόκκινα σακουλάκια, για σταφίδα με σοκολάτα υγείας και σοκολάτα γάλακτος αντίστοιχα, κυμαίνεται στα 2 ευρώ. Στόχοι τους; Να κάνουν γνωστό αυτό το καινοτόμο ελληνικό προϊόν, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου τους και να χαρίσουν στον κόσμο μια γευστική απόλαυση με οφέλη για τον οργανισμό. Επόμενο βήμα; Η αύξηση των σημείων λιανικής πώλησης στο εσωτερικό, αλλά και οι εξαγωγές. Ήδη την πρώτη μέρα της Detrop & Oenos είχαν πρόταση για εξαγωγές στην Ταϊλάνδη.

*Η σταφίδα Ζακύνθου έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

*Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου ιδρύθηκε το 1920. Μέλη του είναι 52 Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί, στους οποίους συμμετέχουν 5.800 αγρότες. Αρχικός στόχος του Συνεταιρισμού ήταν να βοηθήσει στην πώληση των αγροτικών προϊόντων των αγροτών μελών του. Σταδιακά εκτός από την πώληση ανέλαβε και την τυποποίηση των προϊόντων.

Σήμερα, η κύρια δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η συγκέντρωση τυποποίηση και εμπορία των βασικών αγροτικών προϊόντων της Ζακύνθου, δηλαδή σταφίδα, ελαιόλαδο και κρασί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ