Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκδήλωση: Η διαμεσολάβηση ως εναλλακτική μέθοδος επίλυσης των διαφορών

Εκδήλωση: Η διαμεσολάβηση ως εναλλακτική μέθοδος επίλυσης των διαφορών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης (ΙΚΔΘ) & Ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ Ιωάννης Βελλίδης, με θέμα «Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ –Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ».

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Ημέρας Διαμεσολάβησης, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η 20η Μαρτίου κάθε έτους. Το κατάμεστο από νομικούς, διαμεσολαβητές αλλά κυρίως επιχειρηματίες, Βελλίδειο, υποδήλωσε την επιθυμία όλων για ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη δικαιοσύνη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, τονίζοντας κυρίως τη σημαντικότητα του θεσμού, απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του ΙΚΔΘ κ. Νικόλαος Βαλεργάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος, η Πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας κ. Λιάνα Γούτα, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Θ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. κ. Μιχάλης Ζορμπίδης. Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΚΔΘ κ. Νικόλαος Βαλεργάκης ανέφερε ότι η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών των πολιτών υπερβαίνει τα στενά όρια της απονομής της δικαιοσύνης αγγίζοντας τον ίδιο τον πυρήνα της κοινωνίας. Τόνισε ότι η διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων από τη στιγμή της προσφυγής μέχρι και την έκδοση απόφασης αγγίζει τις 1300 ημέρες και ο μέσος όρος του κόστους τις 5000€ ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για τη διαμεσολάβηση είναι πολύ μικρότερα.

Η Πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας κ. Λιάνα Γούτα, επίσης, αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά στοιχεία που καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η αξία των αστικών και εμπορικών διαφορών που επιλύθηκαν με τη διαμεσολάβηση από το 1990 μέχρι το 2010 ανέρχεται σε £40 δις και η εξοικονόμηση της δαπάνης για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποίησαν τη διαμεσολάβηση, ανέρχεται σε £1,4 δισ. το χρόνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι εισηγήσεις των ομιλητών, όπως του κ. Λάμπρου Κοτσίρη, Ομότιμου καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ, αντεπιστέλλοντος μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρου της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα «Διαμεσολάβηση και Επενδύσεις», της κ. Καλλιόπης Μακρίδου, καθηγήτριας Νομικής Σχολής ΑΠΘ και Διευθύντρια Κατάρτισης του ΙΚΔΘ με θέμα «Η Διαμεσολάβηση στα κράτη μέλη της Ε.Ε.», του κ. Ρήγα Γιοβαννόπουλου, επίκουρου καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ και Συντονιστή Ενεργειών Κατάρτισης ΙΚΔΘ με θέμα «Διαμεσολάβηση & Διαιτησία: Βίοι Παράλληλοι ή συναντώμενοι;», της κ. Φωτεινής Αχτσίδου, Δικηγόρου και Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. και της Δ.Ε. του ΙΚΔΘ, με θέμα «Διαμεσολάβηση: Πλεονεκτήματα έναντι Διαιτησίας, Δικαστικής Διαμεσολάβησης και Δικαστικού Συμβιβασμού».

Επίσης, το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου κέρδισε και η εισήγηση του κ. Κυριάκου Ποζρικίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΘ με θέμα «Η εμπειρία της ΔΕΘ από τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης». Όπως προκύπτει και από τον τίτλο, ο κ. Ποζρικίδης αναφέρθηκε στις διαμεσολαβήσεις που πραγματοποίησε η ΔΕΘ, με την εκπαιδεύτρια και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του ΙΚΔΘ κ. Ζωή Γιαννοπούλου, με αντικείμενο εμπορικές διαφορές, με επιτυχή αποτελέσματα για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τα πρακτικά των Διαμεσολαβήσεων αυτών κατατέθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο προκειμένου να αποκτήσουν εκτελεστό τίτλο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση Προσομοίωσης Διαμεσολάβησης, από τους Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές κκ. Απόστολο Αγγελόπουλο, Αθανάσιο Αθανασίου, Αφροδίτη Αργυροπούλου, Σοφία Ζιάκα, Ελένη Ζιούτα και Απόστολο Παπαδόπουλο, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να δούνε στην πράξη τη Διαμεσολάβηση και τα οφέλη της. Τέλος οι Διαπιστευμένες Διαμεσολαβήτριες και εκπαιδεύτριες του ΙΚΔΘ κκ. Ζωή Γιαννοπούλου, Έλενα Κολτσάκη και Νανά Παπαδογεωργάκη, έκαναν στοχευμένες παρατηρήσεις για τη Διαμεσολάβηση με τις παρεμβάσεις τους. Η κ. Ζωή Γιαννοπούλου τόνισε τη σημαντικότητα της διαμεσολάβησης για τις επιχειρήσεις καθώς, τα αριθμητικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν παρουσιάζονται απογοητευτικά. Βάσει αξιολόγησης, τον Φεβρουάριο του 2015, η Ελλάδα βρίσκεται στην 155η θέση ανάμεσα σε 189 χώρες όσον αφορά στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στις εμπορικές διαφορές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρατηρούνται 1.580 ημέρες καθυστέρηση, ενώ σε άλλες χώρες ο μέσος όρος είναι 540 ημέρες, δηλαδή 3 χρόνια μικρότερος. Οι αριθμοί είναι άκρως απογοητευτικοί και προδίδουν τη μη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Απέναντι σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που παραμένει δύσβατο για τις επιχειρήσεις η διαμεσολάβηση αποτελεί τη μόνη επιλογή.

Η κ. Έλενα Κολτσάκη αναφέρθηκε στην επίλυση των καταναλωτικών συναλλαγών online. Καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου συνεχώς αυξάνουν θα πρέπει να υπάρχει και η μέθοδος που θα επιλύει τις διαφορές και τα προβλήματα που προκύπτουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον ο καταναλωτής δεν μπορεί διμερώς να επιλύσει το πρόβλημα που προκύπτει, καταθέτει online μέσω της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας το αίτημά του κατά του εμπόρου με τελικό αποδέκτη έναν φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών από αυτούς που θα έχουν επίσημα συσταθεί στα κράτη της ένωσης προκειμένου να δοθεί λύση. Με τρόπο απλό, σύντομο, χωρίς δαπάνες και ζητήματα δικαιοδοσίας, η διαφορά επιλύεται και υιοθετείται από τα μέρη που με τον τρόπο αυτό αναπτύσσουν συνείδηση της αναγκαιότητας του συμβιβασμού και της χρησιμότητας των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης

Τέλος η κ. Νανά Παπαδογεωργάκη αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της Διαμεσολάβησης στον εργασιακό χώρο, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό και πάνω από 30 έτη αποτελεί μέθοδος επίλυσης των συγκρούσεων με αποδεδειγμένα οφέλη για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζομένους. Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου cipd που ασχολείται με τη διαχείριση και τη λειτουργία του Ανθρώπινου Δυναμικού τα οφέλη για τις επιχειρήσεις αναφέρονται στην Άμεση αποκατάσταση και ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων (83%), στη Διατήρηση πολύτιμου εργατικού δυναμικού (63%), στη Σημαντική μείωση των παραπόνων καθώς και στην Αποφυγή δαπανών που σχετίζονται με αγωγές και μηνύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ