Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η μεταρρύθμιση της Ελληνικής αυτοδιοίκησης προϋπόθεση επιβίωσης»

Τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Γιάννης Μπουτάρης - Δεν αλλάζει η στάση για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, ανέφερε ο Πατούλης

Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική αυτοδιοίκηση εστίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Χαλκιδική.

Όπως είπε «Η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί σημαντικές επιπτώσεις από την κρίση, αφού έχει ήδη απολέσει σχεδόν το 60% των πόρων που εισέπραττε πριν από μια πενταετία. Τώρα καλείται να συνεισφέρει ό,τι αποθεματικά διαθέτει ακόμη, προκειμένου να μείνει όρθια η χώρα - και το κάνει».

Τόνισε πως για να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα η Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνουν αλλαγές «αφενός στον τρόπο που αντιμετωπίζει το κεντρικό Κράτος την Αυτοδιοίκηση και αφετέρου στον τρόπο που λειτουργεί η ίδια η Αυτοδιοίκηση».

Και συμπλήρωσε: «Η πλέον σημαντική αλλαγή στην λειτουργία της Αυτοδιοίκησης είναι ότι πρέπει πλέον να μάθει να στηρίζεται στα πόδια της περισσότερο με τις δικές της προσπάθειες και λιγότερο με την κρατική στήριξη.

Αυτό προϋποθέτει μία σημαντική θεσμική αλλαγή που πρέπει να ξεκινήσει από το κεντρικό Κράτος.

Η δημιουργία μητροπολιτικών Δήμων με συγκεκριμένες αναπτυξιακές και αντίστοιχα θεσμικές δυνατότητες είναι μία μεταρρύθμιση η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει τη βούληση για μία πιο αυτόνομη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ιταλίας με τον νόμο Ντελ Ρίο μπορεί να μας δώσει πολλά παραδείγματα.

Τα οφέλη από την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη μπορούν να διαχυθούν στην τοπική κοινωνία, εφόσον δημιουργηθεί το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει την έννοια της οικονομικής αυτοτέλειας. Με λίγα λόγια η δυνατότητα του Δήμου να εισπράττει το μερίδιο που του αναλογεί μέσα από το εισόδημα που θα δημιουργεί η τοπική ανάπτυξη. Η οικονομική αυτοτέλεια ενισχύεται περαιτέρω από την είσπραξη από τους Δήμους του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στο σύνολό του, κάτι που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και μπορεί να λειτουργήσει ανταποδοτικά στην ανάπλαση και ανάπτυξη ορισμένων περιοχών σε κάθε Δήμο».

Διευκρίνισε πως δεν προτείνει την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και ούτε να αφεθούν οι Δήμοι στην τύχη τους.

Ανέφερε πως η παροχή δημόσιων αγαθών όπως πχ κατασκευή και συντήρηση των σχολείων, την αποκομιδή των απορριμμάτων και την ύδρευση και αποχέτευση (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης) «είναι πολύ ακριβή». Είπε ότι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας «είναι πρώτη και άμεση προτεραιότητα. Αυτή η οικονομία κλίμακας μπορεί να επιτευχθεί κυρίως από διαδημοτικές συμπράξεις», εξήγησε.

Σημείωσε πως «Οι διαδημοτικές συμπράξεις μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη και για την άσκηση βασικών αρμοδιοτήτων ιδίως σε κάποιες περιπτώσεις μικρών Δήμων».

Και πρόσθεσε: «Το πολυτιμότερο στοιχείο κάθε οργανισμού, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού, είναι οι εργαζόμενοί του. Αυτοί που τελικά θα συνεισφέρουν στην επίτευξη ή μη του τελικού αποτελέσματος. Το δεύτερο στοιχείο που καθορίζει την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος είναι η ύπαρξη απλών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών».

«Η υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης προϋποθέτει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν από το κεντρικό επίπεδο και θα υλοποιηθούν στο επίπεδο των Δήμων», σχολίασε, και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η αυτή κρίση αποτελεί την πιο σημαντική ευκαιρία αναστροφής του κλίματος της απαξίωσης της πολιτικής στη χώρα μας και εμείς ως αιρετοί έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να αποκαταστήσουμε αυτού του είδους την εμπιστοσύνη».

Δεν αλλάζει η στάση για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων

Εν τω μεταξύ με αφορμή κάποια χθεσινά δημοσιεύματα στα οποία επιχειρείται να διαστρεβλωθούν οι θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., σχετικά με ζητήματα όπως τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και η διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, από το βήμα του Συνεδρίου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δεν δώσαμε κανένα πράσινο φως για αλλαγή στάσης στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και δεν αλλάξαμε καμία απόφαση της ΚΕΔΕ. Οι αποφάσεις μας θα ληφθούν συλλογικά από το συνέδριο!».

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «σήκωσε το γάντι» που έριξε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος μίλησε περί «αποτυπωμάτων διαφθοράς» που βρέθηκαν σε φακέλους που αφορούν υποθέσεις της Αυτοδιοίκησης και απάντησε: «Καλούμε τον κ. Βούτση να δώσει σήμερα κιόλας στη δημοσιότητα ονοματεπώνυμα, εφόσον τα γνωρίζει και να αφήσει τις αόριστες αναφορές. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να πετά λάσπη και να αμαυρώνει συλλήβδην την Αυτοδιοίκηση. Θέση μας σταθερή είναι όλα στο φως, όλα με διαφάνεια με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις».

«Δεν επιτρέπεται να διαιρούμαστε σε πατριώτες και προδότες»

«Δεν επιτρέπεται σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα, εμείς να διαιρούμαστε σε πατριώτες και προδότες», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο συνέδριο.

«Κοιτάμε σε δύο κατευθύνσεις. Ως Έλληνες πολίτες το εθνικό συμφέρον. Είμαστε όμως και εκλεγμένοι από τους δημότες μας και έχουμε χρέος απέναντί τους. Ο χρονικός ορίζοντας που εμπιστευόμαστε τα χρήματά μας στην κεντρική εξουσία είναι ασαφής. Δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να διατηρούμε αυτή την ασάφεια», είπε ο κ.Καμίνης για την απόδοση των ταμειακών διαθεσίμων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει Τοπική Αυτοδιοίκηση που διαρκώς θα εξαρτάται από τις διαθέσεις της κεντρικής εξουσίας», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Κατά την πρωινή συνεδρίαση παρουσιάστηκαν επίσης εισηγήσεις που αφορούν τα οικονομικά των ΟΤΑ με εισηγητή τον Γ. Καστρινό, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, θεσμικά θέματα της Αυτοδιοίκησης, με εισηγητές τον Μ. Καρπέτα, πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, και Γ. Καραγιάννη, β΄ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με εισηγητή τον Γ. Τσιάμη και τον επιτελικό δήμο, με εισηγητή τον Γ. Μουράτογλου, γενικό γραμματέα ΚΕΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφιακά εργαλεία ζωντανεύουν την ιστορία της παλιάς πόλης της Ξάνθης
Μέσω διαδραστικών αφηγήσεων και τρισδιάστατου ήχου, ο επισκέπτης θα ακούει τις ιστορίες εμβληματικών κτιρίων και μνημείων
Ψηφιακά εργαλεία ζωντανεύουν την ιστορία της παλιάς πόλης της Ξάνθης