Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έσπασαν τα ισόβια για δύο αρχαιοκάπηλους

Έσπασαν τα ισόβια για δύο αρχαιοκάπηλους

Σε κάθειρξη πέντε ετών μετατράπηκε η ποινή των ισόβιων δεσμών που επιβλήθηκε πρωτοδίκως σε δύο αρχαιοκάπηλους, στα χέρια των οποίων είχε βρεθεί μοναδικός θησαυρός της αρχαίας Μακεδονίας και τον οποίο κατηγορούνταν ότι αποπειράθηκαν να πουλήσουν έναντι 10 εκατ. ευρώ.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, έκρινε ένοχους τους δύο άνδρες για απόπειρα διάθεσης αρχαίων αντικειμένων -από υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου- και τους τιμώρησε με σημαντικά μικρότερες ποινές, συγκριτικά με την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το Δεκέμβριο του 2012.

Μάλιστα, έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους οι δύο κατηγορούμενοι, ένας 54χρονος κι ένας 49χρονος, αναμένεται να βγουν από τις φυλακές όπου κρατούνταν.

Για την ίδια υπόθεση, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών (από κάθειρξη 20 ετών) έναν 44χρονο, ο οποίος ομολόγησε ότι βρήκε τα αρχαία αντικείμενα, υποδεικνύοντας στις διωκτικές Αρχές το σημείο όπου έγινε η λαθρανασκαφή. Ακόμη, ποινή κάθειρξης 5 ετών (από 16 έτη) επιβλήθηκε σε τέταρτο κατηγορούμενο, που κάθισε στο εδώλιο διότι φέρεται ότι οδηγούσε αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαιοκάπηλοι. Ο τελευταίος, μετά την εκφώνηση της ποινής, πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2011, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση έξω από το χωριό Γερακαρού της Θεσσαλονίκης, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.

Μεταξύ άλλων είχαν βρεθεί τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, δύο χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα ευρήματα είχαν μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών όπου παρουσιάστηκαν στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αρχαιολόγος που κατέθεσε ως μάρτυρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ερωτηθείσα για την εμπορική αξία των ευρημάτων, την προσδιόρισε σε 11,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ