Τον κώδωνα του κινδύνου για το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης κρούουν οι βουλευτές ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου. Σε ερώτησή τους ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
-Για την ανάκληση της απόφασης συγχώνευσης-κατάργησης του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης
-Για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου με την εξασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και εξασφάλιση της απαραίτητης σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής.
-Να μην πληρώνει κανένας ασθενής που προσέρχεται να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Η πολιτική, κλεισίματος-συγχωνεύσεων Νοσοκομείων, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στόχο έχει την απαξίωση των Δημόσιων Νοσοκομείων και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο, από τον Ιανουάριο του 2013, με το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Η απόφαση για τη διασύνδεση και ουσιαστικά υποβάθμιση του Νοσοκομείο, είχε βρει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταφορά της δερματολογικής κλινικής του νοσοκομείου στο διασυνδεόμενο Ιπποκράτειο, στη μείωση των κλινών του νοσοκομείου από 33 σε 10 και στις μετακινήσεις προσωπικού.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά, η απαξίωση του Νοσοκομείου είναι ορατή και τα αποτελέσματα την ακολουθούμενης πολιτικής τα βιώνουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο διασυνδεδεμένο πλέον Νοσοκομείο, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους.
Την ώρα που το Νοσοκομείο εξυπηρετεί καθημερινά, περίπου 200 ασθενείς και μάλιστα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα, διαθέτει μόλις δέκα κλίνες από τις 33 που υπήρχαν στο παρελθόν. Παράλληλα στο ισόγειο του Νοσοκομείου έχει εγκατασταθεί το ΠΕΔΥ, με τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα εργαστήρια να στριμώχνονται στον πάνω όροφο του.
Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο σταμάτησε να εφημερεύει και πλέον υπάρχει μόνο ένας ειδικός γιατρός σε ετοιμότητα και ένας ειδικευόμενος εντός του Νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να παραπέμπονται σε παθολογικές κλινικές και να μην αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Να σημειώσουμε ότι σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη δεν εφημερεύει καμία Δερματολογική Κλινική. Σοβαρό όμως είναι το κενό που εντοπίζεται με τους εγκαυματίες, οι οποίοι έχουν ανάγκη ειδικής νοσηλείας.
Τέλος, ελλείψεις εντοπίζονται και σε διοικητικούς υπαλλήλους. Μια διοικητική υπάλληλος μετακινήθηκε στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, μετά από την αποχώρηση και του τελευταίου, δεν υπάρχει κανένας για να εξυπηρετεί τους προσερχόμενους στο Νοσοκομείο.
Να τονίσουμε ότι το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων είναι το μοναδικό εξειδικευμένο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, αποτελεί δωρεά, ενώ οι θάλαμοι του είναι ανακαινισμένοι. Παρόλα αυτά παρουσιάζει την παραπάνω εικόνα».