Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αφηγήσεις της Κρίσης: Μύθοι και Πραγματικότητες της Σύγχρονης Κοινωνίας

Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη...

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αφηγήσεις της Κρίσης, Μύθοι και Πραγματικότητες της Σύγχρονης Κοινωνίας» διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με σκοπό την προσέγγιση των σύγχρονων «αφηγήσεων» που κατασκευάζουν την κοινωνική πραγματικότητα.

Το συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί από μεθαύριο Τετάρτη 24 έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 στο Αμφιθέατρο Τελετών και την Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και στην αίθουσα «Δ. Κωνσταντόπουλου» του ΑΠΘ διοργανώνουν η Διεθνής Εταιρία Γαλλόφωνων Κοινωνιολόγων, η Διεθνής Εταιρία Κοινωνιολογίας, η Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, μαζί με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και Γαλλικό Ινστιτούτο στην Θεσσαλονίκη, καθώς και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 170 εισηγητές από δεκάδες πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης, 24 Ιουνίου 2015, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επίσημες γλώσσες θα είναι τα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «η αφήγηση είναι παρούσα σε όλες τις κοινωνίες και βρίσκεται στους μύθους, τα μυθεύματα, τα νέα, τους ψιθύρους, τις ιστορίες, τις τέχνες, τις ειδήσεις, ακόμα και στις συνομιλίες. Έχει ανταλλακτική χρήση, είναι επικοινωνιακό διακύβευμα και κατασκευάζει την πραγματικότητα.

Η ανάλυση κειμένων και αφηγήσεων γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις Κοινωνικές Επιστήμες. Δεν αρκεί μόνο να δεχτούμε την σημασία των “αφηγήσεων” (αυτό αποτελεί πλέον “κοινωνιολογικό αξίωμα”): χρειάζεται και να τις εντοπίσουμε σε σχέση με την πραγματικότητα που “εκφράζουν”. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσδιοριστούν και να αναλυθούν οι «ιστορίες» που αφηγούνται την κρίση που διέπει τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες (την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και ιδιαίτερα την ελληνική κρίση): το πώς οι διάφορες “επεξηγήσεις” (κοινωνικές, πολιτικές ή οικονομικές) αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης (ως βασικοί δίαυλοι των σύγχρονων μύθων) αναπαριστούν (αλλά και κατασκευάζουν) την “οικονομική κρίση”».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου www.narrativesofcrisis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ