Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διεθνές Συνέδριο για την πρακτική της Διεθνούς Διαιτησίας

Ελαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ...

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Διεθνούς Συνεδρίου που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, με θέμα: «Hot Topics in the Practice of International Arbitration», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση εισηγήσεων σχετικά με τις «Επίκαιρες Θεματικές Ενότητες στην Πρακτική της Διεθνούς Διαιτησίας».

Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ιnternational Centre for Dispute Resolution (ICDR) και υπό την επιστημονική επιμέλεια του ομ. Καθηγητή Α.Π.Θ, κ. Αθανάσιου Γ. Καΐση, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο στην Ελλάδα που συνδιοργανώνεται με το ICDR, ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα διαιτητικά κέντρα παγκοσμίως, διεθνή φορέα της Αmerican Arbitration Association.

Στο Συνέδριο, το οποίο σχετίζεται με το πρωτοποριακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος «LLM in Transnational and European Commercial Law, Mediation, Arbitration and Energy Law» με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομ. Καθηγητή Α.Π.Θ, κ. Αθανάσιο Γ. Καΐση, έλαβαν μέρος, εκτός από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ICDR, καθηγητές και επιστήμονες διεθνούς κύρους με μεγάλη ερευνητική αλλά και πρακτική εμπειρία στη Διαιτησία. Το κοινό, που προσήλθε μαζικά, αποτελούνταν από δικηγόρους της πράξης, ερευνητές, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών και φοιτητές, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εισηγήσεις και απηύθυνε πολυάριθμες ερωτήσεις στους ομιλητές.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο κ. Kristofer Löf, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ICDR Young & International (Στοκχόλμη) και ο ομ. Καθηγητής κ. Αθανάσιος Γ. Καΐσης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Ο πρώτος, αφού κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, παρουσίασε τους νέους κανόνες του ICDR. Ανέλυσε διεξοδικά τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγουν οι κανόνες στη σύγχρονη διαιτητική πραγματικότητα και ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα του ICDR σε σχέση με τα αντίστοιχα διαιτητικά κέντρα όσον αφορά τη ταχύτερη επίλυση μιας διαφοράς. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κ. Άγης Γεωργιάδης, εταίρος της Δικηγορικής εταιρίας «Χρήστος Γεωργιάδης και Συνεργάτες» με έδρα την Κύπρο, ο οποίος με ενάργεια αναφέρθηκε στις σύγχρονες αντιλήψεις περί του τρόπου διεξαγωγής των αποδείξεων στη Διεθνή Διαιτησία, ενώ το πρώτο μέρος του Συνεδρίου έκλεισε η αναπ. Καθηγήτρια του Istanbul Bigli University Cemile Demir Gökyayla, η οποία επικεντρώθηκε στην συλλογή και επίδειξη αποδεικτικών εγγράφων στη διαιτητική δίκη.

Και στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, οι προσκεκλημένοι εισηγητές προχώρησαν σε διεισδυτικές παρουσιάσεις. Η κυρία Νίκη Κεραμέως, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Κεραμεύς και Συνεργάτες», αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση ενός εμπλεκόμενου σε διαιτησία μέρους από τρίτους επενδυτές (Third Party Funding). Κατόπιν, παρέθεσε με πληρότητα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της πρακτικής και επεσήμανε την ανάγκη γνωστοποίησής της στα μέρη, προκειμένου να θωρακιστεί το κύρος της διαιτητικής διαδικασίας. Ακολούθησε η κυρία Μαρία Αθανασίου, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του ICDR Young & International (Λευκωσία), η οποία αναφέρθηκε στα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων που αναφύονται στην πράξη, με ιδιαίτερη έμφαση στη νομολογία και στη συμβολή των Κατευθυντηρίων Γραμμών του Ιnternational Bar Association (IBA) ως προς τη Σύγκρουση Συμφερόντων στη Διεθνή Διαιτησία (IBA Guidelines on Conflicts of Interest in International Arbitration). Τέλος, ο ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ, κ. Αθανάσιος Γ. Καΐσης, έκλεισε τον κύκλο των εισηγήσεων, παραθέτοντας εκτενώς τον προβληματισμό σχετικά με το ζήτημα της αποκλίνουσας γνώμης (αρνούμενος στην δικαστική και διαιτητική μειοψηφία) και ανέλυσε διεξοδικά τις σύγχρονες ανά τον κόσμο σχολές σκέψης, τόσο σε δικαστικό, όσο και σε διαιτητικό επίπεδο. Επίσης, επεσήμανε συνέπειες στην τήρηση της αρχής της εμπιστευτικότητας και τόνισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η αποκλίνουσα γνώμη σε ενδεχόμενη διαδικασία ακύρωσης μιας διαιτητικής απόφασης.

Με τη λήξη των εργασιών, οι συνδιοργανωτές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για την επανάληψη του Συνεδρίου κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ