Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΘ: Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Η ανεργία αυξάνεται, επενδύσεις δεν έρχονται, επιχειρήσεις κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αναφέρει ενόψει των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ...

 Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) σε σημερινή του ανακοίνωση, με αφορμή τις αγωνιστικές δράσεις που προετοιμάζουν τα συνδικάτα ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

 Η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα καλπάζει με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35% σε όλη τη Μακεδονία, που καταγράφει τα υψηλότερα ευρωπαϊκά ποσοστά, επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΕΚΘ, ενώ ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη αναφέρει: Η ανεργία αυξάνεται, επενδύσεις δεν έρχονται, επιχειρήσεις κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος, οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας μειώνονται, τα έργα υποδομής, όπως το ΜΕΤΡΟ, παραμένουν ανολοκλήρωτα.

 Σημειώνεται ότι ΕΚΘ και ΓΣΕΕ δίνουν αγωνιστικό «ραντεβού» για συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 (ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ) στις 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου θα γίνει σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του ΕΚΘ (11π.μ.), και ταυτόχρονα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, στη διάρκεια εκδήλωσης σε αίθουσα του ξενοδοχείου IMPERIAL.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΚΘ έχει ως εξής:

Αντιμέτωποι με μια σειρά νέων φόρων άμεσων ή έμμεσων, απολύσεις, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις τιμών κ.α.  έρχονται σε λίγο καιρό οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του τρίτου και πιο δυσβάσταχτου μνημονίου. Η «δημιουργική ασάφεια» της πρόσφατα παραιτηθείσας κυβέρνησης συγκεκριμενοποιήθηκε, κωδικοποιήθηκε και ακούει στο όνομα «Μνημόνιο 3». Αντί της υλοποίησης του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» επιβάλλονται νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Ακολουθούν ιδιωτικοποιήσεις, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και αλλαγές στα εργασιακά (π.χ. γίνεται προσπάθεια απελευθέρωσης των μαζικών απολύσεων που είχαν "παγώσει" με παρέμβαση των Συνδικάτων και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ILO).  Το νέο πακέτο μέτρων που θα αρχίσει να υλοποιείται σε λίγες ημέρες, αποτελεί την «ταφόπλακα» της ελληνικής οικογένειας, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του κόσμου της εργασίας.

 Πακέτα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποδεικνύονται ανίκανα να δημιουργήσουν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Δυο μνημόνια δεν μπόρεσαν ούτε στο ελάχιστον να φέρουν την ανάπτυξη τα περασμένα πέντε έτη, ενώ το τρίτο πακέτο ή αλλιώς το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015 από τη Βουλή των Ελλήνων, υπό την απειλή της απομάκρυνσης της χώρας μας από την ΕΕ, εκτιμάται πως θα είναι ακόμα πιο σκληρό και τα τρία επόμενα χρόνια θα χαρακτηρίζονται από περαιτέρω ύφεση, λιτότητα και ανεργία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη στάση τους τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης και των λαών, λειτούργησαν ακόμα πιο εχθρικά και εκδικητικά και κούνησαν το δάχτυλο απειλώντας με GREXIT που θα είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση της χώρας μας.

Η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζονται οι Έλληνες μετανάστες της 5ετίας που φτάνουν τις 250.000 καλπάζει με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35% σε όλη τη Μακεδονία που καταγράφει τα υψηλότερα ευρωπαϊκά ποσοστά. Τα παραπάνω στοιχεία δεν παρουσιάζουν την απόλυτη πραγματικότητα καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η ανεργία που καταγράφεται είναι υψηλότερη κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

 Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα είναι τα εξής:

Κεντρική Μακεδονία - 27,4%

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – 24,8%

Δυτική Μακεδονία – 29%

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική. Η ανεργία αυξάνεται, επενδύσεις δεν έρχονται, επιχειρήσεις κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος, οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας μειώνονται, τα έργα υποδομής, όπως το ΜΕΤΡΟ, παραμένουν ανολοκλήρωτα.

Τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που καταγράφουν την πραγµατικότητα είναι απογοητευτικά και η κατάσταση είναι δραµατική. Ο αριθµός των ανέργων αυξήθηκε από 364 χιλιάδες το τρίτο τρίµηνο του 2008 σε 1,342 εκατ. το πρώτο τρίµηνο του 2014. Το τέταρτο τρίµηνο του 2014, οι άνεργοι ανέρχονταν σε 1,246 εκατ. Το ποσοστό της µερικής απασχόλησης αυξήθηκε σηµαντικά από περίπου 6% επί του συνόλου της απασχόλησης το 2009 κοντά στο 10% το 2014. Το ποσοστό της µη ηθεληµένης µερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70% του συνόλου της µερικής απασχόλησης.

 Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι να μπει ένα τέλος στις άκρως λανθασμένες και επικίνδυνες πολιτικές που ακολουθούνται τα έξι τελευταία χρόνια, μέχρι να νικήσουμε τα μνημόνια, τη φτώχεια, την καλπάζουσα και συνεχώς αυξανόμενη με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ανεργία, τη λιτότητα, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στόχος μας είναι να σωθεί η Ελλάδα, να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, να συνεργαστεί με τα μέλη της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και όχι εκδικητικούς και πάνω από όλα με όρθιους και αξιοπρεπείς τους Έλληνες πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ