Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Θα μετρηθεί η ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας (φωτό)

Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη προχωρά σε δύο δράσεις για την μέτρηση της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Πρωτοποριακές δράσεις και πολιτικές με στόχο την απόλυτη προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος εφαρμόζει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. Με σκοπό τον έλεγχο των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στα διοικητικά όρια του δήμου, ένα φαινόμενο που με την ταχύτατη εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας έχει μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που ελέγχονται είναι κατά κύριο λόγο αυτές που προέρχονται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι διάσπαρτες εντός του αστικού ιστού αλλά και στην ύπαιθρο, καθώς και κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη:

Α. Συμμετέχει ενεργά στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το ΤΕΕ και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ένα πρόγραμμα που εγκαθίσταται πανελλαδικά στο τέλος του 2015. Αφορά on line μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε επιλεγμένα σημεία μέτρησης. Δίνεται έτσι η δυνατότητα επεξεργασίας των αποτελεσμάτων από μεγάλα δείγματα, καθώς και πλήρης δημοσιοποίηση τους από διαδικτυακή πλατφόρμα.

Σε πρώτη φάση έχουν ήδη εγκατασταθεί στο δήμο τρεις σταθεροί σταθμοί μέτρησης σε σημεία με αυξημένη παρουσία πληθυσμού, οι οποίοι ήδη λειτουργούν. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν στο δώμα του τ. Δημαρχείου Πυλαίας, στο δώμα του 2ου Δημοτικού σχολείου Πυλαίας και στην σκεπή του 1ου Δημοτικού σχολείου Πυλαίας. Μελλοντικά υπάρχει δυνατότητα μετεγκατάστασης των σταθμών μέτρησης σε άλλες περιοχές του Δήμου, καθώς και διενέργεια μετρήσεων από κινητούς σταθμούς μέτρησης κατόπιν αιτήματος του δήμου η πολιτών.

Β. Παράλληλα o Δήμος αξιοποιώντας τοπικά την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας του μαζί του προβαίνει σε σύναψη σύμβασης με το ΑΠΘ για τη διενέργεια μετρήσεων ισχύος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και άλλες πάσης φύσεως εκπομπές εντός των διοικητικών του ορίων. Η σύμβαση αυτή υλοποιείται κατόπιν υποδείξεων του Δήμου σε περιοχές ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια προγράμματος ελέγχων ή κατόπιν καταγγελίας.

Οι δυο παραπάνω δράσεις μπορούν να συγκροτήσουν ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό ελεγκτικό πλαίσιο, ώστε η τήρηση των από το νόμο ορίων στα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας να είναι σε μέγιστο βαθμό εξασφαλισμένη, προς όφελος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής όταν η ακτινοβολία θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης παραστάθηκε για μία ακόμη φορά στην εκδίκαση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έγινε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στην οποία κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν να απαγορευθεί η εγκατάσταση και η λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Επίσης πρόσφατα ο Δήμος είχε συμπαρασταθεί σε προσφυγή 371 ατόμων κατά της εγκατάστασης σταθμού κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε συγκρότημα σχολείων και τον δημοτικό παιδικό σταθμό στην Πυλαία, αλλά και σε αντίστοιχη περίπτωση στο Πανόραμα και είχε δικαιωθεί δικαστικά με αντίστοιχες αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Κλιματικός νόμος, οδικός χάρτης για μια ανθεκτική κοινωνία
«Oι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις»
Ανδρουλάκης: Κλιματικός νόμος, οδικός χάρτης για μια ανθεκτική κοινωνία
Θεσσαλονίκη: Η δυναμική της καινοτομίας της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο συνεδρίου
Διήμερο συνέδριο - Παρασκευή 27 Μαΐου και το Σάββατο 28 Μαΐου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στις 10:30 π.μ.
Θεσσαλονίκη: Η δυναμική της καινοτομίας της Β. Ελλάδας στο επίκεντρο συνεδρίου
Στόλτενμπεργκ: Αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα απαντήσει
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Στόλτενμπεργκ: Αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα απαντήσει