Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ήρθε η ώρα του κρασιού στο λιμάνι της πόλης!

Η οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μία μεγάλη ποικιλία κρασιών από τη Βόρεια Ελλάδα

Μια μεγάλη ποικιλία από κρασιά κάθε είδους που παράγονται στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της περιοχής, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της δημοφιλούς οινικής εκδήλωσης «ΒορΟινά» που πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 29 οινοπαραγωγών μελών της Ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδας». Υπενθυμίζουμε πως η εκδήλωση ξεκινά στις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου (19/9/2015) και είναι προγραμματισμένη η λήξη της στις 23.00, ενώ η τιμή της εισόδου ανέρχεται στα 5€ το άτομο, τιμή στην οποία περιλαμβάνεται το ποτήρι γευσιγνωσίας. 

Οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, λευκοί, ροζέ, ερυθροί, νέων και παλαιότερων εσοδειών, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και αποστάγματα των πλέον αναγνωρισμένων οινοποιείων θα είναι στη διάθεση του κοινού για γευστική δοκιμή. Ενός κοινού, που όπως προκύπτει από τους αριθμούς, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του κρασιού, ενός βασικού προϊόντος της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης από το 2004 έως σήμερα, κάθε εκδήλωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επισκέπτονται περισσότερα από 3.000 άτομα και περίπου 1.000 άτομα στις αντίστοιχες διοργανώσεις σε μικρότερες πόλεις.

Η ιδέα για τα «ΒορΟινά»

Η ιδέα για τη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης γεννήθηκε πριν από 11 χρόνια όταν η Ένωση Οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδας, που καλλιεργούν από τη Φλώρινα έως την Ξάνθη και από το 'Αγιο Όρος έως τη Λάρισα, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα ο οποίος είναι προστάτης των αμπελουργών, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια οινική γιορτή στη Θεσσαλονίκη. Ένα εγχείρημα που στέφθηκε με επιτυχία και οδήγησε στην απόφαση να διοργανωθεί μια ακόμη, αυτή τη φορά στην Αθήνα με την επωνυμία «ΒορΟινά». Έκτοτε πραγματοποιείται σταθερά δύο φορές το χρόνο στη συμπρωτεύουσα αρχή του Φθινοπώρου και στην Αθήνα στις αρχές της νέας χρόνιας. Βεβαίως δεν λείπουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε διάφορες άλλες πόλεις της χώρας. Ο στόχος της Ένωσης ήταν και είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προσφέρουν ένα οινικό ταξίδι στον αμπελώνα της Βορείου Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να δοκιμάσει μια ευρεία γκάμα από επιλεγμένες ετικέτες γηγενών και ξενόφερτων ποικιλιών που καλλιεργούνται στα αμπελοτόπια της περιοχής.

Δρόμοι του κρασιού και Ανοιχτές Πόρτες

Δεν είναι όμως μόνον τα «ΒορΟινά». Η Ένωση αναπτύσσει και άλλες δύο δραστηριότητες με σκοπό την ανάδειξη των ελληνικών κρασιών σε συνδυασμό με την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό. Πρόκειται για τους «Δρόμους του κρασιού», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οινοτουρισμού, και τις «Ανοιχτές Πόρτες» οι οποίες πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαίου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επισκέψεις σε οινοποιεία, οινικά γεύματα, δοκιμές κρασιών. Μόνον στη Βόρειο Ελλάδα στις «Ανοιχτές Πόρτες» συμμετέχουν περισσότεροι από 8.500 οινόφιλοι.

Η Ένωση δημιουργήθηκε το 1993, σε μια εποχή όπου το χύμα κρασί κυριαρχεί, ο αριθμός των επώνυμων κρασιών είναι περιορισμένος και επί της ουσίας οι οργανωμένες, συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη και την προβολή του προϊόντος, πόρρω απείχαν από τις αντίστοιχες δράσεις που αναπτύσσονταν σε άλλες οινοπαραγωγικές χώρες. Αρχικά από 13 οινοπαραγωγούς της Β. Ελλάδας ιδρύεται η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας». Εννέα χρόνια αργότερα μετονονάζεται σε «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με την είσοδο νέων μελών από τη Θράκη και την Ήπειρο, ενώ το 2010 αποφασίζεται η ανανέωση της εικόνας της Ένωσης η οποία φέρει πλέον τον τίτλο Οίνοι Βορείου Ελλάδας.

Η στρατηγική της συλλογικής αυτής προσπάθειας στηρίζεται σε επτά άξονες που αφορούν στην ανάδειξη του επωνύμου τυποποιημένου οίνου των μελών της, στη διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών, στην προστασία και ανάδειξη των περιοχών, των ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών του αμπελώνα της Β. Ελλάδας, στη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το δίπτυχο αμπέλι - κρασί, στη συμβολή για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και νομικού πλαισίου για τον αμπελοοινικό κλάδο, στη ν προαγωγή του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί και τέλος στη συμμετοχή και συνεργασία με διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα