Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η καρδιά της Κρήτης «χτυπά» στο λιμάνι της πόλης!

Δοκιμάστε ρακί, λάδι, τυροκομικά προϊόντα και άλλα κρητικά προϊόντα στην Παγκρήτια Έκθεση – Δείτε το πρόγραμμα

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για την Παγκρήτια Έκθεση Κρητικών Προϊόντων και Υπηρεσιών με τίτλο "Κρήτη: Η μεγάλη Συνάντηση, Κρήτη-Μακεδονία: Ανοίγουμε Δρόμους Συνεργασίας", την οποία συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση, και έγινε στη Θέση Κατάρτι, στους χώρους του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, παρουσία της ΥΜΑΘ, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, και του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου και θα έχετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και το ωράριο λειτουργίας θα είναι καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως 2:30 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5:30 έως τις 9:00 το βράδυ.

Η έκθεση αυτή στοχεύει στην ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δύο περιοχών και στην αντιπροσώπευση των Κρητικών προϊόντων από επιχειρηματίες της βορείου Ελλάδας και αντιστρόφως, στην αντιπροσώπευση προϊόντων που παράγονται στη βόρεια Ελλάδα από Κρήτες επιχειρηματίες.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να γευθούν τα κρητικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και μεταποιητές.  Λάδι, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, παξιμάδι, αρτοσκευάσματα, γλυκά, κρασί, ρακί - τσικουδιά, ποτά, βότανα, καλλυντικά είναι ορισμένα από τα προϊόντα που θα βρουν στην έκθεση.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται καθημερινά από παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού, γαστρονομικού και μουσικοχορευτικού χαρακτήρα που θα αναδύουν το άρωμα και την κουλτούρα της Κρήτης και σίγουρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

 

Στα εγκαίνια και η ΥΜΑΘ

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και απεύθυνε τον εξής χαιρετισμό: «Είναι μεγάλη χαρά για όλους τους Μακεδόνες όταν υποδεχόμαστε στον τόπο μας τα αδέλφια μας από την Κρήτη. Η χαρά είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στο πλαίσιο της Παγκρήτιας Έκθεσης δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης, αλλά μας δίνονται και οι ευκαιρίες για να έρθουμε πιο κοντά ως άνθρωποι, να θυμηθούμε ξανά όλα εκείνα που συνδέουν τους Μακεδόνες και τους Κρητικούς. Ξεκινώντας από το αναπτυξιακό μέρος, η δημιουργία των επιχειρηματικών συνδέσεων ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας μας, προωθεί την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, ενεργοποιεί θετικά τους ανθρώπους, και μας προσφέρει ευκαιρίες να διευρύνουμε το πεδίο των δραστηριοτήτων μας και να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα, που μας οδηγεί πέρα από τα στενά τοπικά όρια.

Ειδικά το όραμα, νομίζω ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον της χώρας μας. Δεν νομίζω όμως ότι πρέπει να περιμένουμε να δημιουργηθεί μόνο μέσα στα γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το όραμα της δημιουργικής αντεπίθεσης της Ελλάδας, θα το δημιουργήσουν και θα το πραγματώσουν, και οι άνθρωποι από την τολμηρή και πολυμήχανη περιφέρεια, από την Κρήτη και τις πόλεις της Μακεδονίας, που έχουν πλέον το δυναμικό, τις υποδομές και τις παραγωγικές δυνατότητες για να αναλάβουν τον κεντρικό ρόλο που τους αρμόζει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Είναι καιρός η Κρήτη και η Μακεδονία, να τοποθετηθούν ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων και της πρωτοπορίας για την Ελλάδα. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που αυτό γινόταν πραγματικότητα, η Ελλάδα γινόταν ξανά μεγάλη. Με τους Κρητικούς στο πλάι του ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στα πέρατα της Ανατολής. Οι καλύτεροι τοξότες του στρατού του ήταν Κρητικοί, Κρητικός ήταν και ο ναύαρχός του, ο Νέαρχος. Τη αλληλεγγύη ανάμεσά μας, την κατέγραψε μέχρι και ο Βιτσέντζος Κορνάρος στον Ερωτόκριτο, όταν έγραψε για  τους δύο άρχοντες της Κρήτης και της Μακεδονίας, τον Χαρίδημο και τον Νικόστρατο, που τους έδεναν καρδιακοί όρκοι αλληλοστήριξης και συνεργασίας, σε προσωπικό αλλά και σε πατριωτικό επίπεδο.

Η βαθύτατη σχέση μας επισφραγίστηκε και με την καθοριστική συμμετοχή των Κρητικών στο Μακεδονικό Αγώνα. Χιλιάδες παλικάρια της Κρήτης δεν δίστασαν να αφήσουν τα σπίτια τους, για να γίνουν Μακεδονομάχοι, χωρίς να ζητήσουν κανένα αντάλλαγμα, μονάχα την ελευθερία των συμπατριωτών τους. Τα περισσότερα πρωτοπαλίκαρα του Παύλου Μελά, κρητικοί ήταν. Και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της Ελευθερίας, πάνω από 750 κρητικές ψυχές άφησαν στη Μακεδονία την τελευταία τους πνοή. Οι Μακεδόνες δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη μεγάλη βοήθεια της Κρήτης. Και μας τιμά το γεγονός ότι και οι Κρητικοί αγαπούν τη Μακεδονία και τον θεωρούν και δικό τους τόπο.

Εύχομαι λοιπόν η Παγκρήτια Έκθεση να δώσει πολλές ευκαιρίες για να γίνουν εποικοδομητικές και επικερδείς συνεργασίες, που θα μας φέρουν και πιο κοντά ως ανθρώπους. Με το θάρρος και τη λεβεντιά του Κρητικού Πνεύματος, μαζί με το Μακεδονίτικο πείσμα, είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά για τη Χώρα μας και για όλους μας. Σας εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία και σημαντικά αποτελέσματα, και θα μου επιτρέψετε να κλείσω με δυο μαντινάδες, που μου μετέφεραν φίλοι από την Κρήτη:

Όσοι αγαπούν τη λεβεντιά και τη φιλοξενία την Κρήτη αγαπήσανε και τη Μακεδονία

Αδέλφια είναι αχώριστα, Κρήτες και Μακεδόνες που την Ελλάδα σώψυχα φυλάνε στους αιώνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exodos-pasha
Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα: Γεμάτα τα πλοία, αυξημένη κίνηση στους δρόμους
Αυξημένη η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο, με τα υπεραστικά λεωφορεία να έχουν προγραμματίσει δεκάδες έκτακτα δρομολόγια
Κορυφώνεται η έξοδος του Πάσχα: Γεμάτα τα πλοία, αυξημένη κίνηση στους δρόμους