Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ακατάλληλος ο χώρος στο λιμάνι για τους πρόσφυγες

Κυβερνητική δήλωση ανατρέπει τα δεδομένα για το κέντρο προσφύγων στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Νέα ανατροπή στο ζήτημα του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, καθώς μετά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει πλεύση και να μην προσανατολίζεται στη χρήση της Αποθήκης 9. Μπορεί, λοιπόν, χθες ο Γ. Μουζάλας και ο Π. Καμμένος να ενημέρωναν πως ο χώρος στον ΟΛΘ θα χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα Διαβατά, όμως, σημερινές δηλώσεις απορρίπτουν τον χώρο ως ακατάλληλο. 

Πιο συγκεκριμένα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης, δήλωνε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ότι διαπιστώθηκε ότι ο χώρος της αποθήκης 9, που εξετάστηκε ως χώρος διέλευσης-ταυτοποίησης και όχι φιλοξενίας, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς είναι ακατάλληλος. Σημείωνε επίσης ότι «αν ασχολήθηκε η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν επειδή θεώρησε ότι η πρόταση της ΠΕΔ είχε βάση» και υπογράμμισε ότι ανάγκη για αξιοποίηση και εναλλακτικού χώρου του λιμανιού θα προκύψει στον βαθμό που θα υπάρξει προσέλευση προσφύγων με πλωτά μέσα για οποιονδήποτε λόγο στη Θεσσαλονίκη από τα νησιά ή από τον Πειραιά. Επίσημη ανακοίνωση για το θέμα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής.

Αντιρρήσεις από φορείς της Θεσσαλονίκης 

Αντιρρήσεις και αντιδράσεις από πλευράς φορέων της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο μετατροπής της αποθήκης 9 του λιμανιού της πόλης σε κέντρο διέλευσης προσφύγων. Όπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο προτεινόμενος χώρος γειτνιάζει με το λιμεναρχείο και τον μοναδικό επιβατικό σταθμό του λιμανιού και άρα αποτελεί τη "βιτρίνα" της πόλης για τα κρουαζιερόπλοια που "πιάνουν" Θερμαϊκό. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη, η οποία φαίνεται να αποδίδει καρπούς, η επιλογή της συγκεκριμένης αποθήκης ως χώρου διέλευσης εκτιμάται -από τους φορείς- ότι θα ανακόψει αυτή τη δυναμική.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Κωνσταντίνος Μέλλιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η χρήση της αποθήκης για τον συγκεκριμένο σκοπό θα συμπλεκόταν με τη λειτουργία του λιμανιού, λόγω της γειτνίασης με τον επιβατικό σταθμό και το σημείο όπου αράζουν τα κρουαζιερόπλοια. Προσέθεσε δε ότι ο ΟΛΘ είναι πρόθυμος να βρει τρόπους να συνδράμει την κυβέρνηση αν υπάρξει ανάγκη, αρκεί να τεθεί με σαφή τρόπο το ζήτημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες πηγές, ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης αποθήκης -την οποία αρμόδιο κλιμάκιο εξέτασε εκ του σύνεγγυς την προηγούμενη Πέμπτη- "σκοντάφτει" σε τέσσερα σημεία:

Πρώτον, η σύμβαση τριετούς διάρκειας (2014-2016), που υπεγράφη για την προσωρινή παραχώρησή της στον Δήμο Θεσσαλονίκης, προβλέπει ρητά ότι αυτή διατίθεται αποκλειστικά για πολιτιστικούς σκοπούς κι ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση ή εκμίσθωσή της.

Δεύτερον, η αποθήκη 9 απέχει μόλις δέκα μέτρα από το λιμεναρχείο και 90 μέτρα από τον επιβατικό σταθμό, γεγονός που -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- την τοποθετεί εντός των ορίων του σχεδίου ασφαλείας του λιμένος, δημιουργώντας θέματα ως προς την προτεινόμενη χρήση της για τους πρόσφυγες.

Τρίτον, η αποθήκη θεωρείται ακατάλληλη ακόμη και για πολύ περιορισμένης διάρκειας φιλοξενία, καθώς δεν διαθέτει συνδέσεις με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης για την αξιοπρεπή παραμονή των προσφύγων εκεί.

Και τέταρτον, δεν υπάρχει άλλος χώρος, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υποδοχή των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες στεγάζονται σε έναν από τους έξι επιβατικούς σταθμούς που υπάρχουν, σε διακριτό σημείο, που χωρίζεται δια θαλάσσης από το terminal των κρουζιερόπλοιων. Στη Θεσσαλονίκη, όπου η απόσταση μεταξύ επιβατικού σταθμού και αποθήκης 9 είναι μόλις 90 μέτρα, οι επιβάτες των κρουζιερόπλοιων και οι πρόσφυγες θα συναντιούνται μεταξύ τους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η διοίκηση του λιμένος επεξεργάζεται ήδη σχέδιο γα την ομαλή υποδοχή και διαχείριση προσφυγικών ροών, στην περίπτωση που αποφασιστεί η ακτοπλοϊκή άφιξή τους απευθείας στη Θεσσαλονίκη από τα νησιά, ώστε το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και με προγραμματισμό.

Οι επαγγελματίες

Την αντίθεση της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποθήκη 9, εκφράζει ο πρόεδρός του, Μιχάλης Ζορπίδης.

«Εδώ και χρόνια οι τοπικοί φορείς καταβάλουμε άοκνες προσπάθειες ώστε [...] να μεγιστοποιήσουμε τις δραστηριότητες του λιμανιού, τόσο στην εμπορευματική κίνηση, όσο και στην επιβατηγό και την κρουαζιέρα. Κάποιες προσπάθειες άρχισαν να αποδίδουν. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι υπεύθυνοι πολιτικοί άνδρες θα επιτρέψουν να υπάρχει η θέα ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων ως πρώτη εικόνα των τουριστών που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια. Είναι τρομερά εσφαλμένη η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει ξένες προς το λιμενικό έργο λειτουργίες εντός του λιμανιού», υποστηρίζει ο κ. Ζορπίδης και καλεί την κυβέρνηση ν' αναθεωρήσει την απόφασή της. «Οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και σωστά και όχι σε βάρος άλλων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων», τονίζει ο κ. Ζορπίδης.

Ο περιφερειάρχης

Νωρίτερα σήμερα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του για το ενδεχόμενο μετατροπής της αποθήκης 9 σε χώρο για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι στο λιμάνι γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης αλλά και ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας. Υπενθύμισε δε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προτείνει τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τα βόρεια σύνορα κατά μήκος της εθνικής οδού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ