Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο Νόησις παρουσιάζονται οι καινοτομίες 3.197 μαθητών!

Στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που ολοκληρώνεται την Πέμπτη 21 Απριλίου

Συνολικά 3.197 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 443 εκπαιδευτικοί από 172 σχολεία επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχουν στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που ξεκίνησε την Τρίτη 19 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 21 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ν Οικονόμου του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».

Στις εγκαταστάσεις του Νόησις χιλιάδες κυριολεκτικά μαθητές από την Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζουν ολοκληρωμένες εργασίες αυτοματισμών και πληροφορικής, εκθέτουν καινοτόμες ιδέες που κατασκεύασαν με την υποστήριξη των καθηγητών πληροφορικής, συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις για τη γλώσσα του προγραμματισμού, για τους ιους των υπολογιστών , για τη δημιουργία νέων παιχνιδιών και μελλοντικών σχεδίων .

Ένα πραγματικό πάρτυ πληροφορικής υπό τους ήχους ενός ραδιοφωνικού σταθμού που έχουν στήσει στους χώρους του Συνεδρίου οι μαθητές του ΔΙΕΚ Επανωμής και λειτουργεί ζωντανά στο χώρο βγάζοντας στον «αέρα» τις καινοτομίες των μαθητών.

Στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής κατατέθηκαν 262 συνολικά εργασίες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ,που παρουσιάζονται με τη μορφή Συνεδρίου, ενώ παράλληλα στους χώρους του "Νόησις'' οργανώνονται  θεματικές εκθέσεις: "Η Παιχνιδοχώρα" (Gameland)  στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται λογισμικά παιχνιδιών που δημιουργήθηκαν από μαθητές και η Ρομποχώρα (Roboland) που περιλαμβάνει επιλεγμένες εργασίες μαθητών στον τομέα της ρομποτικής και των αυτοματισμών.

Κατά τη διάρκεια έναρξης του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής απηύθηνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης , ενώ Περιφερειακός Διευθυντής  Π & Δ Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες προώθησης και υποστήριξης του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού για τον εξοπλισμό των Εργαστηρίων Πληροφορικής με  τη δημιουργία ενός σχολείου που θα είναι καινοτόμο και θα παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους".

Ο Πρόεδρος του "Νόησις" καθηγητής Μιχάλης Σιγάλας καλωσόρισε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας , επισημαίνοντας πως το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής προσφέρει την ευκαιρία της ομαδικής, συνεργατικής δουλειάς , την οποία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να την παρουσιάσουν ενώπιον ακροατηρίου.

Το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Θόδωρος Καρτσιώτης, πρωτεργάτης του θεσμού του Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, ενώ τους σύνεδρους καλωσόρισαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θέρμης Στέλιος Αποστόλου και ο Πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Αντώνης Τρίμης.

Αυτοματισμοί θερμοκηπίων, διαχωριστές σκουπιδιών κ.ά

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν οι μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β Βαθμίδας με την εργασία τους "Ένας ψηφιακός κατάλογος για την Κοινωνία της Πληροφορίας".

Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάζονται ρομποτικοί αυτοματισμοί, , οπτικοακουστικό λογισμικό για νοηματική, προγράμματα λογισμικού για κινητά και tablets, ψηφιακά βίντεο, τρισδιάστατα μοντέλα μηχανών, είναι μερικά μόνο από τα σχέδια που υλοποιούν οι μικροί επιστήμονες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους .

Νέες ιδέες που έχουν σκοπό να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των οικιακών συσκευών μας μέσα από μια ιστοσελίδα με την οποία μπορούμε να συνδεθούμε ακόμη κι αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας (2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών), ή ο αυτόματος διαχωρισμός των σκουπιδιών έτσι όπως τον φαντάστηκαν στα διαμερίσματα του μέλλοντος οι μαθητές (19ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων) ή το άνοιγμα και κλείσιμο της κάλυψης ενός θερμοκηπίου με αισθητήρες που ανιχνεύουν το φως και την υγρασία, (1ο ΕΚ Γιανιτσών) παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου.

Σκοπός του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής είναι η ενασχόληση των μαθητών και μαθητριών με μια εργασία επιστημονικών απαιτήσεων, η συμμετοχή τους σε ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών, η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων , όπως επίσης, και η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών.

Μαθητές δημοτικού σώζουν τον πλανήτη, ρομποτικοί αυτοματισμοί και Google

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μαθητές του Δημοτικού που συμμετέχουν από τους 7 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας αντλώντας προγράμματα με ελεύθερη πρόσβαση από το Ίντερνετ, δημιούργησαν το δικό τους λογισμικό.

Οι ρομποτικοί αυτοματισμοί έχουν το τελευταίο διάστημα κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών μαθητών ακόμη και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, οι οποίοι μαθαίνουν έτσι να εργάζονται ομαδικά από πολύ μικρή ηλικία.

Τέτοιο παράδειγμα είναι και οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, οι οποίοι εργάστηκαν μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα «Ρομπότ σώζει τη Γη από κομήτη». Η εφαρμογή ελέγχεται μέσω προγράμματος στον υπολογιστή , ενώ το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου μεταδίδεται από ρομπότ σε ρομπότ μέσω αισθητήρων. Αμέσως σηκώνεται ένα γιγάντιο δίχτυ και ο κομήτης εγκλωβίζεται μέσα του…    

Στη διάρκεια του Συνεδρίου λειτουργούν τέσσερα εργαστήρια καινοτομίας για τους εκπαιδευτικούς με θέματα : «3D Printing», «Internet of Things in Education with Raspberry PI”, «Google cardboard and the Pioneer Expeditions program», «Android Study Jams  for beginners» , με εισηγητή τον ιδρυτή της Google Developers Group of Thessaloniki.

To 8o Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κ Μακεδονίας-Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας –ΝΟΗΣΙΣ

Το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης».

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ