Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Σε ισχύ τέθηκε από χθες, Δευτέρα 3 Αυγούστου, το μέτρο που είχε εξαγγείλει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το οποίο για μία εβδομάδα έως την Κυριακή 9/8, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ- εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Η διασκέδαση σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης αλλάζει καθώς οι θαμώνες θα απαγορεύεται να είναι όρθιοι και η πληρότητα των χώρων θα περιορίζεται μόνο σε καθήμενους, με τους ίδιους περιορισμούς ως προς την τήρηση αποστάσεων που ισχύουν και τώρα. Παράγοντες του κλάδου της εστίασης σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική επισημαίνουν ότι η υγεία έρχεται πρώτα από όλα, ωστόσο επισημαίνουν ότι τέτοια μέτρα επιβαρύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων.
«Είναι άλλο ένα μέτρο το οποίο επιβαρύνει την εστίαση», αναφέρει μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, σημειώνοντας ότι όταν λαμβάνονται τέτοια μέτρα «καλό είναι να σκεφτόμαστε και το πώς θα ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα πληγούν».
Ο ίδιος αναφέρει ότι πολλά μαγαζιά που λειτουργούν ως "ορθάδικα", τόσο στο κέντρο της πόλης, όπως π.χ. στα Λαδάδικα, όσο και σε άλλες περιοχές π.χ. στον Εύοσμο και στην Πολίχνη θα αναγκαστούν να κλείσουν, καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν με καθήμενους, να εκμεταλλευθούν δηλαδή την δυνατότητα μετατροπής τους σε μαγαζιά με τραπεζοκαθίσματα.
Εκατοντάδες μαγαζιά που λειτουργούν ως ορθάδικα θα κλείσουν από αυτήν την εβδομάδα, όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα παραταθεί και πέραν της Κυριακής. Συγκεκριμένα ο κλάδος εκτιμά ότι θα επεκταθεί σίγουρα και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο από την στιγμή που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων.
Μάλιστα, ο κ. Επιτροπίδης σημειώνει ότι πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα και αν δεν δοθεί κάποια διευκρίνιση και για άλλου είδους μαγαζιά, όπως αυτά που έχουν μπιλιάρδο και ποδοσφαιράκια. «Θεωρείται ότι οι πελάτες είναι όρθιοι και θα υπάρξει πρόβλημα», όπως επισημαίνει.
Η εικόνα στη Χαλκιδική
Όσο λαμβάνονται τέτοια μέτρα σίγουρα επιβαρύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης.
«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά αλλά πρώτα από όλα είναι η υγεία», όπως τονίζει σημειώνοντας ότι από την στιγμή που οι ειδικοί λένε ότι λόγω συγχρωτισμού και συνωστισμού δεν πρέπει να λειτουργούν έτσι αυτά τα καταστήματα θα πρέπει να εφαρμοστεί. Επισημαίνει πάντως ότι αυτού του είδους τα καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με καθήμενους. «Υπάρχουν μαγαζιά σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής που ουσιαστικά δουλεύουν με αυτό το είδος διασκέδασης, άρα αυτά τα καταστήματα εκ των πραγμάτων έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα», όπως επισημαίνει.
Συνεχείς οι έλεγχοι – Σφράγιση καταστημάτων
Οι έλεγχοι στα καταστήματα είναι συνεχείς. «Έλεγχοι γίνονται πάρα πολλοί σε όλες τις περιοχές για τη μάσκα στο προσωπικό αλλά υπάρχουν και σφραγίσεις καταστημάτων για 15 ημέρες λόγω υπεράριθμων», όπως αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης. Η αγορά εκτιμά ότι όσο πιο πολλοί έλεγχοι υπάρχουν τόσο πιο σωστά θα εφαρμόζονται τα μέτρα και δε θα απαιτείται η αυστηροποίησή τους.
Αναφορικά με πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας στα κέντρα διασκέδασης μέχρι τα μεσάνυχτα, ο κ. Επιτροπίδης, σημειώνει ότι «όλα πέφτουν πάνω στην εστίαση» και ζητά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.
Επειδή κάποιοι λίγοι δεν τηρούν τα μέτρα και υπάρχει στα μαγαζιά τους συγκέντρωση μεγαλύτερου αριθμού ατόμων από τον επιτρεπόμενο, η «μπάλα» παίρνει όλη την εστίαση, όπως εκτιμά σημειώνοντας ότι αν υπήρχε βοήθεια από το κράτος τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Πέρα από την επιστρεπτέα προκαταβολή, που όπως λένε οι καταστηματάρχες ήταν μια μορφή δανεισμού, «που ευτυχώς υπήρχε αλλά δεν την πήραν όλοι», ζητείται κάποιο επιπλέον βοήθημα.
Αυτήν την στιγμή, όπως επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης όπου υπάρχουν καθήμενοι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς είναι ανοιχτές οι πόρτες και οι τζαμαρίες των καταστημάτων και τα τραπεζοκαθίσματα είναι στον εξωτερικό χώρο. Το πρόβλημα θα είναι από τον Οκτώβριο όταν θα κάθεται ο κόσμος μέσα. «Εκεί θα υπάρχει πρόβλημα και στην εστίαση».
Σημειώνεται ότι το περασμένο σαββατοκύριακο σφραγίστηκαν αρκετά μαγαζιά που δεν τηρούσαν τα προβλεπόμενα, με τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά για τους παραβάτες. Μαγαζιά και beach bar σε Χαλκιδική, Πάρο και Κύμη βρέθηκαν σε δυσάρεστη θέση καθώς οι αρχές τα «σφράγισαν» λόγω συνωστισμού.
Μάλιστα, στη Χαλκιδική το βράδυ της Παρασκευής έγιναν έλεγχοι για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ σε κέντρο διασκέδασης καθώς και αναστολή της λειτουργίας του για 15 ημέρες. Όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια των ελέγχων, είχε επιτρέψει την είσοδο σε 250 άτομα, υπερβαίνοντας το ανώτερο επιτρεπτό όριο πελατών.
Για συνεχείς ελέγχους σε επιχειρήσεις της Χαλκιδικής κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. «Κλιμακώνονται θα έλεγα οι έλεγχοι», λέει ο κ. Κουφίδης στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο μαγαζί που δεν λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία να συνεχίσει να λειτουργεί. «Ούτε μια μέρα. Αυτά που βλέπουμε 1.000 και 2.000 άτομα ο ένας πάνω στον άλλο…Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει. Είναι τόσο αυστηροί και συνεχείς οι έλεγχοι», επισημαίνει.
Μειωμένοι τζίροι – Φόβοι για λουκέτα
Ο τζίρος των καταστημάτων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ενώ ο κλάδος εκτιμά ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν από το τέλος του Αυγούστου και θα δούμε και λουκέτα.
Η πρώτη εικόνα από την έρευνα που πραγματοποιεί η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης σε επιχειρήσεις - μέλη της πολλά μαγαζιά θα κλείσουν τώρα λόγω καλοκαιριού και δεν θα ξανα-ανοίξουν. Η έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. «Πιστεύουμε ότι μετά τις 20 του Αυγούστου αυτό που θα δούμε θα είναι κάτι πολύ αρνητικό για την εστίαση γιατί δεν θα ανοίξουν πολλά καταστήματα», δηλώνει ο κ. Επιτροπίδης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ