Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Ελπίδες για καλή σεζόν - Πότε θα είναι τα πάντα ανοιχτά

Οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα φέτος

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους τουρίστες του καλοκαιριού ελπίζοντας σε μια καλή σεζόν γιατί από το πώς θα δουλέψουν αυτούς τους μήνες θα εξαρτηθεί και το τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς.

Τα καταστήματα εστίασης θα είναι σχεδόν όλα ανοιχτά από αυτό το Σαββατοκύριακο και κάποια λίγα αναμένεται να ανοίξουν αρχές Ιουνίου, ενώ σε ότι αφορά τα ξενοδοχειακά καταλύματα, το μεγαλύτερο μέρος τους εκτιμάται ότι θα ανοίξει αρχές Ιουνίου. Η εκτίμηση εξάλλου είναι ότι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση νωρίτερα από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πέφτει φέτος τη Δευτέρα 21 Ιουνίου).

Προς το παρόν, μετά και το άνοιγμα των μετακινήσεων, πολλοί Θεσσαλονικείς που έχουν β΄κατοικία στη Χαλκιδική μετέβησαν στα εξοχικά τους προκειμένου να ξεκινήσουν και κάποιες εργασίες έπειτα από τόσους μήνες. «Την περασμένη Κυριακή τα καταστήματα εστίασης δούλεψαν καλά. Τις καθημερινές ήταν μια εβδομάδα χωρίς ιδιαίτερη κίνηση», επισημαίνει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο  Ιωάννης Κουφίδης πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Οι επαγγελματίες περιμένουν ακόμα να δουν επισκέπτες, καθώς ελάχιστες είναι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις που υπάρχουν από αυτό το Σαββατοκύριακο και μετά, από Βαλκάνιους.

«Μετά του Αγίου Πνεύματος θα είναι όλα ανοιχτά πιστεύω», αναφέρει ο κ. Κουφίδης. Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται και τα beach bars, κάποια από τα οποία έχουν ανοίξει ήδη, κάποια αναμένεται να ανοίξουν αυτό το Σαββατοκύριακο και κάποια αρχές Ιουνίου.

Σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων, ο κ. Κουφίδης υπογραμμίζει ότι τηρούνται τα μέτρα και υπάρχουν πάρα πολύ έλεγχοι, οι οποίοι και πρέπει να συνεχιστούν . Υπάρχει, όπως λέει, και η εμπειρία από πέρυσι το καλοκαίρι και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται την προοπτική ότι θα γίνει κάτι αντίστοιχο με πέρυσι το καλοκαίρι, που ουσιαστικά  17-18 Αυγούστου είχε κλείσει η Χαλκιδική. «Πρέπει να το διαφυλάξουμε για να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα», τονίζει. 

 

Θετικό το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών

Προς το παρόν τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχουν λουκέτα στην αγορά της Χαλκιδικής, αντιθέτως , το ισοζύγιο εγγραφών –διαγραφών στο Επιμελητήριο είναι θετικό. Ειδικότερα, για το 2020 το ισοζύγιο ήταν συν περίπου 350 επιχειρήσεις, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2021 είναι συν 160 επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες έχουν την ελπίδα ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα φέτος με δεδομένο ότι ο κόσμος έχει τη διάθεση να βγει έξω και να καταναλώσει, να διασκεδάσει, μένει όμως , όπως λέει ο κ. Κουφίδης, να αποδειχθεί αυτό, ενώ εκφράζουν και φόβους για το τι θα σημάνει μια ενδεχόμενη όχι καλή χρονιά για τις επιχειρήσεις από το Φθινόπωρο.

Όπως λέει ο κ. Κουφίδης σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν δουλέψουν, να «τζιράρουν» και να βγάλουν μια κάποια κερδοφορία, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη από Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση από τον Ιούνιο – Ιούλιο και μετά θα σταματήσει τα χρηματοδοτικά προγράμματα και θα αρχίσει από το Φθινόπωρο να ζητάει πίσω τα χρήματα που έχουν δοθεί μέσα από αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία του προηγούμενου διαστήματος.  Αυτό είναι που φοβόμαστε σε συνδυασμό και με το τεράστιο νούμερο  ιδιωτικού χρέους, όπως λέει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αγνοεί τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη
Οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανασχεδιαστούν με προτεραιότητα τη Βόρεια Ελλάδα και τη...
Τσίπρας: Η κυβέρνηση αγνοεί τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη