Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Γέμισαν παραλίες από 2 είδη τοξικές μέδουσες – Προκαλούν πληγές

Αναστάτωση στο πρώτο πόδι σε παραλίες στη Χανιώτη, το Πολύχρονο και το Πευκοχώρι

Ανησυχία έχει προκαλέσει η παρουσία μεδουσών σε γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες στη Χαλκιδική, θέμα που ανέδειξε πρώτο το TyposThes, κατόπιν καταγγελιών που δέχτηκε από δεκάδες αναγνώστες.

Οι μέδουσες που αναστάτωσαν τους λουόμενους είναι δύο ειδών, το είδος πελάτζια νοκτιλούκα ή το είδος χρυσάνθεα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου στο «Έθνος», ειδικά το πρώτο είδος είναι ιδιαίτερα τοξικό καθώς εξαιτίας των τοξινών τρέφονται δηλαδή ρίχνουν τις τοξίνες για να σκοτώσουν το ζωοπλαγκτόν που τρέφονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τα δύο είδη αν τσιμπήσουν τον λουόμενο του προκαλούν πληγές στο σώμα μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες μέδουσες. «Δεν είναι όμως κάτι πολύ ανησυχητικό. Αν οι λουόμενοι χρησιμοποιούν αμμωνία ή κάποιο τζελ ανακούφισης της κοκκινίλας ο πόνος απαλύνεται. Και αν δούμε μεγάλο πλήθος μεδουσών καλό είναι να μην μπούμε στο νερό». Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ οι βοριάδες τις επόμενες μέρες αναμένεται να τις μετακινήσουν στο πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να εξαφανιστούν. Οι συγκεκριμένες μέδουσες δεν έχουν δυναμική μετακίνηση. Η μετακίνησή τους επηρεάζεται τις περισσότερες φορές από τα θαλάσσια ρεύματα». Και τα δύο καφεκόκκινα είδη έχουν μεγάλο μήκος κεραιών (μπορεί να φτάνει και το ενάμιση μέτρο) το οποίο δεν είναι ορατό και αυτό υποδηλώνει ότι βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής τους.

https://www.facebook.com/1080393138/videos/pcb.783600608987047/516985796278446

 

Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών δεν είναι σπάνιο, σύμφωνα με τον κ. Χυντήρογλου, ενώ προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον Κορινθιακό κόλπο. Μάλιστα, αναφέρει πως αντίστοιχο φαινόμενο έζησε η Χαλκιδική και το 1978. «Αναγκαστήκαμε να μπούμε με παντελόνια και μπλούζες στη θάλασσα για να κάνουμε τη δουλειά μας. Τότε συναντήσαμε δέκα μέδουσες ανά κυβικό μέτρο. Βουτούσες και δεν ήξερες που θα βγεις. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Και τα φαινόμενα αυτά έχουν σχέση με τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες» πρόσθεσε ο κ. Χυντήρογλου.

https://www.facebook.com/1080393138/videos/pcb.783600608987047/238527041212727

 

Σημειώνεται πως η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν πολλές μέδουσες στις παραλίες της περιοχής «οι οποίες εμφανίστηκαν λόγω θαλάσσιων ρευμάτων και με τον ίδιο τρόπο θα φύγουν». «Ήδη μαθαίνω έχουν εκτοπιστεί προς τον Τορωναίο κόλπο» είπε η κα Χαλκιά.

Πού έχουν εμφανιστεί 

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραφε από το περασμένο Σάββατο το TyposThesκάτοικοι και επισκέπτες της Χαλκιδικής διαμαρτύρονται για την πολύ συχνή παρουσία μεδουσών σε παραλίες στο λεγόμενο «πρώτο πόδι», με πλήθος χρηστών σε Facebook και Twitter καταγράφουν τις παραλίες όπου συνάντησαν μέδουσες, με αναφορές στη Χανιώτη, το Πολύχρονο, κ.ά. Σύμφωνα με εφαρμογή μέσω του Google Maps, χρήστες έχουν καταγράψει μέδουσες επτά παραλίες στη Χαλκιδική, για παραλίες που είναι στο Ποσείδι, τη Νέα Σκιώνη, ανάμεσα από Πευκοχώρι και Παλιούρι, λίγο πριν την παραλία της Σάνη, λίγο μετά το Ν. Μαρμαρά και την Τορώνη.

Δείτε ενδεικτικά σχόλια χρηστών καθώς και τον χάρτη της google.

medouses.jpg

 

medouses-1.jpg

Αναφορές για μέδουσες καταγράφουν χρήστες και στην ομάδα «Συμβαίνει τώρα στη Χαλκιδική»:

medoyses-4.jpg

Σύμφωνα με το biodiversitygr.org όλο τον χειμώνα μέχρι και σήμερα οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) εντοπιζόντουσαν από Αττική, Πήλιο, Χαλκιδική μέχρι και Καβάλα, όπως και σε ελάχιστα νησιά κοντά σε αυτές τις περιοχές.

Με πληροφορίες από Έθνος και sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ