Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Το φαινόμενο που εμφανίστηκε σε γνωστές παραλίες – «Σοκ στο σύστημα»

Τι αναφέρει στο TyposThes o κ. Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ

Το φαινόμενο του ευτροφισμού εμφανίστηκε σε παραλίες της Χαλκιδικής. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που παραχώρησε στο TyposThes o Αλέξανδρος Αθανασιάδης εμφανίστηκε λωρίδα με φυσαλίδες μέσα στη θάλασσα στην περιοχή του Αρμενιστή, ενώ αναφορές πολιτών έκαναν λόγο για ανάλογο φαινόμενο και σε άλλες παραλίες της περιοχής. 

Ο κ. Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία αναφέρει μιλώντας στο TyposThes ότι πρόκειται για αδιάλυτη οργανική ύλη, η οποία κάποια στιγμή θα διαλυθεί, όπως διαλύονται όλες αυτές οι συγκεντρώσεις του οργανικού φορτίου που προκύπτει από βιολογικές διαδικασίες, μεταβολισμός κατά βάση, όπως λέει.

"Είναι ένα φαινόμενο που έχει μια ένταση αυτήν την περίοδο, από ότι είδα, αλλά είναι θέμα χρόνου να περάσει", τονίζει.

Επισημαίνει εξάλλου ότι το φαινόμενο του ευτροφισμού δεν είναι επικίνδυνο. «Απλά μπορεί να δημιουργήσει για ένα χρονικό διάστημα ένα σοκ στο σύστημα, το οποίο μπορεί να το ξεπεράσει γιατί τα συστήματα στην Χαλκιδική είναι πελαγίσια και είναι ανοιχτά τα νερά και δεν ενέχει μεγάλο αστικό φορτίο και έτσι κάποια στιγμή θα μειωθεί».

Ειδικότερα, όπως εξηγεί είναι αδιάλυτη οργανική ύλη που θέλει λίγο το χρόνο της. Μη ξεχνάτε, όπως σημειώνει, ότι είχαμε λίγο φυτοπλαγκτόν, λίγο ζωοπλαγκτόν, είναι κατά κάποιον τρόπο για να το πούμε λαικά τα περιττώματα του ζωοπλαγκτόν. "Είναι και λίγο το περιβάλλον, λίγο οι βροχές, τα ρέματα, όλα παίζουν το ρόλο τους και φυσικά και ο άνθρωπος που έχει βάλει το χέρι του στην κλιματική αλλαγή", τονίζει στο TyposThes.

Στο ερώτημα αν είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει κάθε χρόνο, ο ίδιος απαντά πως την εποχή του ‘78 για παράδειγμα δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα αλλά δεν υπήρχε και ο πληθυσμός. "Η Χαλκιδική την περίοδο αυτή έχει τον τετραπλάσιο πληθυσμό κάτω από κανονικές συνθήκες. Είναι λογικό να υπάρχει μια φέρουσα δυναμική την οποία το σύστημα δυσκολεύεται να απορροφήσει", όπως λέει.

Δίνοντας ένα απλό παράδειγμα για τον ευτροφισμό αναφέρει ότι αυτές τις μέρες έβρεξε. "Αν τα ρυάκια ξέπλυναν τα χωράφια που είχαν φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ τα έριξαν μέσα στη θάλασσα. Όλο αυτό το φερτό υλικό από το χερσαίο περιβάλλον πήγε στη θάλασσα. Όλο αυτό, για να το πω απλά, είναι «λίπασμα». Το φυτοπλαγκτόν τρώει το «λίπασμα», μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται περισσότερο. Μεγαλύτερη πυκνότητα φυτοπλαγκτόν σημαίνει οτι πάει το ζωοπλαγκτόν για να φάει. Αλλά από τη στιγμή που τρώνε πρέπει να κάνουν και τα «κακά» τους. Αυτό το πράγμα είναι στην ουσία. Είναι η ροή ενέργειας", αναφέρει.

"Επικίνδυνο δεν είναι. Απλά μπορεί να δημιουργήσει για ένα χρονικό διάστημα ένα σοκ στο σύστημα, το οποίο θα το ξεπεράσει γιατί τα συστήματα στην Χαλκιδική είναι πελαγίσια και είναι ανοιχτά τα νερά και δεν ενέχει μεγάλο αστικό φορτίο και έτσι κάποια στιγμή θα φύγουν και οι τουρίστες και θα μειωθεί αυτό".

Γενικά σημειώνει ότι η πολιτεία πρέπει να παρακολουθεί τα συστήματα και να εκτιμήσει και τη φέρουσα ικανότητα σε κάθε περιοχή. «Πρέπει να μάθουμε ότι δεν μπορείς να υπερβείς κάποιες δυνατότητες που έχει το φυσικό περιβάλλον, το φυσικό σύστημα. Το λένε όλα τα συγγράμματα του κόσμου, ότι εμείς έχουμε ξεπεράσει στην κατανάλωση των φυσικών πόρων κατά μιάμιση φορά τον πλανήτη. Καταναλώνουμε μιάμιση φορά τις δυνατότητες του πλανήτη. Μέχρι που θα πάει αυτό;», διερωτάται.

Δείτε τις εικόνες που παραχώρησε στο TyposThes o Αλέξανδρος Αθανασιάδης και είναι από την παραλία του Αρμενιστή.

eytrofismos-1.jpg
eytrofismos-2.jpg
eytrofismos-3.jpg
eytrofismos-4.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Οι παριστάμενοι θα παρακολουθήσουν τις «Λαζαρίνες», ένα παλιό ξεχωριστό έθιμο που έχει συνδεθεί με την Ανάσταση του Λαζάρου και προαναγγέλλει τον...
Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Μεγάλο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για το Γιάννη Ρίτσο
Το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γιάννης Ρίτσος. Ο Ποιητής της Ρωμιοσύνης» επέστρεψε στο σπίτι του, στην Πόλη και στο Ζωγράφειο
Μεγάλο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για το Γιάννη Ρίτσο