Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Έρχεται στα Μουδανιά η 4η γιορτή μελιού

Πότε προγραμματίζεται να γίνει – Παρουσίαση βιβλίου και παιχνίδι για τα μικρά παιδιά

Η 4η γιορτή μελιού θα πραγματοποιηθεί στην προβλήτα των Ν. Μουδανιών στις 8 - 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2021 (ώρα έναρξης 19.00). Στόχος είναι να αναδειχθεί το ποιοτικό τοπικό προϊόν, το μέλι, που παράγεται από τους ντόπιους παραγωγούς του Δήμου Ν. Προποντίδας αλλά και όλα τα προϊόντα της κυψέλης, καθώς και τα οφέλη τους στην υγεία και την ομορφιά.

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Νέας Προποντίδας, αναφέρεται ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ντόπιους παραγωγούς μελιού και να προμηθευτούν το μέλι τους αλλά και άλλα αγνά και ποιοτικά προϊόντα κυψέλης που οι ίδιοι παράγουν. Παράλληλα, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20.30 στην κεντρική πλατεία των Ν. Μουδανιών την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Μελίφτερη η Μέλισσα» της Φανής Χατζήνα. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει το παιχνίδι “Μελισσογνώσεις”.

Όπως επισημαίνεται, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η  Μελίφτερη  είναι  μια  μοναδική μέλισσα  με  ιδιαίτερες  ικανότητες που τη βοηθούν στο να αναγνωριστεί ως αρχηγός των εργατριών μελισσών. Τα διαφανή φτερά της είναι μεγάλα και έχουν ένα σημάδι χρώματος μελί (από κει και το όνομα- Μελίφτερη) και οι κεραίες της ήταν πολύ μεγάλες και πέφτουν μπροστά στο πρόσωπό της.  Η Μελίφτερη μπορεί έτσι να “ακούσει” και να “καταλάβει” την ομιλία των ανθρώπων.

Η  ιστορία  της  Μελίφτερης  στο  πρώτο μέρος  διαπραγματεύεται  με απλό και πολύ ενημερωτικό τρόπο τη ζωή της μέλισσας από τη στιγμή που γεννιέται ως τη στιγμή που αφήνει για πρώτη φορά την κυψέλη της για τον όμορφο κόσμο των λουλουδιών.

Το παιδί μπορεί μέσα από τις 5 αυτοτελείς μικρές ιστορίες να γνωρίσει όλα τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τον κύκλο ζωής αλλά και συμπεριφοράς της μέλισσας. Εκτροφή, διατροφή, προϊόντα, άτομα της κυψέλης, φροντίδα των ατόμων της οικογένειας, χτίσιμο κηρηθρών, αποθήκευση τροφών, ανταλλαγή τροφής, επικοινωνία, χοροί, αναγνώριση της κυψέλης, συμβίωση με τον μελισσοκόμο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν και είναι παιδικό βιβλίο, είναι ένα βιβλίο “μελισσοκομίας”.

 

Βιογραφικό συγγραφέως

Η Φανή Χατζήνα είναι Διδάκτορας, Βιολόγος.  Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας -Κολέγιο  του Cardiff. Εργάζεται ως ερευνήτρια Α' στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ELGO 'DIMITRA' από το 2000 και τώρα είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Τμήματος Μελισσοκομίας. Είναι μέλος του Συμβουλίου της International Bee Research Association (I.B.R.A) και συντονίστρια της ομάδας εργασίας APIMONDIA με θέμα "Ανεπιθύμητες ενέργειες φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων στις μέλισσες".

 Η κ. Χατζήνα είναι επίσης συνεργαζόμενος εμπειρογνώμονας με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και την Greenpeace. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 60 επιστημονικά άρθρα και 140 παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλα τόσα πολλά δημοφιλή άρθρα και είναι Επιστημονικός Συντονιστής 16 Ελληνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων. Πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Επιτροπής της APIMONDIA για την Υγεία των Μελισσών.

Συγγραφέας του παιδικού βιβλίου "Μελίφτερη η Μέλισσα" και μητέρα 3 κοριτσιών. Ο λόγος για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν το κενό που υπάρχει στην παιδική λογοτεχνία για τις μέλισσες και την προσφορά τους.

giorti_meliou.jpeg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Ήταν τροχαίο, όχι δολοφονία» λέει ο 27χρονος που χτύπησε με ΙΧ την Έμμα
Δεν μου πάτησε τον κάλο για να μου ζητήσει συγγνώμη... το παιδί μου πάτησε και το κάνει πριν το δικαστήριο» - Οι δηλώσεις της μητέρας της Έμμας
Θεσσαλονίκη: «Ήταν τροχαίο, όχι δολοφονία» λέει ο 27χρονος που χτύπησε με ΙΧ την Έμμα
Ισπανία: Επιβάτης σε αμόκ - Έχασε την πτήση του και τα έκανε γυαλιά καρφιά (VIDEO)
Το συμβάν σημειώθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια του προσωπικού της Ryanair που είχε κρυφτεί πίσω από μία γύαλινη πόρτα
Ισπανία: Επιβάτης σε αμόκ - Έχασε την πτήση του και τα έκανε γυαλιά καρφιά (VIDEO)
Δίκη Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη», λέει ιαροδικαστής
Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης απέδωσε το θάνατο του κοριτσιού σε οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών...
Δίκη Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη», λέει ιαροδικαστής