Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υψηλές πληρότητες έως και 90% στα κάμπινγκ τον Αύγουστο

Ωστόσο δεν ελπίζουν στα νούμερα του 2019 – Η εικόνα στη Χαλκιδική

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Έως και το 90% φτάνουν οι πληρότητες στα κάμπινγκ της χώρας τον μήνα Αύγουστο, ωστόσο οι προηγούμενοι μήνες θεωρούνται «χαμένοι». Πολύ καλά πάνε και τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής το διάστημα από 20 Ιουλίου και μετά. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες δεν θεωρούν ότι φέτος θα καταφέρουν να «πιάσουν» τα υψηλά ποσοστά του 2019.

«Εμείς δεν ελπίζουμε στα νούμερα του 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «TyposThes» ο κ.  Αντώνης Δεληδημητρίου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής. Όπως αναφέρει ο οδικός τουρισμός άργησε να έρθει και πέρα από αυτό υπήρχε και το ενεργειακό κόστος καθώς εξαιτίας των υψηλών τιμών των καυσίμων, αρκετοί τουρίστες το σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη διαδρομή.

Πάει καλά τον Αύγουστο η Χαλκιδική – Οι εθνικότητες

Ειδικά για τη Χαλκιδική αναφέρει ότι πάει πολύ καλά,  ωστόσο αυτό αφορά το διάστημα από 20 Ιουλίου και μετά. Οι επιχειρηματίες ευελπιστούν να διατηρηθεί καλός ο καιρός ώστε να έχουν πληρότητες και τον Σεπτέμβριο. Οι Βαλκάνιοι στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής είναι λίγοι αυτήν την στιγμή. Ωστόσο είναι πιθανό να έρθουν κάποιοι το επόμενο διάστημα, γιατί έχουν κάποιες αργίες και τον Σεπτέμβριο, κάτι που όμως εξαρτάται πάντα και από τον καιρό. Εκτός από τους Σέρβους, αυτήν την εποχή δεν διαμένουν πολλοί Βούλγαροι και Ρουμάνοι στα κάμπινγκ της περιοχής. Οι δυο αυτές εθνικότητες είχαν επιλέξει τη Χαλκιδική τον Ιούλιο. Ενώ το «παρών» έδωσαν σε μικρότερα ποσοστά και Πολωνοί και Τσέχοι, Γερμανοί και Ολλανδοί. Έπειτα από τα δυο χρόνια της πανδημίας κάποιοι τόλμησαν να κάνουν μακρινά ταξίδια, αλλά ήταν λιγότεροι σε σχέση με το 2018-2019, σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου.

Φέτος άνοιξαν όλα τα κάμπινγκ. Σημειώνεται ότι πανελλαδικά και στα νησιά λειτουργούν περίπου 300 κάμπινγκ. Από αυτά στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 94 κάμπινγκ. Προς το παρόν δε διαφαίνεται τα ενδεχόμενο λουκέτων, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αναμένουν τις εξελίξεις σε σχέση με το ενεργειακό κόστος το οποίο θα διαμορφώσει και το τι θα πληρώσει κάποιος την επόμενη χρονιά. «Να δούμε πόσο θα πάει το ρεύμα, το αέριο, το πετρέλαιο», λέει ο κ. Δεληδημητρίου.

Λιγότερες μέρες διακοπές για τους Έλληνες

Αυτόν τον μήνα τα κάμπινγκ κινούνται κυρίως με  Έλληνες, με τους αδειούχους του Αυγούστου.

Ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι Έλληνες έχουν συρρικνώσει τις διακοπές τους. «Δηλαδή αυτοί που κάποτε έκαναν διακοπές 15-20 μέρες ή και έναν ολόκληρο μήνα, πλέον τις έχουν μειώσει σε εβδομάδα ή και τετραήμερο, λόγω των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν στην οικονομία», όπως αναφέρει ο κ. Δεληδημητρίου. Παράλληλα, έχουν μειωθεί και οι καταναλώσεις που κάνουν στα καταστήματα που λειτουργούν εντός των κάμπινγκ.

«Έρχονται μεν να κάνουν μπάνιο, αλλά δεν ξοδεύουν όπως ξόδευαν τα παλιότερα χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Το ενεργειακό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι, προσθέτει.

Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, που παραδοσιακά επιλέγουν αρκετοί για αποδράσεις σε παραλίες, φέτος λόγω καιρού δεν έφερε τις αναμενόμενες πληρότητες στα περίπου 30 κάμπινγκ της Χαλκιδικής. Μάλιστα υπήρξαν και ακυρώσεις γιατί στη Θεσσαλονίκη έβρεχε και αυτό αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για κάποιους. Ευτυχώς όμως η «κοιλιά» που δημιουργήθηκε ήταν μικρή , αφού ο καιρός έφτιαξε γρήγορα και επανήλθε το ενδιαφέρον.

Αυτήν την εποχή όσοι επιλέγουν τα κάμπινγκ για τις διακοπές τους το κάνουν στήνοντας τη δική τους σκηνή. Ωστόσο υπάρχουν και τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα και όλων των ειδών τα κατασκηνωτικά μέσα.

Σε ότι αφορά τις τιμές, ο κ. Δεληδημητρίου, αναφέρει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν αύξησαν τις τιμές τους γιατί οι τιμοκατάλογοι βγαίνουν τον Ιανουάριο για να υπάρχουν και οι σχετικές κρατήσεις. «Όσοι είχαν κάνει προκρατήσεις είναι με τις παλιές τιμές», επισημαίνει. Ενδεικτικά η βραδιά αυτήν την περίοδο με σκηνή κοστίζει από 25-30 ευρώ περίπου ανάλογα με τις παροχές του κάθε κάμπινγκ. Για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 40 ευρώ.

Τέλος να αναφέρουμε ότι πρόβλημα στην εξεύρεση εποχικού προσωπικού αντιμετωπίζουν και τα κάμπινγκ εκτός από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα αλλά και η εστίαση. Πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν ταμείο ανεργίας και προκειμένου να μην το χάσουν δεν πάνε να δουλέψουν σε τέτοιες εποχικές θέσεις. «Υπάρχει πρόταση  από χρόνια πλέον, να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία. Ας έρθει να δουλέψει κάποιος με το βασικό και ας δίνει και άλλα 300 το κράτος. Αλλά να δουλέψει. Έτσι θα καλυφθούν οι θέσεις για τα εποχικά επαγγέλματα» , τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά
«Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της οικογένειας
Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά