Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: «Βραχνάς» χωρίς τέλος οι διακοπές ρεύματος - Δεν υπάρχουν υποδομές

Μεγάλες οι ζημιές για τους επαγγελματίες που ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις και αλλαγές στο δίκτυο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Διαχρονικό «βραχνά» αποτελούν οι διακοπές ρεύματος αλλά και οι πτώσεις τάσης, καθώς και οι διακοπές νερού, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνονται στη Χαλκιδική, προκαλώντας εύλογα παράπονα από τουρίστες αλλά και κατοίκους και εργαζόμενους καθώς και προβλήματα στη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων.

Για ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια κάνει λόγο μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης, υπενθυμίζοντας ότι το Επιμελητήριο και ο ίδιος προσωπικά έχουν καταθέσει αγωγή κατά του ΔΕΔΔΗΕ εδώ και τρία χρόνια.

«Ουσιαστικά ο νομός Χαλκιδικής χρηματοδοτείται για να έχει υποδομές και ανάπτυξη για 100.000 κατοίκους, όταν το καλοκαίρι ο πληθυσμός ξεπερνά το 1 εκατ. και φτάνει ενδεχομένως και το 1,2 εκατ., με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι υποδομές που πρέπει να υπάρχουν», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης.

Το θέμα με τον ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια όπως τονίζει την ώρα που στο νομό υπάρχει τρομερή ανάπτυξη, είτε αυτή αφορά επαγγελματικές στέγες ή κύριες κατοικίες ή δευτερεύουσες κατοικίες, η οποία προκαλεί κατά συνέπεια και  πολύ μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα. Από την άλλη όμως, δεν γίνονται αυτά που πρέπει, τονίζει, όχι τώρα μέσα στο καλοκαίρι.

Για τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ τονίζει ότι «παρότι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσει να μείνει το κύκλωμα ανοιχτό, δυστυχώς βλέπουμε ότι αν δεν γίνουν οι συντηρήσεις ή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δίκτυο το χειμώνα, τμηματικά τουλάχιστον, ανά περιοχή, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα προβλήματα.

Γι΄αυτό, όπως εξηγεί έγινε η αγωγή κατά του ΔΕΔΔΗΕ, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση και κάποιοι θα δουν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και για τους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις που, όπως λέει, ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είτε πετώντας πρώτες ύλες και προϊόντα από τα ψυγεία τους, είτε παθαίνοντας πολύ μεγάλες ζημιές σε ψυγεία, σε μηχανές, σε διαφημιστικές πινακίδες κλπ. κυρίως λόγω της πτώσης τάση.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημιουργούν οι πτώσεις στην τάση του ρεύματος, οι οποίες είναι συνεχόμενες με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές σε συσκευές που έχουν οι επαγγελματίες είτε στα καταλύματα είτε στα μαγαζιά τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης αλλά και τον υψηλών θερμοκρασιών που οδηγούν το δίκτυο να «κλατάρει».

«Όπως καταλαβαίνεται στη Χαλκιδική με τους εκατομμύρια επισκέπτες που έχουμε υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα», υπογραμμίζει ο κ. Κουφίδης.

Πρόβλημα και με το νερό

Πρόβλημα υπάρχει όμως και με την επάρκεια του νερού στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, οπότε και η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα και μάλιστα σε συγκεκριμένες ώρες, όταν οι περισσότεροι γυρνούν από τις παραλίες και θέλουν να κάνουν μπάνιο.

Κατά τον κ. Κουφίδη πάντως το πρόβλημα με το νερό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος, αφού όλα τα αντλιοστάσια και οι γεωτρήσεις δουλεύουν με ρεύμα. «Όταν υπάρχουν μεγάλες διακοπές ρεύματος ή πτώσεις τάσης καίγονται μοτέρ είτε από δεξαμενές, είτε υποβρύχια από τις γεωτρήσεις. Από την στιγμή που δεν έχουμε ρεύμα δεν έχουμε και νερό. Υπάρχει μια αλυσίδα στα υδρευτικά δίκτυα. Σταματούν να δουλεύουν τα αντλιοστάσια και δημιουργείται μια αλυσίδα προβλημάτων», όπως εξηγεί.

Και αυτό έρχεται να προστεθεί στο πρόβλημα που υπάρχει ούτως ή άλλως με την ποσότητα του νερού στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται εκκλήσεις για συνετή διαχείριση του νερού. «Αυτό πρέπει να γίνει κουλτούρα σε όλους μας άσχετα με το αν είμαστε στη Χαλκιδική ή στη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε. Οι πόροι λιγοστεύουν συνεχώς άρα πρέπει και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε κάτι», είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Κουφίδης.

Είναι ενδεικτικό ότι από το τμήμα ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου Σιθωνίας, έγινε έκκληση για ορθολογική χρήση του νερού προειδοποιώντας μάλιστα ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης σπατάλης, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

«Δεδομένων των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν φέτος, παρατηρείται υπερκατανάλωση του νερού ύδρευσης, για σκοπούς άσχετους με την ύδρευση των νοικοκυριών (πότισμα κήπων, πλύσιμο αυτοκινήτων κλπ). Γίνεται σύσταση για ορθολογική χρήση του νερού, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής 18:00 έως και 23:00. Για να μην υπάρχουν προβλήματα, κρίνεται απαραίτητη η συμβολή όλων μας», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

«Φουλ» από κόσμο η Χαλκιδική για τον Δεκαπενταύγουστο

Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική αυτήν την περίοδο είναι γεμάτη τουρίστες αλλά και Έλληνες, ενώ οι επαγγελματίες προσδοκούν επιμήκυνση της σεζόν ώστε να βγάλουν τα «σπασμένα» του Ιουνίου και του Μαΐου, οπότε λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν.  

«Έχουμε πάρα πολύ κόσμο στην περιοχή, με πολύ καλές πληρότητες. Μακάρι να πάνε όλα καλά, να μην έχουμε προβλήματα, να έχουμε καλές καιρικές συνθήκες ώστε να συνεχιστεί έτσι η κίνηση και να έχουμε έναν καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο», λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ»
«Έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια»
ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ»