Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες διαφόρων ειδών που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 100%, προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τον δήμο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική το περασμένο Σάββατο, οπότε σημειώθηκε και ξαφνικό κύμα χαλαζόπτωσης, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στο δημαρχείο Ν. Προποντίδας, ενώ ξεκίνησαν και οι διαδικασίες αιτήσεων των πληγέντων αγροτών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Οι ζημιές είναι πολλές και αφορούν όλες τις καλλιέργειες, αμπέλια, σιτηρά, βερίκοκα, ελιές, πατάτες και άλλα οπωροκηπευτικά, όπως είπε μιλώντας χθες στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης, σημειώνοντας ότι δεν περίμεναν το φαινόμενο, το οποίο έπληξε την περιοχή από την Ν. Ηράκλεια, τον Άγιο Παύλο, την Καλλικράτεια μέχρι και την Νέα Φώκαια. Πρόκειται περίπου για την ίδια περιοχή που είχε πληγεί και από τη φονική κακοκαιρία του 2019.
Όσο για το μέγεθος της ζημιάς, ο κ. Κουφίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν χωράφια όπου η ζημία είναι ολοκληρωτική. «Πολύ μεγάλη ζημία, που μπορεί να αγγίζει και το 100%, έχουν πάθει τα αμπέλια, το ίδιο και τα βερίκοκα», τονίζει, ενώ για τα σιτηρά περιγράφει ότι το χαλάζι ουσιαστικά τα «αλώνισε», τα έκοψε κυριολεκτικά δεν τα «ξάπλωσε» απλά. Μεγάλη είναι η ζημιά και στα ελαιόδεντρα τα οποία αυτήν την στιγμή είναι στο προανθικό στάδιο.
Πρωτοφανές χαρακτηρίζουν το φαινόμενο
«Η διάρκεια της χαλαζόπτωσης ήταν πάνω από 15-20 λεπτά και η ποσότητα που έπεσε υπερβολική. Πρωτοφανές φαινόμενο, εγώ τουλάχιστον δεν το έχω ξαναζήσει, είμαι αρκετά χρόνια ελαιοκαλλιεργητής και τέτοιο πράγμα δεν το χουμε ξαναδεί», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης. Το χαλάζι έριξε πολλά τσαμπιά στο έδαφος, ενώ ενδεικτικό της σφοδρότητας του φαινομένου είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έπεσαν και ολόκληρα κλαδιά ελαιόδεντρων κάτω.
Με δεδομένο ότι και χθες ήταν μια βροχερή ημέρα για τη Χαλκιδική τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα τις καταγραφές των ζημιών ενώ ήδη, όπως προαναφέρθηκε έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις από τους αγρότες.
Το πρόβλημα με την αποζημίωση για ελιές
Το πρόβλημα πάντως σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη σε ότι αφορά τις ελιές είναι ότι επειδή βρίσκονται στο προανθικό στάδιο δεν αποζημιώνονται καθώς κάτι τέτοιο είναι εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ. «Ακόμα και το κελυφωτό φιστίκι που υπάρχει στην περιοχή ήταν στο καρπίδιο άρα αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η μόνη παραγωγή που δεν αποζημιώνεται είναι η ελιά», λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μέσω της διαδικασίας των λεγόμενων ΚΟΕ ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει η ζημιά να είναι άνω του 30% για όλο το νομό Χαλκιδικής. Δεν είναι γνωστό ακόμη αν έχει πληγεί η καλλιέργεια σε αυτό το ποσοστό ενώ θεωρείται και μια διαδικασία βραδυκίνητη σε ότι αφορά τις πληρωμές που μπορεί να χρειαστούν έως και 2-3 χρόνια για να πραγματοποιηθούν, όπως αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση συνολικά για όλο το δήμο Ν. Προποντίδας που έχει πληγεί, ενώ υπενθυμίζει ότι ο αγροτικός κόσμος πλήττεται συνεχώς στην περιοχή της Χαλκιδικής, θυμίζοντας την ακαρπία της ελιάς αλλά και άλλα φαινόμενα.
Τη ζήτησαν
«Δεν ξέρουμε πώς θα ανταπεξέλθουμε, έγιναν την Τρίτη διάφορες συζητήσεις ενώ εμείς έχουμε προτείνει κάποια πράγματα. Ζητήσαμε για παράδειγμα να μην πληρώσουν τώρα οι αγρότες τα παράβολα που απαιτούνται για τον έλεγχο του ΕΛΓΑ, στο πρότυπο του μοντέλου που ακολουθήθηκε και με την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα», αναφέρει.
Επιπλέον, τονίζει ότι οι αγρότες έχουν μπει ήδη σε μια διαδικασία περαιτέρω εξόδων, καθώς έσπευσαν άμεσα να ξεκινήσουν τα απαραίτητα ραντίσματα – πουν είναι ακριβά- για να σώσουν ότι σώζεται από ό,τι έμεινε πάνω στα ελαιόδέντρα, υπό τον φόβο ότι τις επόμενες ημέρες αυτά που έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι θα αρχίσουν να πέφτουν από το δέντρο. Έτσι λοιπόν από κει που τα μηνύματα ήταν αισιόδοξα και φαινόταν ότι θα υπάρχει, τουλάχιστον, μια πολύ καλή ανθοφορία στις ελιές, τελικά ήρθε αυτό το χτύπημα που προκαλεί και περαιτέρω έξοδα για ραντίσματα, χωρίς μάλιστα να ξέρουν οι παραγωγοί και τι αποτελέσματα θα έχει.
Η κλιματική κρίση τρομάζει τους παραγωγούς που κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με γεγονότα όπως η ακαρπία, η ξηρασία το χαλάζι κ.ά.
Στη Βουλή το θέμα
Σημειώνεται ότι ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση υπέβαλε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Ιωάννης Γιώργος. Ο βουλευτής τονίζει ότι λόγω των καταστροφών που σημειώθηκαν οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση, διότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει μεγάλο τμήμα των εξόδων και μετά την χαλαζόπτωση δεν αναμένεται να έχουν έσοδα και ερωτά «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να αποζημιωθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις (όπως ελιές, οπωροφόρα, δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα κ.λπ.) των παραγωγών που επλήγησαν» και αν «προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συμπεριλάβει την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στο Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας».
Κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα. Μεταξύ άλλων η βουλευτής αναφέρει ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να απολογηθεί γιατί δεν έχει εντάξει την Χαλκιδική στο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας» και ζητά να αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες στο 100% της καταστροφής. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Βασίλειος Κόκκαλης.