Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Ξηλώνουν μόνιμες ξαπλώστρες, ομπρέλες - Ποιες παραλίες έχουν θέμα

Συνεργεία των δήμων θα βγουν τις επόμενες μέρες για να τις ξηλώσουν

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Προβληματισμό προκαλούν στις αρχές αλλά και στους απλούς πολίτες στη Χαλκιδική το φαινόμενο της κατάληψης αιγιαλών και παραλίας από ιδιώτες που, αφού πάνε για μπάνιο, αφήνουν κλειδωμένες στην ακτή τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες τους, για να τις ξαναβρούν στην επόμενη φορά που θα αποφασίσουν να επισκεφθούν την θάλασσα για μια βουτιά.

«Το παραλιακό μέτωπο πρέπει να το προσέχουμε. Ήδη έχουμε εντοπίσει ιδιώτες να καταλαμβάνουν χώρους σε παραλίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες, εμποδίζοντας συστηματικά την απρόσκοπτη διέλευση των λουόμενων στα συγκεκριμένα σημεία. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για κίνηση παράνομη, δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στους συμπολίτες μας κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες είναι δικαίωμα όλων! Εμείς έχουμε προειδοποιήσει ότι δε θα υπάρξει ανοχή στη μόνιμη τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών στις παραλίες μας», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ.

Όπως μας εξήγησε πιο έντονο είναι το πρόβλημα στην Γερακινή και στις Καλύβες. «Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει έλεγχοι. Εμείς καλούμε όσους έχουν τοποθετήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες μόνιμα σε παραλίες να τις μαζέψουν, έως το Σάββατο 15/6. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά θα αρχίσουν οι υπηρεσίες μας να τις απομακρύνουν. Θα κάνουμε ελέγχους για να εντοπίσουμε παραβάτες σε όλη την έκταση του δήμου μας», συμπλήρωσε.

Έτοιμα τα συνεργεία δήμου Προποντίδας να αναλάβουν δράση

3f1b.jpg

Έτοιμος για δράση είναι και ο δήμος Προποντίδας. Εκεί, όπως ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο δήμαρχος Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, «πιο έντονο είναι το φαινόμενο αυτό μπροστά από οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε μέρη όπως τα Νέα Φλογητά, τα Νέα Πλάγια και η Βεργιά.

Πολλοί βάζουν μια ξαπλώστρα, την κλειδώνουν και μετά έρχονται το επόμενο σαββατοκύριακο και έχουν το σημείο που πάνε. Πέρυσι πέντε φορτηγά είχαν βγει και μάζεψαν επανειλημμένες φορές ξαπλώστρες και ομπρέλες. Φέτος θα κάνουμε το ίδιο. Το επόμενο διάστημα συνεργεία του δήμου θα βγουν και θα μαζέψουν τις ομπρέλες και ξαπλώστρες που έχουν τοποθετηθεί παρανόμως από ιδιώτες», ανέφερε ο κ Καρράς. Στο αν μπορούν να εντοπίσουν τους παραβάτες σημείωσε πως αυτό είναι δύσκολο.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τα μπιτς μπαρ είπε πως ισχύουν οι εκμισθώσεις τριετίας και όλες οι νέες εκμισθώσεις γίνονται από την κτηματική υπηρεσία. Μάλιστα πρόσθεσε πως στις 18/6 θα βγει ο πρώτος ηλεκτρονικός διαγωνισμός για μπιτς μπαρ που βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Νέας Προποντίδας.

Πιο ήρεμη η κατάσταση στο δήμο Αριστοτέλη

Μικρότερη έως και ελάχιστη είναι η συχνότητα του φαινομένου στο δήμο Αριστοτέλη. Όπως δήλωσε στο «ΤyposThes» ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί το φαινόμενο αυτό το καλοκαίρι. Υπάρχουν στο δήμο μας 2-3 σημεία με κατάληψη αιγιαλών ή παραλίας με κατασκευές ή αυθαίρετο κάμπινγκ και συνήθως υπάρχει θέμα στο ποιος είναι αρμόδιος για να καθαρίσει αυτά τα σημεία. Σε κάθε περίπτωση ο δήμος θα παρακολουθεί την κατάσταση στις παραλίες και αν χρειαστεί θα επέμβει για να αντιμετωπίσει όποια προβλήματα».

Σε ερώτησή μας για τα μπιτς μπαρ, είπε πως «συνεχίζονται μισθώσεις που είχε κάνει ο δήμος όσο είχε την αρμοδιότητα. Για τις νέες μισθώσεις αρμόδια είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Φαίνεται ότι επειδή έχουν γίνει αυστηρά τα πράγματα ως προς ελέγχους και στο ότι μειώνεται ο εξοπλισμός που μπορεί να τοποθετήσει ο επαγγελματίας στο χώρο που νοικιάζει, πολλά μαγαζιά ζητούν επιπλέον χώρο για να καλύψουν ανάγκες τους. Υπάρχει μια συνειδητοποίηση των επαγγελματιών να τηρήσουν το νόμο και τις αποστάσεις, υπό το κράτος των νέων εξελίξεων με δεδομένο και ότι κάποιος μπορεί να κάνει καταγγελία μέσω εφαρμογής».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ