Ο Όλιβερ Γουόλφ Σακς (Oliver Wolf Sacks) γεννήθηκε το 1933 στο Λονδίνο της Αγγλίας και κατέληξε στις 30 Αυγούστου το 2015 στη Νέα Υόρκη από την επάρατο νόσο σε ηλικία 82 ετών.
Μίνι Βιογραφία
Αφού έλαβε το πτυχίο Ιατρικής του στο κολλέγιο Κουίνς του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης διορίστηκε ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενώ το 2012 δίδαξε και στο Κολούμπια. Έγινε ιδιαίτερα διάσημος χάρη στα αναρίθμητα βιβλία που έγραψε για τις ψυχικές διαταραχές ενώ εφημερίδες όπως οι ΝΥ Times αναφέρονται σε αυτόν ως τον «δαφνοστεφή ποιητή της σύγχρονης ιατρικής».
Όπως για κάθε μεγάλη μορφή υπήρχαν επικριτές του που δεν παρέλειπαν να δείχνουν τη δυσαρέσκεια τους ως προς τη έκθεση περιστατικών ασθενών στη δημοσιότητα ή άλλων που θεωρούσαν ότι ήταν καλύτερος συγγραφέας παρά επιστήμονας.
Μέσω των βιβλίων του κατάφερε να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό και να απομυθοποιήσει ασθένειες όπως το σύνδρομο Τουρέτ και Άσπενγκερ .
Ενώ το βιβλίου του με τίτλο «Ξυπνήματα» (Awakenings) αποτέλεσε τη βάση για την ομώνυμη ταινία με πρωταγονιστές τους Ρόμπιν Γουίλιαμς και Ρόμπερτ ντε Νίρο.
Γενναιότητα ψυχής
Ως επιστήμονας που ερευνούσε τις ψευδαισθήσεις που έχουν οι άνθρωποι με περιορισμένη όραση δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να «εκμεταλλευτεί» την πάθησή του ως μία «ευκαιρία» για πείραμα μιας και η θεραπεία για τον όγκο που είχε στο μάτι τον οδήγησε στην τύφλωση.
Είχε κάνει μαγνητική τομογραφία (MRI) στον εαυτό του δύο φορές μελετώντας οπτικά φαινόμενα και τη «μουσική μνήμη» επειδή όπως δήλωσε έχει «άμεση πρόσβαση στο δικό του εγκέφαλο σε αντίθεση με άλλους εγκεφάλους»!
«Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δε φοβάμαι. Αλλά το κυριάρχο συναίσθημα είναι ευγνωμοσύνη», είχε δηλώσει σε κείμενο που είχε συντάξει στους NY Times αναφορικά με τις τελευταίες του στιγμές είχε δηλώσει. «Νοιώθω τρελά ζωντανός και ελπίζω, στο χρόνο που μου απομένει, να εδραιώσω τις φιλίες μου, να αποχαιρετίσω αυτούς που αγαπώ, να γράψω περισσότερο, να ταξιδέψω αν έχω τη δύναμη, να αγγίξω νέα επίπεδα κατανόησης και επίγνωσης».
Θα κλείσουμε με μία δήλωσή του από απόσπασμα στο youtube για το αυτοβιογραφικό βιβλίο και το γράψιμο.
«..Είμαι παραμυθάς για καλό και για καλό. Υποψιάζομαι ότι η ανάγκη της αφήγησης είναι πανανθρώπινη όπως η γλωσσική επικοινωνία.. »
Δείτε βίντεο από ομιλία του στο TEDX