Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποιοι καθημερινοί ήχοι μπορούν να κάνουν ζημιά στην ακοή μας;

Οι θόρυβοι της πόλης προκαλούν μόνιμες βλάβες σε χιλιάδες ανθρώπους

Ο θόρυβος της σύγχρονης ζωής προκαλεί μόνιμες βλάβες στην ακοή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι ούτε καν υποψιάζονται πως την υφίστανται, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα των τεστ ακοής 3.583 εθελοντών ηλικίας 20 έως 69 ετών, ανακάλυψαν ότι σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (το 24%) είχαν ακοολογικά ελλείμματα στο ένα ή και στα δύο αυτιά, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαν παντελώς. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το 53% από αυτούς δεν ανέφεραν έκθεση σε δυνατούς θορύβους στον χώρο εργασία τους, ενώ οι βλάβες παρατηρήθηκαν ακόμα και σε 20χρονους εθελοντές!

Στην πραγματικότητα, το 19% των εθελοντών ηλικίας 20-29 ετών είχαν κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής - ένα εύρημα το οποίο οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ψς «εξαιρετικά ανησυχητικό». Οι ερευνητές λένε ότι η ακοή αυτών των ανθρώπων υπέστη βλάβες εξαιτίας των δυνατών ήχων από καθημερινές, μη επαγγελματικές πηγές που κυμαίνονται από τις σειρήνες και τους φυσητήρες των φύλλων έως τη δυνατή μουσική (στα μπαρ ή με τα ακουστικά) και την πολύ δυνατή τηλεόραση.

Τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MWWR), πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Οι ερευνητές λένε πως έως τώρα όλοι πίστευαν ότι η επαγγελματική έκθεση στους δυνατούς ήχους είναι η κύρια αιτία απώλειας της ακοής, αλλά αυτό ως φαίνεται έχει αρχίσει να αλλάζει με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στα διάφορα επαγγέλματα.

Όπως αναφέρουν τα CDC, η ακοή μπορεί να πληγεί όταν εκτίθεται σε ήχους πάνω από 85 ντεσιμπέλ (db) για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (όσο πιο δυνατός είαι ο ήχος, σε τόσο μικρότερο χρονικό διάστημα μπορεί να βλάψει την ακοή). Σύμφωνα με τα κέντρα, συνηθισμένες μη επαγγελματικές πηγές δυνατών ήχων είναι:

- Η κίνηση του δρόμου όπως την ακούνε οι επιβάτες των οχημάτων (παράγει ήχοεντάσεως 80 db, δηλαδή πολύ κοντά στο ανώτατο όριο ασφαλείας)

- Οι φυσητήρες φύλλων (παράγουν ήχο εντάσεως 90 db, που μπορεί να βλάψει την ακοή έπειτα από 2 ώρες έκθεσης)

- Ένας αγώνας ποδοσφαίρου τον οποίο παρακολουθεί κάποιος στο γήπεδο (ο ήχος φθάνει τα 100 db και βλάπτει την ακοή έπειτα από 14 λεπτά έκθεσης)

- Τα ακουστικά με τα οποία ακούμε μουσική (στη μέγιστη έντασή τους παράγουν ήχο 105 db που βλάπτει την ακοή μέσα σε 7 λεπτά)

-Μία συναυλία της ροκ (παράγει 110-120 db και βλάπτει την ακοή έπειτα από 2 λεπτά. Αν όμως κάποιος βρίσκεται δίπλα στα ηχεία, εκτίθεται σε ήχο 140 db και μπορεί σε δευτερόλεπτα να υποστεί βλάβη)

- Μία σειρήνα (παράγει 120 db και βλάπτει την ακοή μέσα σε 1 λεπτό)

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι βλάβες της ακοής από τους δυνατούς ήχους είναι μη αναστρέψιμες και συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο όταν αρχίσει η βαρηκοΐα να επηρεάζει τις καθημερινές συναναστροφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί