Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διαθέσιμη και στην Ελλάδα η «κρέμα – θεραπεία» της ατοπικής δερματίτιδας

Η νέα θεραπεία απομακρύνει τον κίνδυνο των εξάρσεων χωρίς παρενέργειες

Τέλος στον επώδυνο κύκλο των εξάρσεων της ατοπικής δερματίτιδας βάζει η δραστική ουσία τακρόλιμους, σε μορφή αλοιφής, η οποία είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογίας, η νέα αυτή θεραπεία απομακρύνει τον κίνδυνο των εξάρσεων, χωρίς παρενέργειες για το δέρμα, ενώ ενισχύει την κερατίνη στιβάδα.

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, είναι κληρονομικό νόσημα που προσβάλει 1 στους 6 ανθρώπους σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα), ξηρότητα του δέρματος και εκζεματικές βλάβες (εξάρσεις) που εμφανίζονται κατά περιόδους. Όσο πιο συχνά εμφανίζονται οι εξάρσεις και όσο μεγαλύτερη έκταση σώματος καταλαμβάνουν, τόσο περισσότερο επηρεάζουν την ποιότητα ζωή των ασθενών, μικρών και μεγάλων.

Η ατοπική δερματίτιδα κατατάσσεται δεύτερη στη λίστα με τα επιβαρυντικά νοσήματα για την ποιότητα ζωής των παιδιών, κυρίως λόγω των εμφανών δερματικών βλαβών, του έντονου κνησμού και των προβλημάτων ύπνου που αυτός προκαλεί. Το 50% των παιδιών υποφέρει από ευερεθιστότητα και κακή διάθεση, ενώ στο 60% επηρεάζεται η σχολική τους απόδοση. Επιπλέον 4 στα 10 παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό λόγω της νόσου.

Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Ιωάννιδης, «η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι αποκλειστικά παιδική νόσος. Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως μια σημαντική αύξηση στην επίπτωση της νόσου, κυρίως σε άτομα 20-35 ετών, των οποίων η ζωή αλλάζει σημαντικά. Πολλοί αποφεύγουν πλέον να εκθέτουν το σώμα τους, αλλά και να αθλούνται. Στους ενήλικες, έχει υπολογιστεί ότι το 70% υποφέρει από ψυχολογική πίεση και στο 30% επηρεάζονται σημαντικά οι διαπροσωπικές σχέσεις και η ερωτική τους ζωή».

Χρήσιμη και για την πρόληψη

Στόχος πλέον της αντιμετώπισης της ατοπικής δερματίτιδας, είναι όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη πυροσβεστική αντιμετώπιση των εξάρσεων, αλλά η απομάκρυνση του κύκλου εξάρσεων που ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες.

«Εδώ ακριβώς έρχεται μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορεί διεθνώς, με βασικό εκπρόσωπο την αλοιφή τακρόλιμους, αφού έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους με μέτρια και σοβαρή ΑΔ να ζήσουν με λιγότερες και μικρής έντασης εξάρσεις. Η αλοιφή τακρόλιμους έχει τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις ενός στεροειδούς μέτριας ισχύος, αλλά χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειές του στο δέρμα. Αντίθετα με τα στεροειδή, η αλοιφή τακρόλιμους ενισχύει την κεράτινη στιβάδα στα άτομα με ΑΔ, αυξάνοντας τα απαραίτητα λιπίδια, δεν επηρεάζει το δερματικό φραγμό και δεν προκαλεί ατροφία και μείωση του κολλαγόνου, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο νέων εξάρσεων. Ενδείκνυται για άτομα με μέτρια και σοβαρή ΑΔ, που χρειάζονται γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως η φαγούρα, το αίσθημα καύσου και η ερυθρότητα, όταν πρέπει να διακοπεί η λήψη στεροειδών», επεσήμανε η κ. Κατσαρού-Κάτσαρη, καθηγήτρια Δερματολογίας και υπεύθυνη του Παιδο-δερματολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Στοιχεία από επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι, η θεραπεία με την αλοιφή τακρόλιμους οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής στο μισό χρόνο σε σύγκριση με άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, βοηθώντας τους ασθενείς να επιστρέψουν γρηγορότερα στην καθημερινότητά τους. Αυτό αποδεικνύεται από την σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής σε όλες τις ηλικίες (νήπια από 2 ετών, έφηβοι, ενήλικες).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν
Τι είπε σχετικά με την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν στην ελληνική κοινωνία
Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν