Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πιο κοντά το ελιξίριο της νιότης: Δύο έρευνες «χτυπούν» τη γήρανση

Εξέλιξη ορόσημο στη μάχη ενάντια στη γήρανση του οργανισμού και του σώματος

Δύο νέες έρευνες για το «ελιξίριο της μακροζωίας» αφήνουν πολλές υποσχέσεις. Επιστήμονες στην Ολλανδία ανακάλυψαν ένα φάρμακο που αναστρέφει εν μέρει τη γήρανση και το δοκίμασαν σε ποντίκια που ξανάνιωσαν. Η εν λόγω ουσία καθαρίζει επιλεκτικά το σώμα από τα γηράσκοντα κύτταρα που έχουν βλάβες στο DNA τους.

Τα κύτταρα αυτά, που συσσωρεύονται όσο περνούν τα χρόνια, εκκρίνουν χημικές ουσίες, που προκαλούν φλεγμονή και εμπλέκονται σε ασθένειες της γήρανσης, όπως τα αρθριτικά, ο καταρράκτης των ματιών, ο διαβήτης και η αρτηριοσκλήρυνση.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τον δρα Πέτερ ντε Κάιζερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Cell", σχεδιάζουν να αρχίσουν δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους, σύμφωνα με το BBC και το "Science", κάτι που όμως θα πάρει αρκετό χρόνο, αφού θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές ακόμη έρευνες σε πειραματόζωα.

Οι επιστήμονες χορηγούσαν την ουσία (το μόριο ενός πεπτιδίου) σε γερασμένα ποντίκια με ηλικία αντίστοιχη ενός ανθρώπου 90 ετών, τρεις φορές την εβδομάδα επί δέκα μήνες. Τα τρωκτικά απέκτησαν ανανεωμένο και πιο λαμπερό τρίχωμα, καθώς και πιο νεανική εμφάνιση, μπορούσαν να τρέξουν πολύ περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ τα όργανά τους, όπως το ήπαρ, λειτουργούσαν καλύτερα. Δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παρενέργειες.

 «Σίγουρα πρόκειται για μια εξέλιξη ορόσημο. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έδειξε ότι είναι δυνατό να ξεφορτωθούμε τα γηράσκοντα κύτταρα, χωρίς οποιεσδήποτε παρενέργειες», δήλωσε ο Καναδός βιολόγος Φράνσις Ρόντιερ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Στόχος η αντιγηραντική θεραπεία

Μια άλλη αυστραλιανή επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Σινκλέρ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο "Science", ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε κάποιο αντιγηραντικό φάρμακο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα τρόπο να επεμβαίνουν στη μοριακή διαδικασία που επιτρέπει στα κύτταρα να επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA τους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο μεταβολίτης NAD+ που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος, παίζει ρόλο-κλειδί στην επιδιόρθωση του DNA. Οι ερευνητές ανάπτυξαν μια ουσία (NMN) που ενισχύει κατά πολύ τη φυσική δράση του NAD+ και έτσι βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα των κυττάρων να αναστρέφουν τη ζημιά που τους έχει προκαλέσει η γήρανση ή η έκθεση στην ακτινοβολία (κοσμική, ηλιακή κ.ά.).

Τα πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι πιθανώς θα είναι δυνατή μια θεραπεία που θα επιδιορθώνει τις γενετικές βλάβες λόγω γήρανσης ή ακτινοβολίας. Ήδη, η NASA έχει δείξει ενδιαφέρον, ώστε να βοηθήσει τους αστροναύτες της που θα στείλει στον Άρη.

 «Τα κύτταρα των γερασμένων ποντικιών ήταν αδύνατο να διακριθούν από τα κύτταρα των νεαρών ποντικιών μετά από μόλις μια εβδομάδα θεραπείας. Είναι το κοντινότερο σημείο που έχουμε ποτέ φθάσει σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αντιγηραντικό φάρμακο, το οποίο πιθανώς απέχει μόνο τρία έως πέντε χρόνια από το να βγει στην αγορά, εφόσον οι κλινικές δοκιμές πάνε καλά», δήλωσε ο Σινκλέρ.

Ήδη, οι ερευνητές συνεργάζονται με την εταιρεία MetroBiotech για να μετατρέψουν την ουσία ΝΜΝ σε φάρμακο, κατά προτίμηση με μορφή χαπιού. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν φέτος στο νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 56χρονου με την κατηγορία σωματικής βλάβης εναντίον της εγκύου γυναίκας του
Ο 56χρονος αρνήθηκε ότι άσκησε βία εναντίον της 34χρονης κάτι που επιβεβαίωσε η γυναίκα
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 56χρονου με την κατηγορία σωματικής βλάβης εναντίον της εγκύου γυναίκας του
Σε κινητοποιήσεις από σήμερα οι εργαστηριακοί γιατροί - Στηρίζει ο ΙΣΘ
Το κύριο αίτημα της κινητοποίησης "είναι η κατάργηση του καταστροφικού και επαίσχυντου clawback", σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Σε κινητοποιήσεις από σήμερα οι εργαστηριακοί γιατροί - Στηρίζει ο ΙΣΘ