Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγοράστε προσωπικό χρόνο και μειώστε το στρες!

Περιορίζει το στρες και αυξάνει την ευεξία

Όταν ο στόχος είναι η προσωπική ευτυχία μέσα από τον προσωπικό μας χρόνο, τότε δεν πρέπει να φοβόμαστε τα έξοδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences και υποδηλώνει πως όταν ξοδεύουμε χρήματα για να αυξήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, περιορίζεται το στρες στη ζωή μας και αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Η μελέτη διενεργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και άλλων ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από 6.271 εθελοντές από ΗΠΑ, Δανία, Καναδά και Ολλανδία. Τους ρώτησαν για την ικανοποίηση από τη ζωή τους και αν συνήθιζαν να προβαίνουν σε αγορές που αυξάνουν τον ατομικό ελεύθερο χρόνο, όπως η παραγγελία φαγητού από εστιατόρια, η χρήση ταξί, η πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού για το σπίτι ή η πληρωμή άλλων για να τους κάνουν διάφορες δουλειές.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ξοδεύουν χρήματα για να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Οι εθελοντές αυτοί ανέφεραν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους προτιμούσαν να μην κάνουν τέτοιου είδους έξοδα. Και δεν είχε σημασία αν οι εθελοντές είχαν μεγάλη, μικρή ή μεσαία οικονομική ευχέρεια: όταν είχαν την ευκαιρία να πληρώσουν κάποιον άλλο για να κάνει κάτι στη θέση τους, αποκόμιζαν σημαντικό προσωπικό όφελος.

«Διαπιστώσαμε πως οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα για να αγοράσουν χρόνο για τον εαυτό τους, όπως όταν αναθέτουν σε άλλους δουλειές που δεν τους αρέσουν, νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από ό,τι αν αγόραζαν στον εαυτό τους ένα ακριβό δώρο» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ασλεϊ Γουίλανς, επίκουρη καθηγήτρια στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Αν πρέπει να κάνετε μια δουλειά που και η σκέψη της ακόμα σας είναι απωθητική, ίσως είναι καλύτερα να πληρώσετε για να απαλλαγείτε από αυτήν» συνηγόρησε η δρ Ελίζαμπεθ Νταν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά. Παρότι τα ευρήματα αυτά τεκμηρίωσαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην εξαγορά του χρόνου και στην ευτυχία, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν και αν υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ τους.

Ετσι, έκαναν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχε μικρός αριθμός εθελοντών από τον Καναδά. Στον κάθε ένα από αυτούς έδιναν από 40 δολάρια επί δύο συναπτά Σαββατοκύριακα για να τα ξοδέψουν είτε σε αγορές υλικών αγαθών που επιθυμούσαν (π.χ. ρούχα) είτε πληρώνοντας άλλους για να αυξήσουν τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο τους. Στο τέλος κάθε Σαββατοκύριακου οι εθελοντές ανέφεραν πώς ένιωθαν.

Οπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η διάθεση των χρημάτων για την εξαγορά προσωπικού χρόνου οδηγούσε σε λιγότερο στρες και εντονότερο αίσθημα ευεξίας, ενώ η διάθεση των χρημάτων σε υλικά αγαθά δεν παρείχε ανάλογο όφελος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λουκασένκο: Πύραυλοι από Ουκρανία κατά στρατιωτικών στόχων στη Λευκορωσία
Ο Λουκασένκο, που δεν έδωσε κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό του, είπε ότι το Μινσκ δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία
Λουκασένκο: Πύραυλοι από Ουκρανία κατά στρατιωτικών στόχων στη Λευκορωσία
Πλεύρης: Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού το καλοκαίρι δεν θα πιέσει το ΕΣΥ
«Από τις 600 κλίνες COVID ΜΕΘ που είχαμε, από τη στιγμή που έχουμε κάτω από 100 διασωληνωμένους, οι 200-250 έχουν δοθεί για άλλα περιστατικά»
Πλεύρης: Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού το καλοκαίρι δεν θα πιέσει το ΕΣΥ