Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελλάδα: Ευκαιρίες για ανάπτυξη του ιατρικού και αθλητικού τουρισμού

«Η Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές να αναπτύξει και τις δύο μορφές τουρισμού»

Η Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές να αναπτύξει και τον ιατρικό τουρισμό και τον αθλητικό τουρισμό, που αποτελούν κομμάτια του λεγόμενου τουρισμού υγείας ή ευεξίας. Η χώρα διαθέτει καλούς γιατρούς και υποδομές, που μπορούν να προσελκύσουν ξένους ασθενείς.

Ωστόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, ακόμη και τα ιδιωτικά υστερούν σε οργανωτική δομή και μάρκετινγκ. Σε ό,τι αφορά τον αθλητικό τουρισμό, η Ελλάδα παρότι διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα οι επιχειρηματίες στο συγκεκριμένο χώρο υστερούν σε εκπαίδευση.

Τα παραπάνω επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Κώστας Αλεξανδρής, στο περιθώριο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή "Ιατρική στην Άθληση στον 21ο αιώνα" όπου έδωσε διάλεξη με θέμα "Παρόν και μέλλον του αθλητικού-ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα".

«Οι ιατρικός και ο αθλητικός τουρισμός στην ουσία είναι δυο αγορές οι οποίες έχουν πολλά κοινά στοιχεία και αναπτύσσονται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές να αναπτύξει και τις δύο μορφές τουρισμού, λόγω του ότι σαν χώρα έχει πολλά θετικά στοιχεία και από άποψη κλίματος και από άποψη γεωγραφικών περιοχών και λόγω της ιστορίας μας και λόγω της επωνυμίας της χώρας. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε συνολικά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ιδιωτών» ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο τζίρος του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως είναι περίπου 440 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων μόνο τα 15-20 δισ. είναι τα ιατρικά κόστη, ενώ τα υπόλοιπα είναι τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακινήσεων.

«Στην Ελλάδα είναι ακόμη περιορισμένη η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Αναπτύσσεται κυρίως στους τομείς της αποκατάστασης/αποθεραπείας, της τεχνητής γονιμοποίησης, της πλαστικής/αισθητικής χειρουργικής, στα ιαματικά λουτρά και βέβαια στον τομέα του τουρισμού ευεξίας. Ο κλάδος υγείας στην Ελλάδα ως πάροχος ιατρικού τουρισμού έχει πολλούς και καλούς ιατρούς στις περισσότερες ειδικότητες και καλές υποδομές, ειδικά σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία. Όμως τα νοσοκομεία, ακόμη και τα ιδιωτικά, πάσχουν από οργανωτική διάσταση και δεν έχουν καλό μάρκετινγκ. Υπάρχουν προβλήματα στο θεσμικό πλαίσιο αλλά υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και προφανώς το κράτος θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση» προσέθεσε ο κ. Αλεξανδρής.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε την τελευταία διετία έδειξαν ότι ένας ρεαλιστικά αισιόδοξος στόχος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (τρία με τέσσερα χρόνια) θα ήταν να έρχονται 100.000 ασθενείς το χρόνο στην Ελλάδα, που να δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ ο καθένας αφήνοντας στη χώρα συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο το οποίο μακάρι τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί στην Ελλάδα» προσέθεσε ο κ. Αλεξανδρής.

Σε ό,τι αφορά τον αθλητικό τουρισμό ανέφερε ότι η αγορά είναι πολύ μεγάλη, επισημαίνοντας ότι το μέγεθος της αθλητικής τουριστικής βιομηχανίας εκτιμάται στα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία από ευρωπαϊκά δεδομένα, σημείωσε ότι περίπου το 5% όλων των πακέτων για διακοπές αφορούν χειμερινά σπορ, το 10% αφορούν αναψυχή στην ύπαιθρο ενώ το 26% των τουριστικών πακέτων σχετίζονται με συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν τριών ειδών αθλητικοί τουρίστες: αυτοί που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις, αυτοί που συμμετέχουν ενεργά σε αθλήματα ή κάνουν τουρισμό ευεξίας και αυτοί που κάνουν τουρισμό για να επισκεφτούν αθλητικά "μνημεία" και εγκαταστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ