Μήπως μετά το πρωινό λαχταράτε κάτι γλυκό για τις επόμενες δύο ώρες; Μήπως το απόγευμα καταναλώνετε ένα γλυκό για να καταπολεμήσετε αυτή τη λαχτάρα, και έπειτα πίνετε ένα αναψυκτικό για να μη φάτε κι άλλο γλυκό;
Γιατί λαχταράμε τη ζάχαρη;
Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Η γλυκιά αίσθηση είναι η πρώτη γεύση που προτιμούν οι άνθρωποι από τη γέννησή τους.
Οι υδατάνθρακες διεγείρουν την έκκριση της σεροτονίνης, μιας χημικής ένωσης που προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας, αλλά οι υδατάνθρακες εμφανίζονται και σε άλλες μορφές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Επίσης, η γεύση της ζάχαρης απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μας ηρεμούν και μας χαλαρώνουν. Τα γλυκά είναι και πολύ γευστικά. Και αυτή η προτίμηση ενισχύεται από την επιβράβευση των εαυτών μας με γλυκά, που μπορεί να μας κάνουν να τα επιθυμούμε ακόμα περισσότερο.
Το πρόβλημα δεν δημιουργείται εάν απολαύσουμε ένα γλυκό μια φορά στο τόσο, αλλά όταν κάνουμε υπερκατανάλωση. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνεται πολύ εύκολα, καθώς υπάρχει σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων του ψωμιού, του γιαουρτιού, των σαλτσών και των χυμών. Σύμφωνα με έρευνες, οι Αμερικάνοι καταναλώνουν 22 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη ενώ συστήνεται να μην υπερβαίνουν τις 6 κουταλιές οι γυναίκες και τις 9 οι άνδρες.
Tips για να σταματήσετε να λαχταράτε ζάχαρη τώρα!
Φάτε λίγο: Φάτε λίγο από αυτό που λαχταράτε, όπως ένα μικρό μπισκότο ή μια μικρή μαύρη σοκολάτα. Απολαμβάνοντας ένα μικρό κομμάτι από το αγαπημένο σας γλυκό, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αίσθηση της άρνησης. Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τις 150 θερμίδες.
Μασήστε τσίχλα: Εάν θέλετε να αποφύγετε τη λαχτάρα για γλυκό, δοκιμάστε να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μελέτες έχουν δείξει πως το μάσημα τσίχλας μπορεί να μειώσει την επιθυμία για φαγητό.
Φάτε φρούτα: Κρατήστε τα φρούτα σε εμφανές σημείο για όταν εμφανιστεί η επιθυμία για γλυκό. Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να ικανοποιούν την επιθυμία σας για γλυκό και να σας χορταίνουν για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να αποζητάτε άλλο γλυκό. Επίσης, προμηθευτείτε ξηρούς καρπούς, σπόρους καιαποξηραμένα φρούτα. Να τα έχετε προσβάσιμα για να τα επιλέγετε αντί για γλυκά. Ο συνδυασμός των ξηρών καρπών μαζί με τα φρούτα παρέχει πρωτεΐνη στον οργανισμό, γεγονός που αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει τη λιγούρα.
Προτιμήστε μέλι: Ωστόσο, η επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας. Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.300 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι. Το ελληνικό μέλι περιέχει επίσης μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού, από την αντοχή του σκελετού μέχρι τον μεταβολισμό.
Επιπλέον, είναι το ιδανικότερο γλυκαντικό μίας υγιεινής διατροφής, αφού έχει εξαιρετική συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ουσιών, καθώς επίσης βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει μηδενικό ποσοστό λίπους και προσδίδει 60 περίπου θερμίδες, δηλαδή έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία με ένα φρούτο. Επιπρόσθετα, το μέλι αποτελεί τροφή πλούσια σε απλά/φυσικά σάκχαρα (γλυκόζη), που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Είναι σημαντικό ότι πλέον μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε στιγμή μαζί μας το μέλι μιας και διατίθεται σε καινοτόμο συσκευασία smart pack squeeze και σε συσκευασία με πώμα ελεγχόμενης ροής που δεν λερώνει.
Επιλέξτε την ποιότητα αντί την ποσότητα: Εάν θέλετε να ενδώσετε σε ένα γλυκό, επιλέξτε ένα θαυμάσιο και απολαυστικό γλυκό. Όμως, προσέξτε να είναι μικρό. Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα τρουφάκι με μαύρη σοκολάτα αντί μια τεράστια σοκολάτα. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσετε να απολαύσετε και να γευτείτε κάθε μπουκιά, αργά. Μην απαρνηθείτε τα αγαπημένα σας γλυκά, θα επιστρέψετε για μεγαλύτερες μερίδες. Μάθετε να ενσωματώνετε μικρές ποσότητες στη διατροφή, αλλά επικεντρωθείτε στο να χορταίνετε με λιγότερο γλυκό και περισσότερες υγιεινές επιλογές.
Ακολουθήστε μικρά και συχνά γεύματα: Όταν δεν τρώτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός προτιμάει γλυκά και λιπαρά φαγητά για να μειώσουν την όρεξη. Τρώγοντας κάθε 3 ώρες τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθεροποιούνται και μπορείτε να αποφύγετε τις «παράλογες» διατροφικές συμπεριφορές. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και τα προϊόντα τους (μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως).
Τέλος, μην πιέζετε τον εαυτό σας. Μπορεί να χρειαστείτε χρόνο να μάθετε να διαχειρίζεστε την επιθυμία για ζάχαρη. Είναι δύσκολο να αλλάξετε κάποιο σύστημα - είτε πρόκειται για την παγκόσμια οικονομία είτε για τις διατροφικές σας συνήθειες.
Μαίρη – Τζο Χριστοπούλου Εκπαιδευόμενη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr | Πηγή: onmed.gr