Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επανάσταση για την ημικρανία - Νέα φάρμακα στην Ελλάδα το 2019

Πανελλήνια έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τους ασθενείς με ημικρανία

Του Γιώργου Καλλίνη

Επανάσταση ενάντια στη θεραπεία της ημικρανίας φέρνουν νέα φάρμακα, τα οποία θα προσφέρουν προστασία τουλάχιστον ενός μήνα στους ασθενείς. Η θεραπεία νέας γενιάς έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και μέχρι το φθινόπωρο του 2019 θα έρθει και στη χώρα μας.

«Τα ειδικά φάρμακα για την ημικρανία, θα έχουν τη μορφή πρόληψης και θα γίνονται είτε μία φορά το μήνα με απλή υποδόρια ένεση, είτε με κανονικές ενέσεις για να παρέχουν προστασία για 3 μήνες», αποκαλύπτει στο TyposThes ο Μανώλης Δερμιτζάκης, νευρολόγος και σύμβουλος Συλλόγου Ασθενών με ημικρανία.  «Πρόκειται για μια επανάσταση στη θεραπεία της ημικρανίας και θα αλλάξει τελείως τη ζωή των ασθενών. Περιμένουμε και εμείς ως γιατροί να έρθει το φάρμακο στην Ελλάδα, να δούμε το κόστος και τη συμμετοχή του κράτους στους ασθενείς», συμπλήρωσε.

Το φάρμακο ενάντια στην ημικρανία με μονοκλονικό αντίσωμα θα είναι η πρώτη θεραπεία κατά της πάθησης και παρέχει προστασία στον ασθενή για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο νέος τρόπος χορήγησης δημιουργεί ένα καθεστώς πολύ καλής συμμόρφωσης, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα φάρμακα, που οι ασθενείς δεν ήταν τόσο συνεπείς όταν έπρεπε να τα πάρουν π.χ τρεις φορές ημερησίως, προκειμένου να αραιώσουν οι κρίσεις .

Το κόστος της νέας θεραπείας είναι προς το παρόν πολύ υψηλό στις ΗΠΑ, για αυτό και η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ ενδέχεται να είναι σημαντική, όπως και να μπουν κριτήρια για τους ασθενείς που θα τους χορηγείται. Όπως μας είπε ο κ. Δερμιτζάκης, θα ειπωθούν περισσότερα στοιχεία για τα νέα φάρμακα στην ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

«Μέχρι να έρθει όμως το νέο φάρμακο, οι ασθενείς με ημικρανία θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους με μικρά γεύματα, να κάνουν γυμναστική, να ενυδατώνονται και να μη πίνουν αλκοόλ. Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές για να μειωθούν τα επεισόδια ημικρανίας και ο πόνος που προκαλούν», ολοκλήρωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

 

Τουλάχιστον μία μέρα χαμένης εργασίας για το 56% των ημικρανικών

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της διαδικτυακής πανελλαδικής έρευνας σε 1091  ημικρανικούς ασθενείς που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, με σκοπό τη καταγραφή στοιχείων σχετικών με δεδομένα δημογραφικά, κλινικά, χρησιμοποιούμενων θεραπειών, επίπτωσης στη ζωή και την εργασία από μεγάλο αριθμό Ελλήνων ασθενών με ημικρανία.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, στο σύνολο 1.091 απαντήσεων από ημικρανικούς ασθενείς, από τους οποίους περισσότεροι από 9 στους 10 ήταν γυναίκες, το 74% των συμμετεχόντων δήλωσε πως εμφανίζει συμπτώματα ημικρανίας από 1-10 ημέρες το μήνα, ενώ το 15% περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα, πάσχει δηλαδή από τη χρόνια μορφή της ημικρανίας. Επίσης, το 56% δήλωσε πως χάνει τουλάχιστον μία μέρα το μήνα από την εργασία του, ενώ 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 64% των συμμετεχόντων έχει ιστορικό ημικρανίας περισσότερο από 10 χρόνια. Η έρευνα επίσης ανέδειξε ότι 63% δήλωσε πώς αισθάνεται ότι «χάνει την ζωή του πονώντας», 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 42% ότι νιώθουν αβοήθητοι, και 43% ότι είναι αγχωμένοι ενώ τέλος 21% ότι είναι απαισιόδοξοι.

Τα αποτελέσματα,  επίσης, όσον αφορά την χρήση προληπτικών φαρμακευτικών θεραπειών, έδειξαν το μεγάλο θεραπευτικό κενό που υπάρχει, καθώς ενώ ένας στους δύο δήλωσε πως είχε λάβει μία ή περισσότερες φαρμακευτικές προφυλακτικές θεραπείες:

• 57% από όσους είχαν λάβει αγωγή ή αγωγές στο παρελθόν είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας.

• 46% είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω παρενεργειών.

Επιπρόσθετα, 1 στους 5 ημικρανικούς ασθενείς δήλωσε πως έχει δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες Από όσους δήλωσαν πως έχουν δοκιμάσει ομοιοπαθητική, 61% ήταν λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι, ενώ 53% λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι με τον βελονισμό.

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας ,το οποίο αποτελούνταν από 52 ερωτήσεις, συντάχθηκε από μέλη του συλλόγου σε συνεργασία με τους ιατρούς-νευρολόγους συμβούλους του συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη. Η έρευνα απευθύνθηκε στα μέλη του συλλόγου αλλά και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του συλλόγου. Να σημειωθεί, πως δεν πρόκειται για έρευνα στον γενικό πληθυσμό και τα αποτελέσματα της πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με τον πληθυσμό που συμμετείχε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας και απέσπασαν τον Β' Έπαινο από την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου. Φιλοδοξία του Συλλόγου αποτελεί τα στοιχεία της έρευνας να ανακοινωθούν και σε άλλα ιατρικά συνέδρια που συμμετέχουν ιατροί, σε εκδηλώσεις που παρακολουθούν ασθενείς με ημικρανία, αλλά και να δημοσιευτούν σε επιστημονικά ιατρικά έντυπα. Επίσης, να ανακοινωθούν στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ώστε να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν πάνω στο τόσο κοινό, αλλά συχνά βασανιστικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα υγείας.

 

Ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο

Ενημερωτική εκδήλωση κοινού με τίτλο: « Ημικρανία: δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίζεις μόνος», οργανώνει ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος στις 7 Δεκεμβρίου 2018 και ώρες 17:00-20:30 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη) στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού για την ημικρανία. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Σκοπός της εκδήλωσης , η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η ενημέρωση των ασθενών και του κοινού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ημικρανίας, η οποία  προσβάλλει 1 στους 7 ανθρώπους παγκόσμια.

Ομιλητές στην εκδήλωση είναι:

  • Ο κος Κωνσταντίνος Μπίλιας, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος
  • Η κα Βαλεντίνα Δερμιτζάκη,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
  • Ο κος Γιώργος Παπαζήσης,Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Επικ.Καθ. Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
  • Ο κος Ευθύμιος Δαρδιώτης, Επικ. Καθ.Νευρολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Οι κυρίες Claudia EggersΧριστίνα Τσόρμπα , αμφότερες ασθενείς και δημοσιογράφοι
  • Οι κ.κ.  Μιχάλης Βικελής & Μανώλης Δερμιτζάκης, Νευρολόγοι, με εξειδίκευση στις Κεφαλαλγίες  και την Ημικρανία

 

Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος

Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος συστάθηκε το 2017. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμό που έχει σαν βασικό στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις Ημικρανίες και τις Κεφαλαλγίες και έχει την υποστήριξη εξειδικευμένων νευρολόγων με πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των Κεφαλαλγιών.

Τα Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι άτομα από όλη την Ελλάδα, που πάσχουν από Ημικρανίες ή Κεφαλαλγίες και τους ενώνει η επιθυμία να συμβάλουν, μέσω των δράσεων του Συλλόγου, στην ενημέρωση των ασθενών καθώς και στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για το θέμα αυτό. Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος είναι μέλος της  PAIN ALLIANCE EUROPE και έχει συμπεριληφθεί στα Μητρώα Διαφάνειας των Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
«Είμαι και ηγέτης και για μπίρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τον Παπανώτα και τον Τσίπρα
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη
Αναμένονται και νέα εντάλματα για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο
Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για το θάνατο Λυγγερίδη