Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το κόλπο για να δείτε αν τα αυγά είναι φρέσκα – Τα οφέλη για την υγεία

Πετάμε εκατομμύρια αυγά επειδή… νομίζουμε ότι είναι ληγμένα!

Όλοι μας έχουμε πετάξει αυγά γιατί νομίζουμε ότι έχουν λήξει ή έχουμε ξεχάσει πότε ακριβώς τα αγοράσαμε. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι καταναλωτές πετούν τα αυγά ακριβώς τη μέρα της ημερομηνίας λήξης, παρότι μπορεί να είναι ακόμη φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο πετιούνται πάνω από 700 εκατομμύρια αυτά μόνο στη Βρετανία, χωρίς να καταναλωθούν. Η νομοθεσία της ΕΕ εξηγεί ότι η ανώτατη ημερομηνία λήξης για τα αυγά να είναι 28 ημέρες από την ημερομηνία της παραγωγής τους.

Το ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας, όμως, διαπίστωσε ότι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι των καταναλωτών ήταν εξοικειωμένοι με τη δοκιμή νερού που αποκαλύπτει εάν τα αυγά είναι ακόμη αρκετά φρέσκα για να φάνε.

Εάν τα αυγά βυθίζονται στον πάτο ενός μπολ με κρύο νερό «ξαπλωμένα» στις πλευρές τους, τότε είναι πολύ φρέσκα. Αν είναι λιγότερο φρέσκα, αλλά ακόμα ασφαλή για κατανάλωση, θα βυθιστούν αλλά είτε με τη «μύτη» είτε με το πίσω μέρος. Αν όμως επιπλέουν στην επιφάνεια, δεν είναι πια φρέσκα και καλύτερα να μην τα φάτε. Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς το αυγό γερνάει, το μέγεθος του αερόσακου μέσα αυξάνεται, αναγκάζοντας το να επιπλέει.

«Αν έχετε πετάξει τα αυγά σας στον κάδο με βάση τις ημερομηνίες λήξης στο κουτί, πιθανότατα σπαταλάτε ένα απολύτως καλό φαγητό», δήλωσε ο Jamie Crummie, συνιδρυτής της εφαρμογής Too Good To Go για τα καλά τρόφιμα που πετάμε. «Τα τρόφιμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα - το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο σπαταλιέται. Μικρές αλλαγές από τον καθένα μας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά».

Έξι σημαντικά οφέλη για την υγεία

Το αβγό είναι ίσως η πιο πλήρης φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι εφάμιλλης αξίας με το μητρικό γάλα, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε το αβγό να συνδέεται με την αύξηση της χοληστερόλης.

Όλες οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αβγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Οι διατροφολόγοι το χαρακτηρίζουν «φυσική υπερτροφή» και του αποδίδουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή.

Το αβγό περιέχει υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλα τα στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Είτε στο πρωινό, είτε ως συστατικό φαγητών ή γλυκών, είτε στο βραδινό ή ως σνακ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και με οποιονδήποτε τρόπο, τα αυγά αποτελούν τμήμα μιας ισορροπημένης καθημερινής και πολύ οικονομικής διατροφής για όλη την οικογένεια.

Γιατί τα αβγά μας κάνουν καλό;

-Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

-Έχουν μεγάλη ικανότητα κορεσμού κι έτσι βοηθούν στη διατήρηση υγιούς βάρους

-Συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

-Αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό και περιορίζουν τη μυϊκή απώλεια

-Έχουν ευεργετική δράση για την εγκεφαλική λειτουργία

-Ενισχύουν την όραση και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euro 2024: Χωρίς Έλληνα διαιτητή η τελική φάση
Ανακοινώθηκε η λίστα των διαιτητών της UEFA για τους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος - Δεν υπάρχει κάποιο ελληνικό όνομα
Euro 2024: Χωρίς Έλληνα διαιτητή η τελική φάση
Φρίκη στη Γάζα: Ομαδικοί τάφοι με εκατοντάδες πτώματα – «Κάποιοι είχαν δεμένα χέρια»
Υπήρξαν επίσης αναφορές για εντοπισμό πτωμάτων και στο Αλ Σίφα ύστερα από επιχείρηση των ειδικών ισραηλινών δυνάμεων
Φρίκη στη Γάζα: Ομαδικοί τάφοι με εκατοντάδες πτώματα – «Κάποιοι είχαν δεμένα χέρια»