Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι κορυφαίες καλοκαιρινές τροφές για την υγεία των γυναικών!

Δείτε ποιες καλοκαιρινές τροφές πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες

Οι διατροφικές ανάγκες ανδρών και γυναικών είναι διαφορετικές. Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο, ενώ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, έχουν αυξημένες ανάγκες σε συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία.

Ειδικότερα, χρειάζονται περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνης Β12, ιώδιο και ψευδάργυρο, από τον μέσο ενήλικα.

Δείτε ποιες καλοκαιρινές τροφές πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες με βάση τις ειδικές ανάγκες τους.

Κεράσια: Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, τα αντιοξειδωτικά που τους δίνουν το έντονο κόκκινο χρώμα και έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Καρύδια: Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καρυδιών φρενάρει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και βοηθά στην επιβίωση των γυναικών που έχουν αναπτύξει την πάθηση . Οι επιστήμονες αποδίδουν τα οφέλη στα καλά πολυακόρεστα λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες των καρυδιών.

Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα θρεπτικό συστατικό που καταπολεμά πολλές ασθένειες και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επειδή είναι λιποδιαλυτό, συνδυάζετε τις ντομάτες με υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο για να ενισχύσετε την απορρόφησή του.

Καρπούζι: Αποτελείται κατά 92% από νερό και βοηθά πολύ στην ενυδάτωση. Είναι επίσης καλή πηγή λυκοπενίου αλλά και καλίου, του ηλεκτρολύτη που βοηθά στην εξισορρόπηση των υγρών.

Λιναρόσπορος: Ανήκει στις υπερτροφές, καθώς είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά και λιγνάνες, που εξισορροπούν τις γυναικείες ορμόνες. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικός την περίοδο της εμμηνόπαυσης και αποτελεί καλή εναλλακτική για τις γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Μούρα: Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Βοηθούν επίσης στην προστασία της καρδιάς.

Αβοκάντο: Εκτός από ωφέλιμα για την καρδιά καλά λιπαρά, είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη B6, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη, καθώς βοηθά στο σχηματισμό του DNA.

Κινόα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, συνδυασμός που βοηθά στην πέψη και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, επειδή προκαλεί κορεσμό.

Μαύρη σοκολάτα: Ένα κομμάτι σοκολάτας περιεκτικότητας 70-85% σε κακάο είναι ιδανική επιλογή για να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας, παρέχοντας ταυτόχρονα ισχυρά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Εξίσου καλή είναι η άγλυκη σκόνη κακάο.

Αυγά: Περιέχουν χολίνη, μια θρεπτική ουσία που ενισχύει την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πράσινο τσάι: Ωφελεί την καρδιά και περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την επιδερμίδα από τη γήρανση που προκαλούν οι ακτίνες UV.

Δαμάσκηνα: Περιέχουν βιταμίνη Κ και κάλιο, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας.

Ρόκα: Το λαχανικό με την πιπεράτη γεύση δίνει μόνο 5 θερμίδες ανά φλιτζάνι, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ που συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Πηγή: Reader's digest

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ