Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το κινητό σας τηλέφωνο

Οι γιατροί συμβουλεύουν επίσης να είμαστε σχολαστικοί και στην απολύμανση μολυβιών και στυλό

Oι γιατροί είναι σαφείς: Να καθαρίζετε την οθόνη του κινητού σας όσο συχνά πλένετε χέρια σας. Πριν από λίγες ημέρες, οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στις οθόνες των κινητών για μία εβδομάδα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν το καθάρισμα της οθόνης του κινητού με αντιβακτηριακά μαντηλάκια αρκετές φορές την ημέρα.

Στην δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή «Good Morning America», Αμερικανοί ειδικοί τόνισαν ότι τα smartphones μπορούν να μεταφέρουν χιλιάδες μικρόβια όπως και ότι άλλο ακουμπάμε καθημερινά: για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του υπολογιστή.

Επειδή όμως το κινητό για πολλούς έχει γίνει η προέκταση του χεριού τους, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι γιατροί συμβουλεύουν επίσης να είμαστε σχολαστικοί και στην απολύμανση μολυβιών και στυλό με μαντηλάκια που εμπεριέχουν οινόπνευμα.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 96.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 3.300.

Την ώρα που είναι διάχυτος ο φόβος για περαιτέρω εξάπλωση του ιού, υπάρχουν ορισμένοι που καταφεύγουν στη... βότκα για να απολυμάνουν τα χέρια τους. Εάν δεν έχουν στο σπίτι τους κάνουν το εξής: συνδυάζουν οινόπνευμα και αλόη για να φτιάξουν το οινοπνευματώδες ποτό με το οποίο πιστεύουν ότι θα καθαρίσουν αποτελεσματικά τα χέρια τους.

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει με τη βότκα να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC.

Πόσο καιρό «επιβιώνει» ο κορωνοϊός στην οθόνη των κινητών

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες προειδοποιούν τους χρήστες των smartphone να καθαρίζουν τακτικά την οθόνη των κινητών τους καθώς ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και μία εβδομάδα εκεί, εκτός κι αν ο κάτοχος είναι τακτικός και καθαρίζει όπως πρέπει την οθόνη του.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, σύμφωνα με τη βρετανική Metro, ότι ο φονικός ιός επιβιώνει έως και μία εβδομάδα στην οθόνη του βρώμικου κινητού. Ο καθηγητής Ουίλιαμ Κίβιλ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον σημείωσε "μπορεί να πλένεις τα χέρια σου αλλά αν αγγίζεις τη βρώμικη οθόνη του κινητού σου και μετά αγγίζεις το πρόσωπό του, τότε αυτό είναι πιθανή εστία μόλυνσης".

Άλλος ακαδημαϊκός, ο καθηγητής Πίτερ Χέιλ από το Πανεπιστήμιο του Βατερλό, περιέγραψε τα smartphone σαν βρώμικα πιάτα και συνέστησε στους χρήστες να τα καθαρίζουν στη διάρκεια του γεύματος και μετά την ώρα του δείπνου.

Ο μέσος χρήστης αγγίζει το κινητό του περίπου 2.600 φορές και το χρησιμοποιεί γύρω στις 76 φορές, σύμφωνα με την έρευνα του Dscout.

Η Apple προτείνει να καθαρίζουν το κινητό με πανί και σαπουνάδα, αλλά οι ειδικοί προτείνουν ειδικά μαντιλάκια με οινόπνευμα καθώς έτσι είναι πιο αποτελεσματικά στην εξόντωση του ιού.

Ο καθηγητής Μάικ Μπάρερ από το Πανεπιστήμιου του Λέστερ είπε ότι όποια επιφάνεια έχει μολυνθεί από βήχα, συνάχι ή ακόμη και την αναπνοή, είναι πιθανή εστία μόλυνσης. Ωστόσο, ο κίνδυνος να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο ο κορωνοϊός είναι πολύ χαμηλός σε αντίθεση με την ανθρώπινη επαφή που είναι η πιο πιθανή αιτία για τη μετάδοσή του.

Γι' αυτό άλλωστε οι αξιωματούχοι υγείας συνιστούν στους ανθρώπους να πλένουν καλά και τακτικά τα χέρια τους.

Πληροφορίες: Metro, protothema.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς - Πάνω από 200 συλλήψεις
Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, για να εμποδίσει διαδηλωτές να φθάσουν στην πλατεία Τάξιμ
Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς - Πάνω από 200 συλλήψεις