Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 20 λάθη που οδήγησαν στην φονική πανδημία

Ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 117 χώρες, με πάνω από 121.000 κρούσματα και έχει προκαλέσει το θάνατο σε 4.373 πολίτες

Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού και η ανθρωπότητα μετρά χιλιάδες θύματα αλλά και πληγές στην παγκόσμια οικονομία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τον Covid-19, και αναγκάζει τις κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα.

Ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 117 χώρες, με πάνω από 121.000 κρούσματα και έχει προκαλέσει το θάνατο σε 4.373 πολίτες, αριθμοί που αυξάνονται ραγδαία.

Ειδικοί κατέγραψαν τα 20 λάθη που οδήγησαν στην εξάπλωση του ιού, που όπως φαίνεται έχει αλλάξει την καθημερινότητα εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ακόμα φαίνεται να μπορούμε να τον ελέγξουμε.

1. Οι αρχές της Κίνας υποτίμησαν τον Δεκέμβριο του 2019 τις επισημάνσεις τον επιστημόνων ότι ένας ιός έχει αναπτυχθεί και φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός.

2. Ο γιατρός Λι Γιενλιάνγκ πεθαίνει στις 7 Φεβρουαρίου όταν προσβάλλεται από τον κορωνοϊό. Ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο του ιού όταν εντόπισε επτά κρούσματα στα τέλη Δεκεμβρίου.

3. Ο εφησυχασμός των πρώτων ημερών ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέχρι οι αρχές της Γουχάν να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να θέσουν σε καραντίνα την πόλη είχαν δει καταγραφεί κρούσματα αλλού.

4. Ένα από τα πιο σοβαρά λάθη ήταν η μεγάλη γιορτή που έγινε στις 18 Ιανουαρίου στην οποία περισσότερες από 10.000 οικογένειες αντάλλαξαν επισκέψεις και φαγητό. Από τότε και μετά τα πράγματα ξέφυγαν. Τρεις μέρες αργότερα η πόλη τέθηκε σε καραντίνα.

5. Η καθυστέρηση των αρχών να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση οδήγησε σε σειρά λαθών από άλλες χώρες. Καθηγητής που γύρισε από την Γουχάν στην Αγγλία στις 16 Ιανουαρίου δήλωσε ότι δεν του έγινε κανένας έλεγχος και ότι δεν υπήρχε λόγο να ανησυχήσει αφού δεν είχε συμπτώματα.

6. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι από την Γουχάν επέστρεψαν στις ΗΠΑ χωρίς να ακολουθούν κανέναν κανόνα προφύλαξης. Ακόμα και οι γιατροί που χρειάστηκε να τους εξετάσουν το έκαναν χωρίς κατάλληλες στολές.

7. Η μεγαλύτερη εστία αποδείχθηκε για πολλές μέρες το κρουαζιερόπλοιο Diamond Prinecess. Όλο το πλοίο μπήκε σε καραντίνα και τα κρούσματα αυξήθηκαν με τρομερούς ρυθμούς. Το φως της δημοσιότητας είδαν δεκάδες καταγγελίες επιβατών σε έλλειψη πληροφοριών αλλά και λάθη στην απομόνωση συγκεκριμένων τμημάτων του πλοίου.

8. Μετά από 700 κρούσματα και 4 θανάτους οι αρχές της Ιαπωνία παραδέχθηκαν ότι έγιναν λάθη στον χειρισμό με έναν υπάλληλο του υπουργείου Υγείας να δηλώνει ότι ήταν αναμενόμενη η έξαρση μετά τα λάθη που έγιναν.

9. Τελικά οι 23 από τους επιβάτες που κατέβηκαν από το πλοίο δεν είχαν ελεγχθεί σωστά με αποτέλεσμα να εξαπλώσουν τον ιό σε υγιή πληθυσμό. Μια γυναίκα 60 ετών πήρε άδεια να επιστρέψει στο σπίτι της έξω από το Τόκιο και τελικά αποδείχθηκε ότι νοσούσε. Εκτός από τους ιάπωνες επιβάτες, «εξιτήριο» από το Diamond Princess πήραν και τέσσερις βρετανοί ενώ τα τεστ τους ήταν ακόμα στο εργαστήριο. Όπως αποδείχθηκε όταν γύρισαν στο σπίτι τους και οι τέσσερις ήταν θετικοί στον ιό.

10. Αντίστοιχα λάθη από το ιατρικό προσωπικό έγιναν σε αρκετές χώρες. Μια γυναίκα που βρίσκονταν σε απομόνωση στο Σαν Ντιέγκο μετά την άφιξη της από τη Γουχάν πήρε εξιτήριο από λάθος ενώ είχε συμπτώματα κορωνοϊού.

11. Σε νοσοκομείο των ΗΠΑ για αρκετές μέρες αγνοούσαν ασθενή που όπως αποδείχθηκε αργότερα ήταν το πρώτο κρούσμα και ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

12. Ασθενής στο Λονδίνο έσπασε το πρωτόκολλο και επέστρεψε στο νοσοκομείο με ταξί αντί να ειδοποιήσει ασθενοφόρο ή να πάει με ιδιωτικό όχημα.

13. Ελαττωματικά τεστ που στάλθηκαν σε πολλές περιοχές καθυστέρησαν τον εντοπισμό κρουσμάτων. Υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας της Χαβάης ανέφερε ότι τεστ που τους στάλθηκαν δεν λειτουργούσαν καθόλου με αποτέλεσμα να ζητήσουν καινούργια.

14. Η έλλειψη αξιόπιστων δοκιμών αλλά και οι προσπάθειες διάφορων κέντρων να δημιουργήσουν το δικό τους τεστ και το πιστοποιημένο του ΠΟΥ καθυστέρησε ακόμα περισσότερα τα ευρήματα με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί μέχρι να λειτουργήσουν ένα ενιαίο πρωτόκολλο.

15. Εκκλησία στην Νότια Κόρεα προχώρησε στην καθιερωμένη μαζική γαμήλια τελετή στις 20 Φεβρουαρίου παρά τον ίδιο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

16. Οι δεκάδες περιπτώσεις νοσούντων στην Ιταλία έφερε τον πρώτο συναγερμό στην Ευρώπη. Η Λομβαρδία έγινε η πιο μολυσμένη περιοχή την Βόρεια Ιταλία και η χώρα σημείωσε τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους μετά την Κίνα.

17. Τα λάθη του ιατρικού προσωπικού και στην Ιταλία φάνηκαν μοιραία. Ασθενής περιπλανήθηκε 36 ώρες στο νοσοκομείο της Λομβαρδίας ενώ νοσούσε. Ασθενής στο Τέξας βγήκε από την καραντίνα καθώς είχε όλες τις προϋποθέσεις χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα του τεστ. Τελικά ήταν θετικό στον ιό.

18. Εργαζόμενος στο νοσοκομείο του Νιου Χάμσαϊρ παρόλο που είχε βρεθεί θετικός και είχε πάρει εντολή να μείνει σπίτι πήγε σε εκδήλωση κολεγίου στις 28 Φεβρουαρίου. Πατέρας και αδερφός μιας γυναίκας από το Μισσούρι, η οποία ένιωθε άρρωστη μετά από ταξίδι στην Ιταλία, πήγα σε σχολικό χορό. Η γυναίκα βρέθηκε θετική στον ιό.

19. Τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για απομόνωση 16 εκατομμυρίων ανθρώπων διέρρευσαν στον τύπο με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την περιοχή χιλιάδες άνθρωποι χωρίς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

20. Εργάτης στην Κορέα είπε ψέματα για την υγεία του και συνέχισε να εργάζεται. Λίγες μέρες αργότερα βρέθηκε θετικό στον ιό.

Πηγή: https://www.businessinsider.com/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ