Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διατροφολόγος: Τι να τρώμε τώρα που «μένουμε σπίτι» λόγω κορωνοϊού

Σε τρεις άξονες οι κινήσεις μας για να έχουμε καλή υγεία και να μην αυξηθεί το βάρος μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Τι πρέπει να τρώμε τις μέρες που θα χρειαστεί να «μείνουμε σπίτι» και τι να προσέξουμε; Πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε σταθερή την ζυγαριά και να μην αποθηκεύσουμε άχρηστο λίπος στο σώμα μας, σε περίοδο μάλιστα που η φυσική δραστηριότητα είναι περιορισμένη;

«Πρέπει να εστιάσουμε σε τρεις άξονες: α) την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσα από το “οπλοστάσιο της φύσης” β) την διατήρηση του βάρους και γ) την διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Διατροφολόγος – Κλινική Διαιτολόγος Χρύσα Καραγιάννη, που μαζί με την Ραφαέλικα Γεωργαλλή έχουν γράψει το βιβλίο «(Δια)τροφή για… Σκέψη» (εκδ. iWrite).

4f1b.jpg

Και εξήγησε: «Για την θωράκιση του οργανισμού πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά. Να καταναλώνουμε ελαιόλαδο, ψάρια που έχουν Ω3 λιπαρά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, όσπρια που έχουν σύμπλεγμα βιταμινών Β και κόκκινο κρέας που τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το κόκκινο κρέας είναι μια πολύ καλή τροφή αν έχουμε παιδιά στην οικογένεια. Γενικά το διαιτολόγιό μας θα πρέπει να έχει όσπρια, ψάρι, πουλερικά, αυγά και κόκκινο κρέας με εναλλαγή φυσικά. Το να ακολουθήσουμε την μεσογειακή διατροφή είναι ένας καλός οδηγός. Και σε κάθε γεύμα μας πρέπει να έχουμε λαχανικά. Σαλάτες με λαχανικά εποχής αν γίνεται. Πχ λάχανο, καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι, μαρούλι, ρόκα. Γενικά πρέπει να κάνουμε όσα ξέρουμε λίγο πολύ: τακτά μικρά γεύματα χωρίς όμως περιττές θερμίδες. Αν θέλουμε κάποιο σνακ είναι προτιμότερο να είναι πχ μια χούφτα ξηροί καρποί, είτε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε σε ένα υγιεινό smoothie. Πχ να βάλουμε φρούτα, ένα καρότο και μια κουταλιά ταχίνι. Θα έχουμε έτσι ένα κοκτέιλ μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που θα μας βοηθήσει, θα μας δώσει ενέργεια».

xiroi-karpoi_1.jpg

Προσοχή στις ποσότητες

karagianni.jpg

Η Διατροφολόγος - Κλινική Διαιτολόγος Χρύσα Καραγιάννη

Η κυρία Καραγιάννη τόνισε πως αυτές τις μέρες που είμαστε στο σπίτι θα πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες του φαγητού. «Λόγω του ότι η σωματική δραστηριότητα είναι μειωμένη πρέπει ο καθένας μας να μην υπερβάλλει στο τι τρώει. Δεν πρέπει να φορτώσουμε τον οργανισμό με περιττό βάρος και να του αποθηκεύσουμε λίπος. Οπότε προσοχή στις μερίδες του φαγητού! Και λέμε όχι στις “κακές” θερμίδες. Για παράδειγμα ένα πακέτο πατατάκια ή ένα κουτί με μπισκότα θα μας δώσει πολλές θερμίδες αλλά όχι θρεπτικά συστατικά», σημείωσε.

4f1c.jpg

Ένα υγιεινό smoothie είναι προτιμότερο από ένα γλυκό. 

Όσον αφορά στον τρίτο άξονα, την ψυχολογία, τόνισε πως μπορούμε να έχουμε κάποιες μέρες που να τρώμε κάποιο γλυκό, πάντα όμως με μέτρο. «Ήδη από τις πρώτες μέρες βλέπουμε από τα social media πως αρκετός κόσμος θέλει να φτιάξει γλυκά. Όμως δεν είναι μια καλή λύση να γεμίζουμε το σώμα μας με υδατάνθρακες και πόσο μάλλον με υδατάνθρακες που είναι απλοί, όπως η ζάχαρη, που μπορεί ο μεταβολισμός τους να γίνεται εύκολα και να προκαλούν το αίσθημα της χαράς, όμως αυτό είναι πρόσκαιρο και μας γεμίζει με περιττό λίπος και θερμίδες. Και έρχεται σε κόντρα με όσα προαναφέραμε. Πρέπει να έχουμε μια διατροφή με χαμηλή θερμιδική πρόσληψη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πρέπει να προτιμούμε μια φρουτοσαλάτα ή ένα υγιεινό smoothie. Και αν νιώσουμε την ανάγκη να φάμε ένα γλυκό, μπορούμε να το κάνουμε μια μέρα, αλλά δίχως υπερβολές. Ο εγκέφαλός μας χαίρεται όταν τρώμε γλυκά. Αυτό το γράφουμε και στο βιβλίο μας. Όμως δεν θα είμαστε χαρούμενοι αν μετά από λίγο καιρό δεν μας κάνουν/ αρέσουν τα ρούχα μας επειδή έχουμε βάλει βάρος ή επειδή έχουμε πλαδαρέψει».

 

Για το βιβλίο...

 

diatrofi-skepsicover.jpg

Το βιβλίο "(Δια)τροφή για… Σκέψη" περιλαμβάνει επτά διατροφικές ιστορίες. 

Εφτά καθημερινές γυναίκες προβληματίζονται γύρω από διαφορετικά διατροφικά θέματα, με αποτέλεσμα να κάνουν λάθη, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή τους. Γιατί η ζωή είναι συνυφασμένη με τη διατροφή. Τελικά οι υδατάνθρακες παχαίνουν; Οι γρήγορες δίαιτες έχουν αποτέλεσμα; Πώς τα αντιμετωπίζουν τα ερωτήματα αυτά οι ηρωίδες και τι άποψη έχει η επιστήμη της διατροφής; Πώς η ψυχαγωγία μπορεί να συνυπάρξει με τη γνώση και την ενημέρωση; Είναι εφικτό, μέσω της ισορροπημένης διατροφής, να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρευόμαστε ή χρειάζονται μαγικά; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις σελίδες του βιβλίου.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους