Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ερευνητές: Ο κορωνοϊός θα «κρατήσει» 2 χρόνια – Πόσοι θα νοσήσουν

Πρόβλεψη – σοκ από Γερμανούς ερευνητές ενώ η ΕΕ κλείνει τα σύνορά της

Η πανδημία του κοροναϊού είναι πιθανό να χρειαστεί περίπου δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την πορεία της, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας και πρόσθεσε πως πολλά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί ένα εμβόλιο κατά του ιού.

Ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, δήλωσε ότι τελικά περίπου το 60% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μολυνθεί, θα αναρρώσει και θα αποκτήσει αντισώματα, αλλά είναι αδύνατο να πούμε πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

Η πανδημία θα χρειαστεί δύο χρόνια για να κάνει τον κύκλο της

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι θα πάρει περίπου δύο χρόνια», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να αναπτυχθεί και να παραχθεί ένα εμβόλιο.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα μοιάζει το ποσοστό θνησιμότητας στο τέλος», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος είπε πως, χωρίς τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που ανακοινώθηκαν χθες από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί με εκατομμύρια κρούσματα του κοροναϊού.

Αυξάνεται το επίπεδο κινδύνου σε υψηλό

«Θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό», είπε και πρόσθεσε πως το ινστιτούτο αυξάνει το επίπεδο κινδύνου στη Γερμανία σε «υψηλό».

Είπε ακόμη πως τα νοσοκομεία θα πρέπει να διπλασιάσουν, τουλάχιστον, τις δυνατότητες των μονάδων τους εντατικής θεραπείας, καθώς ένα στα πέντε κρούσματα είναι σοβαρό.

ΕΕ: Κλείσιμο εξωτερικών συνόρων για 30 ημέρες

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα χθες να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης - για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.

Γαλλία-κορονοϊός: Περιορισμοί στην πώληση παρακεταμόλης από αύριο

Η πώληση παρακεταμόλης, ουσίας που συστήνεται στη μάχη ενάντια στα συμπτώματα του νέου κορονοϊού, θα γίνεται με περιορισμούς στα φαρμακεία της Γαλλίας και θα ανασταλεί στο διαδίκτυο, από αύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Φαρμάκων της Γαλλίας (ANSM).

Η πώληση θα περιοριστεί σε ένα κουτί ανά πολίτη που δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα ή δύο κουτιά στην περίπτωση πυρετού ή πόνων, εξηγεί ο γαλλικός Οργανισμός Φαρμάκων, εκφράζοντας ανησυχία για τους κινδύνους της «αχρείαστης συγκέντρωσης αποθεμάτων» εις βάρος εκείνων που τα έχουν ανάγκη.

Στην περίπτωση πόνων και/ή πυρετού, ιδίως στο «πλαίσιο του Covid-19», η χρήση της παρακεταμόλης πρέπει να γίνεται με σεβασμό στους κανόνες της ορθής χρήσης, υπενθυμίζει ο οργανισμός υγείας.

«Χρησιμοποιήστε την ορθά, η παρακεταμόλη είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από την ανακοίνωση των πρώτων περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία, ιδίως το πρώτο διάγγελμα του προέδρου Μακρόν την περασμένη Πέμπτη, με το οποίο ανακοίνωσε το κλείσιμο σχολείων, πολλοί Γάλλοι άρχισαν να συγκεντρώνουν αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων.

Μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος μπαρ, κινηματογράφων, καφετεριών και εμπορικών καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, το Σάββατο, η τάση αυτή ενισχύθηκε. Σήμερα το πρωί, ώρες μετά την ανακοίνωση της γενικής καραντίνας στη Γαλλία, πολίτες σχημάτιζαν ουρές μπροστά από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας