Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα φάρμακα «ελπίδα» - Ποια χορηγούνται στην Ελλάδα

Νεότερες εξελίξεις για τις θεραπείες που δοκιμάζουν οι επιστήμονες

Καλά και κακά νέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού στην οποία έχουν επιδοθεί οι ερευνητές της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως. Δύο φάρμακα δίνουν «ελπίδα» για πιθανή θεραπεία της νόσου, ενώ μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία απέτυχε στην πρώτη της κλινική δοκιμή. Σημειώνεται πως χθες, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δύο ελπιδοφόρες θεραπείες κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του κοινού για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα το φάρμακο από την Γαλλία (Plaquenil) χορηγείται ήδη σε νοσηλεύομενους ασθενείς στην Ελλάδα. 

Επιπλέον χορηγούνται και άλλες θεραπείες, όπως το σκεύασμα Kaletra και το σκεύασμα Rezolsta, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αυτά τα φάρμακα προορίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για νοσηλεύομενους ασθενείς, και δεν πρέπει να αγοράζονται από το κοινό. 

Ας δούμε αναλυτικά.

Η ελπίδα για φθηνό φάρμακα από την Γαλλία

Ελπίδα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δίνει ένας Γάλλος ερευνητής, ο οποίος δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα θεραπείας. Οι δικές του πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι η θεραπεία μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού σε μόλις έξι μέρες.

Πρόκειται για τον Καθηγητή Ιατρική και Διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέρ Ραούλτ, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, εξηγώντας τις δοκιμές που έκανε, τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση του ζήτησε να αναλάβει την έρευνα για την εύρεση πιθανών θεραπειών για τον Covid-19.

Είπε ότι οι πρώτοι ασθενείς με τον νέο κορονοϊό που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με χλωροκίνη - ένα φθηνό φάρμακο - παρουσίασαν ταχεία και αποτελεσματική επιτάχυνση της θεραπευτικής τους διαδικασίας και μια απότομη μείωση του χρόνου που παρέμειναν μεταδοτικοί.

Ειδικότερα, η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που σχεδόν πριν από 70 χρόνια νίκησε την ελονοσία. Τις τελευταίες εβδομάδες η ουσία αυτή θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας.

«Έχω εκτιμήσει τα αποτελέσματα και έχω δώσει σχετική εξουσιοδότηση, ώστε να διεξαχθούν περισσότερες κλινικές δοκιμές το συντομότερο δυνατό σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Olivier Veran.

H γαλλική Sanofi τονίζει πως θα μπορούσε να προσφέρει αρκετές δόσεις Plaquenil - φάρμακο που υδροξυχλωροκίνη - για τη θεραπεία 300.000 ανθρώπων, αν κριθεί αναγκαίο.

Φάρμακο από την Ιαπωνία δίνει ελπίδα για τον κορωνοϊό - Πολύ αποτελεσματικό στο αρχικό στάδιο

Αποτελεσματικό σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό φαίνεται πως είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για νέα στελέχη της γρίπης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ιατρικές Αρχές στην Κίνα.

Μετά τα ενθαρρυντικά νέα από τη Γαλλία για ένα φάρμακο που φέρεται να «σβήνει» μετά από έξι μέρες τον κορωνοϊό, ελπίδες δημιουργούν και οι δηλώσεις του Ζανγκ Σινμίν, αξιωματούχου στο κινεζικό υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, ότι το φάρμακο favipiravir, που ανέπτυξε θυγατρική της Fujifilm, είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 340 ασθενείς του κορωνοϊού στην Ουχάν και τη Σενζέν. «Έχει υψηλό βαθμό ασφάλειας και είναι σαφώς αποτελεσματικό στη θεραπεία», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό κρατικό δίκτυο NHK ασθενείς που έλαβαν το εν λόγω φάρμακο στην Σενζέν διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό κατά μέσο όρο μετά από τέσσερις μέρες μετά την αρχική θετική διάγνωσή τους, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο και οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές μετά από 11 μέρες κατά μέσο όρο. Παράλληλα, ακτινογραφίες επιβεβαίωσαν τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων σε περίπου 91% των ασθενών που έλαβαν το favipiravir, σε σύγκριση με το 62% εκείνων που δεν πήραν το φάρμακο.

Οι μετοχές της εταιρείας Fujifilm Toyama Chemical, που ανέπτυξε το φάρμακο – γνωστό και ως Avigan –σημείωσαν άνοδο της τάξης του 14,7%, αν και η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου.

Όπως αναφέρει ο Guardian το ίδιο φάρμακο χρησιμοποιούν γιατροί και στην Ιαπωνία σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Αλλά πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας είπε σε τοπική εφημερίδα ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως επίσης και ο συνδυασμός των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον HIV, lopinavir και ritonavir. Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε στείλει παρτίδες του φαρμάκου στη Γουϊνά για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα. Αλλά η γενικευμένη χρήση του favipiravir σε ασθενείς του κορωνοίού απαιτεί κυβερνητική έγκριση, αφού πρόκειται για αντιγριπικό φάρμακο. Αξιωματούχος τόνισε ότι η έγκριση του φαρμάκου μπορεί να γίνει τον Μάιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι κλινικές έρευνες.

Απέτυχε πολλά υποσχόμενη θεραπεία ελπίδα στην Κίνα

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορονοϊό απέτυχε δυστυχώς στην πρώτη κλινική δοκιμή της, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες. Πρόκειται για την επονομαζόμενη Kaletra, ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων, του lopinavir και του ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενηλίκους ασθενείς ηλικίας 48 έως 68 ετών σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν, του επικέντρου της επιδημίας στην Κίνα.

Για 14 μέρες οι μισοί από τους Κινέζους ασθενείς έκαναν τη «στάνταρντ» θεραπεία για πνευμονία, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν επιπρόσθετα και την Kaletra. Όπως διαπιστώθηκε, η Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στη δεύτερη ομάδα των ασθενών.

Αν και απογοητευτική η δοκιμή, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αποτελεί την τελευταία λέξη, καθώς περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν κατά πόσο τα εν λόγω δύο φάρμακα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν σε πιο πρώιμο στάδιο της Covid-19 ή αν συνδυασθούν με άλλα φάρμακα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Οι γιατροί ανά τον κόσμο δοκιμάζουν απελπισμένα διάφορα φάρμακα, τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, μήπως κάποιο από αυτά βοηθήσει τελικά τους σοβαρά αρρώστους.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποιο φάρμακο να έχει σαφή αποτελεσματικότητα. Μεταξύ άλλων, δοκιμάζεται η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ενός φθηνού και σχετικά ασφαλούς φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Οι έως τώρα αναφορές από τη δοκιμή της σε ασθενείς στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη για να είναι βέβαιοι οι γιατροί.

Υπό δοκιμή σε νοσοκομεία βρίσκεται και το πειραματικό αντιικό φάρμακο remdesivir της εταιρείας Gilead, καθώς και ένα παλιό ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο, το losartan, μήπως μπορεί να αποτρέψει τις ήπιες λοιμώξεις της Covid-19 να επιδεινωθούν στην πορεία. Το εν λόγω φάρμακο μπλοκάρει τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπου, συνεπώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη δράση του SARS-CoV-2.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ