Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παθολόγος εξηγεί τι σημαίνει πως μεταδίδεται από τον αέρα ο κορωνοϊός

Καθησυχαστικός ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Δρόσος Καραγεωργόπουλος

Σύγχυση προκάλεσε η είδηση πως ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω ομιλίας ή της ανάσας και όχι μόνο με τον βήχα ή το φτέρνισα όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ειδικότερα, επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ θεωρούν πιθανό κάτι ανησυχητικό: ότι ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με το βήχα ή το φτάρνισμα.

Αν και οι έως τώρα επιστημονικές ενδείξεις δεν οδηγούν σε οριστικό συμπέρασμα, ο δρ Χάρβει Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νέων λοιμωδών νοσημάτων της NAS ενημέρωσε με επιστολή του τον Κέλβιν Ντρεγκεμάιερ, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το "Science", ότι «τα ευρήματα των διαθέσιμων μελετών συγκλίνουν στην αερόλυση του ιού από τη φυσιολογική αναπνοή».

Ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Δρόσος Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στο OPEN και την Νίκη Λυμπεράκη εξηγεί τι σημαίνει αυτή η επιστημονική ανακάλυψη, όντας καθησυχαστικός για το κοινό.

Όπως υποστηρίζει ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης του ιού πρέπει να αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό. «Ξέρουμε ότι με κάποιους χειρισμούς που γίνονται μέσα στα νοσοκομεία ο ιός μπορεί να μεταδίδεται μέσω του αέρα αλλά είναι πολύ συγκεκριμένοι χειρισμοί και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί στην καθημερινότητα. Οι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα είναι ο ιός της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί και ο κάθε άνθρωπος μολύνει άλλους δέκα ή παραπάνω. Αυτός ο ιός ξέρουμε επιδημιολογικά ότι ο καθένας μπορεί να μολύνει μέχρι τρεις. Αρα αυτός δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης και αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία».

Μάλιστα, ο κ. Καραγεωργόπουλος φέρνει ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως λέει χαρακτηριστικά εκεί οι νοσηλευτές φορούν απλή χειρουργική μάσκα και επομένως αν ήταν αυτός ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα είχαν νοσήσει όλοι.

Δείτε την συνέντευξή του στο OPEN.

 

Ποιοι και πότε πρέπει να φορούν μάσκα

Στο ερώτημα για το ποιοι και πότε πρέπει να φορούν μάσκα, ο λοιμωξιολόγος απαντά ότι:

  • Οι μάσκες είναι μίας χρήσης
  • Κρατούν για λίγες ώρες ανάλογα με τον τύπο τους
  • Αν τις βγάζουμε και τις βάζουμε και τις κρατάμε από το μπροστινό μέρος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μολυνθούμε από τα σταγονίδια που βρίσκονται εκεί

«Γι' αυτό οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως στα νοσοκομεία, κυρίως για τους νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τους ασθενείς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγεωργόπουλος. Ο λοιμωξιολόγος τονίζει ότι αν τηρούμε τα μέτρα, δηλαδή να κρατάμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων, να πλένουμε τα χέρια μας μετά την επαφή με κοινόχρηστους χώρους τότε η μάσκα έχει πολύ λίγα να προσθέσει.

Δείτε το ρεπορτάζ για τη μετάδοση του κορωνοϊού από την αναπνοή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η γυναίκα που ενέπνευσε τη stalker από το «Μικρό Ταρανδάκι» σπάει τη σιωπή της
Ο χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας της σειρά του Netflix βασίστηκε σε μια γυναίκα από τη Σκωτία η οποία θα μιλήσει δημόσια για την ιστορία της
Η γυναίκα που ενέπνευσε τη stalker από το «Μικρό Ταρανδάκι» σπάει τη σιωπή της