Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός – Απαγορεύσεις: Η εμπειρία «δείχνει» μέτρα για 10 με 12 βδομάδες

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ενθαρρυντικά τα μέχρι στιγμής στοιχεία

«Προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων τόνισε. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό.

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε, πως γνωρίζοντας πως οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και την μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο σύμφωνα με την προσωπική του άποψη τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά με την άρση των μέτρων.

"Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο «ζωνών διδασκαλίας», να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές", πρόσθεσε και παραδέχτηκε πως αναμφίβολα όλο αυτό θα δημιουργήσει ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση, αναφορικά με τον θεσμό των Πανελλαδικών εξετάσεων.

"Δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες, πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά", δήλωσε τονίζοντας πως είναι λάθος να θεωρούμε πως με την άρση των μέτρων περιορισμού αυτομάτως θα επανέλθουμε στην καθημερινότητα πριν την έξαρση του κορωνοιού.

Σε κάθε περίπτωση κατά τον καθηγητή η Ελλάδα έδρασε σωστά στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα. Όπως σχολίασε συγκεκριμένα αν είχαμε φτάσει στο σημείο που έφτασαν η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα ήταν δυνατόν να συζητάγαμε για επόμενη ημέρα.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα, ο καθηγητής συμφώνησε πως είναι σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντικά μην παραλείποντας να αναφέρει εντούτοις πως πιστεύει ότι πιο ασφαλής δείκτης είναι ο χρόνος διπλασιασμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων, αυτών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

"Αυτά τα στοιχεία θα αρχίσουν να βγαίνουν το επόμενο διάστημα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αυτό που έχει συμβεί πριν από δύο εβδομάδες" είπε και πρόσθεσε πως "αν δούμε ότι αυτός ο χρόνος επιμηκύνεται, δηλαδή παίρνει διπλάσιο χρόνο για να δούμε διπλάσια περιστατικά θανάτων η εισαγωγών σε ΜΕΘ αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για το που πηγαίνει η χώρα μας, επομένως πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες.

"Μην ξεχνάμε πως αυτά που βλέπουμε ως περιστατικά, είναι όσοι έχουν συμπτώματα και πάνε και κάνουν το τεστ. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι οι οποίοι έχουν μείνει στο σπίτι με ελαφρά συμπτώματα ή πιο βαριά αλλά δεν έκαναν το τεστ" συμπλήρωσε.

Με βάση την εμπειρία της Κίνας πρέπει να εντείνεις τα μέτρα για 10 με 12 εβδομάδες από την στιγμή που τα πήρες για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα την επόμενη ημέρα ανέφερε ο κ. Μόσιαλος εκφράζοντας την άποψη ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν και το Μάιο.

Αναφερόμενος τέλος στην πρόταση του να αγοράσουν από κοινού οι ευρωπαικές χώρες τις πατέντες από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για εμβόλια και για τεστ, πρόταση την οποία ενστερνίζεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός: «Θέσαμε το θέμα με πολύ μεγάλη σαφήνεια» τόνισε εξηγώντας κατ’ ουσίαν πως με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί μια μαζική παραγωγή η οποία θα επέτρεπε ταυτόχρονα  ευρεία διανομή που θα ανέκοπτε την πανδημία και συνακόλουθα τις οικονομικές της επιπτώσεις στον κόσμο. Σκεφτείτε να είχαμε φτάσει στην Ελλάδα στο σημείο που έφτασαν Ιταλία κι Ισπανία, είπε.

Πηγή: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανακαινίζω 2026»: Χιλιάδες νέοι δικαιούχοι – Ποιες οι 2 μεγάλες αλλαγές στα κριτήρια
Διευρύνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος με χαλάρωση των όρων για κλειστές κατοικίες και συνιδιοκτησίες
«Ανακαινίζω 2026»: Χιλιάδες νέοι δικαιούχοι – Ποιες οι 2 μεγάλες αλλαγές στα κριτήρια
thermoplixia-kaysonas
Καμίνι περιοχή λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη – Στους 40,9 βαθμούς χθες η θερμοκρασία
Η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε 24 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Καμίνι περιοχή λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη – Στους 40,9 βαθμούς χθες η θερμοκρασία
Αυξάνονται τα «φέσια» του δημοσίου: Χρωστάει 3,7 δισ. ευρώ - Ποιοι περιμένουν χρήματα
Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι διογκώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 719 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων παραμένουν σε εκκρεμότητα
Αυξάνονται τα «φέσια» του δημοσίου: Χρωστάει 3,7 δισ. ευρώ - Ποιοι περιμένουν χρήματα