Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η «γέννηση» του κορωνοϊού: Το κινεζικό εργαστήριο με νυχτερίδες και η απάτη

Σημαντική αποκάλυψη από την αμερικανική εφημερίδα Washington Post για τηλεγραφήματα Αμερικανών επιστημόνων

Τ.Τ.

Σε μία εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη προχώρησε σήμερα η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Washington Post, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας άγνωστα έως σήμερα δεδομένα για κινεζικά πειράματα με κορωνοϊούς από νυχτερίδες.

Όπως αναφέρει η Washington Post, «δύο χρόνια πριν ο κορωνοϊός αλλάξει τον κόσμο, διπλωμάτες των ΗΠΑ επισκέφτηκαν επίσημα κινεζικό ερευνητικό εργαστήριο στην πόλη της Γουχάν και έστειλαν δύο επίσημες προειδοποιήσεις προς την Ουάσιγκτον για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στο εργαστήριο, το οποίο διεξήγαγε επικίνδυνες μελέτες στους κορωνοϊούς από νυχτερίδες».

Τα τηλεγραφήματα των διπλωματών έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για το κατά ποσό αυτό ή κάποιο άλλο εργαστήριο στην Γουχάν ήταν η «πηγή» του κορωνοϊού, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και τεκμήρια για την «γέννηση» του ιού.

Πώς όμως έφτασαν οι ΗΠΑ σε αυτά τα δεδομένα; Τον Ιανουάριο του 2018, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο απέστειλε Αμερικανούς διπλωμάτες επιστήμονες στο Wuhan Institute of Virology (WIV). Το συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν το πρώτο κινεζικό που κατάφερε να αποσπάσει τον υψηλότερο βαθμό διεθνούς ασφάλειας στον τομέα των βιοεπιστημών (γνωστό στους επιστήμονες ως BSL-4).

Τα συμπεράσματα των Αμερικανών διπλωματών, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Μάλιστα, η ανησυχία τους ήταν τόσο αυξημένη που απέστειλαν δύο διπλωματικά τηλεγραφήματα προς την Ουάσιγκτον. Τα τηλεγραφήματα θεωρούνταν «ευαίσθητα», αλλά όχι «απόρρητα» και προειδοποιούσαν για αδυναμίες ασφάλειας και διοίκησης στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Το πρώτο τηλεγράφημα μάλιστα βρίσκεται στα χέρια του δημοσιογράφου Josh Rogin της Washington Post και αναφέρει ρητά πως «οι έρευνες του εργαστηρίου σε κορωνοϊούς από νυχτερίδες και η πιθανή μετάδοσή τους στον άνθρωπο αποτελούν απειλή για μία νέα πανδημία όπως αυτή του SARS».

Το επίμαχο τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2018 και αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Αμερικανών επιστημόνων στο κινεζικό εργαστήριο διαπιστώθηκε «σοβαρή έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών για την ασφαλή λειτουργία ενός τέτοιου εργαστηρίου».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Post, ωστόσο, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δεν αμφισβητούνται.

Μάλιστα, το τηλεγράφημα σημειώνει πως οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερη «υποστήριξη» στο συγκεκριμένο εργαστήριο, καθώς η έρευνά του για τους κορωνοϊούς από νυχτερίδες είναι σημαντική αλλά πιθανώς και επικίνδυνη. Η ομάδα των Αμερικανών επιστημόνων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο κινεζικό εργαστήριο συναντήθηκε με την επικεφαλής της έρευνας, Shi Zhengli. Η έρευνα της κινεζικής ομάδας είχε αποδείξει πως «υπάρχουν ισχυρά ευρήματα πως κορωνοϊοί όπως ο SARS μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο από νυχτερίδες».

Η γέννηση του κορωνοϊού

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως ο κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος», αναφέρει η Washington Post, γράφοντας πως οι επιστήμονες συμφωνούν πως προήλθε από ζώα. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Xiao Qiang, το ότι προήλθε από ζώα δεν σημαίνει πως δεν προήλθε από ένα εργαστήριο, το οποίο επί χρόνια έκανε πειράματα με κορωνοϊούς από νυχτερίδες σε ζώα. «Αυτό που μας λέει το τηλεγράφημα είναι πως εδώ και χρόνια υπήρχαν ανησυχίες για μία πιθανή απειλή της δημόσιας υγείας από τις μελέτες του συγκεκριμένου εργαστηρίου», αναφέρει ο ίδιος στην Post.

Παρά τις προειδοποιήσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε κάποια «στήριξη» του κινεζικού εργαστηρίου και τα τηλεγράφημα άρχισαν να γίνονται και πάλι «επίκαιρα» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με το ζήτημα πλέον να έχει στραφεί στο κατά πόσο η προέλευση του ιού βρίσκεται σε αυτό το εργαστήριο.

Η επίσημη θεωρία της κινεζικής κυβέρνησης είναι πως ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την γνωστή πλέον αγορά θαλασσινών της Γουχάν. Η Post υποστηρίζει πως το αφήγημα αυτό έχει πολλά κενά, με πλέον χαρακτηριστικά τα γεγονότα πως ο «ασθενής μηδέν» δεν είχε καμία σχέση με την εν λόγω αγορά και πως η αγορά δεν εμπορεύονταν νυχτερίδες.

Το κινεζικό εργαστήριο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση με την προέλευση του κορωνοϊού. Η ομάδα της Shi Zhengli, ωστόσο, ήταν η πρώτη που εντόπισε το γεγονός πως η COVID-19 είναι κορωνοϊός από νυχτερίδες.

Η αρχική «απάτη»

Η πιθανότητα ο κορωνοϊός να προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο «δεν είναι θεωρία συνομωσίας», τονίζει ο Xiao Qiang και ξεκαθαρίζει πως το βασικό στην όλη υπόθεση δεν είναι το «ποιος φταίει». Ωστόσο, είναι κρίσιμης σημασίας να καταλάβει η ανθρωπότητα ακριβώς πως έφτασε να την απειλεί ο αόρατος εχθρός του κορωνοϊού, ώστε την επόμενη μέρα να πολεμήσει με τα σωστά όπλα.

Οι αρχικές λανθασμένες πληροφορίες για τον κορωνοϊό είχαν κόστος όσον αφορά τα αντανακλαστικά των υπόλοιπων χωρών. Ο Xiao Qiang είναι λάβρος και όσον αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λέγοντας πως «σε εκείνη τη φάση (σ.σ. αρχικό στάδιο κορωνοϊού) ο ΠΟΥ δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Το αντίθετο: Αναμάσησε επί εβδομάδες την κινεζική παραπληροφόρηση. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ασυγχώρητο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ