Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Οι 4 εξηγήσεις Τσιόδρα για τον νεκρό 35χρονο στη Θεσσαλονίκη

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός παιδιά και νέους, σύμφωνα με το Σωτήρη Τσιόδρα

Στην περίπτωση του θανάτου του 35χρονου ασθενή στον Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε, παιδιά και νέοι που νοσούν εμφανίζουν πιο ήπια κλινική εικόνα, σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο προκαλούν προβληματισμό οι λόγοι που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ενός νέου ηλικιακά ασθενή.

«Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοια τραγική κατάληξη, λέγοντας συγκεκριμένα πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαπιστωθεί εκ των υστέρων κάποιο υποκείμενο νόσημα, που δεν είχε διαγνωσθεί νωρίτερα και αναφέροντας τις πιθανές εξηγήσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής περιστατικά παγκοσμίως:

  • Σημαντικό ρόλο παίζει όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ερευνητές, το φορτίο που μεταφέρει κάθε ασθενής. Η αντίδραση δηλαδή του οργανισμού είναι χειρότερη, όταν ο ασθενής έχει εκτεθεί περισσότερο στον ιό.
  • Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να είναι και γονιδιακό ζήτημα, καθώς ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν προδιάθεση για σοβαρή νόσο. Ως παράδειγμα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τον έρπη, που στην πλειοψηφία, εκδηλώνεται με κάποιο μικρό σπυράκι, όμως για γονιδιακούς λόγους σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και θάνατο
  • «Τρίτος λόγος είναι αυτό που ονομάζουμε μια ιογενής σήψη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε σε μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, επαναλαμβάνοντας πως πως πολλές φορές η μικρή άμυνα του οργανισμού και η πολύ ισχυρή μπορεί να βλάψουν το ίδιο τον ασθενή.
  • Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε σοβαρά ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζεται δύσπνοια. «Έχουν όμως σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, και τελικά φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας από οξυγόνο» σημείωσε. Όπως είπε, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιατρική συμβουλή.
     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ