Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κλιματιστικά: Ποια ρύθμιση να μην χρησιμοποιείτε κατά του κορωνοϊού

«Προτιμούμε τα ανοιχτά παράθυρα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας

Στη σύνδεση της διασποράς του κορωνοϊό με τα κλιματιστικά αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα αεροσταγονίδια που μεταδίδονται ενδεχομένως και μέσω των κλιματιστικών μηχανημάτων σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους, λέγοντας πως τα σταγονίδια πέφτουν στα 2 μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός.

Παράλληλα, κάλεσε να μην χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά στην ανακύκλωση, σημειώνοντας πως προτιμά το ανοικτό παράθυρο και τον καλό εξαερισμό του δωματίου. «Προτιμούμε τα ανοιχτά παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας, από τα κλιματιστικά, ειδικά όταν υπάρχει ασθενής στο σπίτι». Οπως είπε, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ναι μπορεί να σημαίνει ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιείται τόσο το καλύτερο», ειδικά εάν στον χώρο υπήρξε θετικό κρούσμα κορωνοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα μελετούν τη σχέση κορωνοϊού-κλιματιστικού και έχουν βρει, όπως δήλωσε, ότι σε κάποια κλιματιστικά βρέθηκαν ίχνη, όταν υπήρξε θετικό κρούσμα.

Τα 156 νέα κρούσματα 

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ανακοινώθηκαν 156 νέα κρούσματα και συνολικά 2.401. Το 56% είναι άνδρες.

Όπως ανακοίνωσε οι νεκροί στη χώρα είναι πλέον 121, καθώς 5 ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους σήμερα. Οι 32 ήταν γυναίκες.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 74 έτη με την πλειοψηφία τους να νοσούν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 59 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οι 16 είναι γυναίκες.

Μέχρι σήμερα 46 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στα 150 κρούσματα στη δομή στο Κρανίδι ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται στην περιοχή για να εξασφαλίσει την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής και την περιφέρεια.

Όπως εξήγησε τα 148 κρούσματα είναι κάτοικοι της δομή και δύο εργαζόμενοι της δομής και του ΔΟΜ. Η δομή βρισκόταν από την Μεγάλη Πέμπτη σε καραντίνα ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων και διενεργείται κατά προτεραιότητα διαλογή των ευπαθών ομάδων για τυχόν περαιτέρω ανάγκη φροντίδος και νοσοκομειακής νοσηλείας.

Έως τώρα δεν έχουν βρεθεί συμπτωματικοί ασθενείς που να χρήζουν περαιτέρω φροντίδας. Για την ιατρική φροντίδα των περιστατικών, πέραν επιτόπιας υπαίθριας δομής σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό, θα στελεχωθεί εκτάκτως με 6 γιατρούς και 4 νοσηλευτές επιπλέον το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.

Τυχόν απαραίτητες μεταφορές σε τριτοβάθμιες νοσοκομειακές δομές, διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος, θα εκτελούνται άμεσα με ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στελεχωμένο με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα είναι σταθμευμένο στην περιοχή για 14 μέρες και θα λειτουργεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Ο λοιμωξιολόγος υπενθύμισε πως επιπρόσθετα αποφασίστηκε να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις των κατοίκων του νομού Ερμιονίδας, περιφερειακή ενότητα Αργολίδας.

Με βάση το παραπάνω δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί ενώ αναστέλλεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα μετακίνησης για τις περιπτώσεις Β4, Β5, Β6 αλλά και η λειτουργία λαϊκών κι υπαίθριων αγορών στην περιοχή.

Στην περιοχή παραμένουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ για διενέργεια περισσότερων δειγματοληπτικών ελέγχων εφόσον κριθούν απαραίτητοι αλλά και για ιχνηλάτηση επαφών.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως σε καραντίνα 14 ημερών με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις περιοχές τίθενται και τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι στην Ξάνθη, καθώς εντοπίστηκαν πολλαπλά θετικά και ύποπτα κρούσματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς και στην περίπτωση του θανάτου του 35χρονου ασθενή στον Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε, παιδιά και νέοι που νοσούν εμφανίζουν πιο ήπια κλινική εικόνα, σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο προκαλούν προβληματισμό οι λόγοι που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ενός νέου ηλικιακά ασθενή.

«Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοια τραγική κατάληξη, λέγοντας συγκεκριμένα πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαπιστωθεί εκ των υστέρων κάποιο υποκείμενο νόσημα, που δεν είχε διαγνωσθεί νωρίτερα και αναφέροντας τις πιθανές εξηγήσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής περιστατικά παγκοσμίως:

  • Σημαντικό ρόλο παίζει όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ερευνητές, το φορτίο που μεταφέρει κάθε ασθενής. Η αντίδραση δηλαδή του οργανισμού είναι χειρότερη, όταν ο ασθενής έχει εκτεθεί περισσότερο στον ιό.
  • Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να είναι και γονιδιακό ζήτημα, καθώς ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν προδιάθεση για σοβαρή νόσο. Ως παράδειγμα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τον έρπη, που στην πλειοψηφία, εκδηλώνεται με κάποιο μικρό σπυράκι, όμως για γονιδιακούς λόγους σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και θάνατο
  • «Τρίτος λόγος είναι αυτό που ονομάζουμε μια ιογενής σήψη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε σε μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, επαναλαμβάνοντας πως πως πολλές φορές η μικρή άμυνα του οργανισμού και η πολύ ισχυρή μπορεί να βλάψουν το ίδιο τον ασθενή.
  • Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε σοβαρά ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζεται δύσπνοια. «Έχουν όμως σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, και τελικά φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας από οξυγόνο» σημείωσε. Όπως είπε, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιατρική συμβουλή.

Όπως κατέληξε ο κ. Τσιόδρας οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς για την μετάδοση του νέου ιού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που συνεχίζει να με εκπλήσσει είναι η σημαντική δυναμική της μετάδοσης του νέου ιού ιδιαίτερα σε κλειστούς πληθυσμούς».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες καθώς όπως είπε μέσω των ανακοινώσεων του για νέα κρούσματα και θανάτους πολλές φορές δεν είναι δυνατό να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Μια συγγνώμη γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω αισθανόμαστε θλίψη, στρες και σύγχυση. Οι απαντήσεις, δεν είναι ξεκάθαρες. Υπάρχει αβεβαιότητα. Για εμένα το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν στη χώρα μας. Προετοιμαστήκαμε καλύτερα, γλιτώσαμε τα χειρότερα με τον δύσκολο ομολογουμένως τρόπο του περιορισμού. Συνειδητοποιήσαμε νωρίτερα την απειλή. Μας δίνεται περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων», είπε συγκεκριμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: «Ναι» από τον Μπάιντεν σε ντιμπέιτ με τον Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών
Οι δηλώσεις αυτές είναι οι πλέον ξεκάθαρες που έχει διατυπώσει ο Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο ενός προεδρικού ντιμπέιτ
ΗΠΑ: «Ναι» από τον Μπάιντεν σε ντιμπέιτ με τον Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών