Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συναγερμός στις ΗΠΑ για φονικές γιγαντιαίες - σφήκες από την Ασία

Τις αποκαλούν «σφήκες - δολοφόνους» και μπορούν να σκοτώσουν ακόμη και άνθρωπο

Ερευνητές και πολίτες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ψάχνουν προσεχτικά να βρουν τις επικίνδυνες γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες, αφού τα έντομα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις ΗΠΑ. Η σφήκα αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, θεωρείται πολύ επιθετική και μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους με το δηλητήριό της. Αλλά, είναι πιο επικίνδυνη κυρίως για την ευρωπαϊκή μέλισσα, η οποία είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στο φονικό κεντρί του είδους αυτού.  

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον επαλήθευσε τέσσερις αναφορές για γιγαντιαίες σφήκες σε δύο βορειοδυτικές πόλεις τον Δεκέμβριο. Το είδος γίνεται πιο ενεργό τον Απρίλιο, ωθώντας τους τοπικούς αξιωματούχους να ζητήσουν από το κοινό να βοηθήσει τους μελισσοκόμους δημιουργώντας παγίδες.

«Είναι σοκαριστικά μεγάλη σφήκα», δήλωσε ο Todd Murray, εντομολόγος και ειδικός στα ξενικά είδη του Washington State University. «Είναι κίνδυνος για την υγεία και το πιο σημαντικό είναι ένας σημαντικός θηρευτής των μελισσών». Ο Murray είπε ότι ήταν σημαντικό για τους ανθρώπους να μάθουν να αναγνωρίζουν το έντομο τώρα, ενώ ο πληθυσμός είναι μικρός και εξακολουθεί να είναι νέος στην περιοχή.  

Οι σφήκες έχουν μέγεθος περίπου ενός αντίχειρα ενηλίκου, με κίτρινο και πορτοκαλί κεφάλι. Είναι πιο καταστροφικές την περίοδο του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Μετά το πέρασμά τους από μια κυψέλη αυτό που θα βρει κανείς είναι υπολείμματα  αποκεφαλισμένων μελισσών.   Οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα έντομα αυτά θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν τους πληθυσμούς των μελισσών στις ΗΠΑ αν εξαπλωθούν.  

Μερικοί ερευνητές αναφέρουν το έντομο ως «σφήκα δολοφόνο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Στην Ιαπωνία, πεθαίνουν έως και 50 άτομα ετησίως από τσίμπημα, αν και η σφήκα είναι συνήθως επιθετική στον άνθρωπο εάν διαταραχθεί. Η ιστορία των ΝΥ Times προκάλεσε πολλά σχόλια στα social media δεδομένης της περιόδου.

Εθνικός Κήρυξ: Ομογενής μελισσοκόμος για τη φονική σφήκα που έφτασε στις ΗΠΑ από την Ασία

Η φονική σφήκα που φέρεται να έχει σκοτώσει 50 ανθρώπους μέσα σε ένα χρόνο στην Ιαπωνία, πρόσφατα εμφανίστηκε για πρώτη φορά και στην Αμερική. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και σύμφωνα με τους ειδικούς σίγουρα θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «New York Post».

Ο ομογενής, πρώην αστυνομικός του NYPD (New York City Police Department), Αντώνης Πλανάκης, ο οποίος το 2017 είχε εντοπίσει στον τοίχο του υπνοδωματίου του στο Λονγκ Αϊλαντ 70.000 μέλισσες, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα δεν είναι οι μέλισσες αλλά αυτή η συγκεκριμένη φονική σφήκα. Την είχα δείξει στο Τμήμα από το 2012. Η στολή μελισσοκόμου που έχω είναι εντελώς άχρηστη μπροστά σε αυτό το φονικό έντομο».

Οι σφήκες αυτές, που έχουν μέγεθος πάνω από 2 ίντσες, εμφανίστηκαν στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, πιθανότατα μέσω πλοίου που ήρθε από την Κίνα, ισχυρίζονται οι ειδικοί. Οπως επισημαίνει ο κ. Πλανάκης, πιστεύει πως οι σφήκες θα φτάσουν ανατολικά μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. «Και θα τις δούμε σε μέρη με πολύ πράσινο. Μόνο μερικές σφήκες και έχει ολόκληρη αποικία».

Ενα από τα πιθανά μέρη που η φονική σφήκα θα επισκεφθεί, ίσως είναι ο βοτανικός κήπος στο Μπρονξ, καθώς εκεί υπάρχει πολύς χώρος και αρκετό φαγητό. «Τα πάρκα, σε γενικές γραμμές είναι μέρη που προτιμούν οι γιγάντιες σφήκες. Παρόλα αυτά δεν θα τις βρεις στο Μανχάταν καθώς συνηθίζουν να φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος ή να σκάβουν λαγούμια σε σαπισμένα ξύλα» πρόσθεσε ο κ. Πλανάκης.

Αλλά και ο μελισσοκόμος Αντριου Κότε (Andrew Cote) από το Μανχάταν δήλωσε πως ίσως περάσουν χρόνια μέχρι να φτάσουν στην Ανατολική Ακτή. Οπως και να έχει όμως το σαρκοφάγο έντομο θα έρθει για να μείνει. Δεν υπάρχει τρόπος να το περιορίσουμε στη Δυτική Ακτή. Ο ίδιος μάλιστα, σε ένα ταξίδι του στην Κίνα το 2017, είδε από κοντά τις σφήκες και οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν ρόπαλα του κρίκετ για να τις χτυπούν τα οποία έμοιαζαν μινιατούρες μπροστά στα φονικά έντομα.

Οπως τονίζει ο κ. Πλανάκης «το κεντρί της φονικής σφήκας είναι περίπου ένα τέταρτο της ίντσας σε σύγκριση με αυτό της μέλισσας που είναι το ένα δέκατο έκτο της ίντσας. Είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό του τζιτζικιού».

Πηγές: Lifo.gr, Εθνικός Κήρυξ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ