Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Τα 8 συμπτώματα έλλειψης Βιταμίνης D – Οι 15 τροφές και ο ήλιος

Δείτε τις τροφές που χαρίζουν την «βιταμίνη του ήλιου» - Τι αναφέρει διατροφολόγος για το ζήτημα

Στη σημασία της επάρκειας σε βιταμίνη D, που φαίνεται ότι συμβάλλει στην άμυνα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενες έρευνες που δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονται με βαρύτερη νόσο.

Αναλυτικά, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δεδομένα για τη συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με τη βαρύτητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια. «Εμείς δεν είμαστε από αυτές αλλά, παρόλα αυτά, είναι συγκλονιστικό ότι και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ή μερική ανεπάρκεια βιταμίνης D», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ευρήματα μελετών δείχνουν ότι «χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D – και υπάρχουν συγκεκριμένα επίπεδα που οριοθετούν αυτήν την ανεπάρκεια έλλειψης βιταμίνης D – σχετίζονται με βαρύτερη νόσο» και ότι η βιταμίνη D «παίζει κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό σε μία χώρα που έχει ηλιοφάνεια να έχουμε επαρκή ηλιοφάνεια, αλλά και ελλείψει τροφής, ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότεροι έλλειψη βιταμίνης Δ, επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Δ στον οργανισμό, και για άλλους λόγους που αφορούν τα οστά και πέραν της άμυνας μας εναντίον των λοιμώξεων».

Πάντως, διευκρίνισε ότι με την άρση των μέτρων, οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν την πιθανότητα χορήγησης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Συμπτώματα της έλλειψης

Αρκετοί άνθρωποι που έχουν έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους δεν παρουσιάζουν εμφανή και σαφή συμπτώματα ή μπορεί να έχουν έλλειψη για πολλά χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνουν συμπτώματα.

Μερικά από πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση έλλειψης είναι τα εξής:

- αποδυνάμωση του σκελετού, οστεοπόρωση ή συχνά κατάγματα

- μυϊκή αδυναμία

- αλλαγές στη διάθεση, όπως άγχος και κατάθλιψη

- χρόνιος πόνος

- αύξηση της πίεσης ή υπέρταση

- αίσθημα κόπωσης παρά την επαρκή ξεκούραση

- μειωμένη σωματική αντοχή

- ανεξήγητη υπογονιμότητα

Πρόληψη

Για να αποφύγετε την έλλειψη βιταμίνης D μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Επαρκής έκθεση στον ήλιο: Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Περίπου 15 λεπτά την ημέρα αρκούν για να καλυφθεί η συνιστώμενη ημερήσια «δόση» της βιταμίνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας υποδείξει ποια είναι τα καταλληλότερα επίπεδα έκθεσης για εσάς, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.

Κατανάλωση τροφών με βιταμίνη D: Η βιταμίνη D υπάρχει σε κάποιες τροφές, αν και σε μικρές ποσότητες. Αυτές είναι κυρίως το λιπαρό ψάρι (τόνος, σολομός, σκουμπρί κ.λπ.), το συκώτι, το τυρί, ο κρόκος του αυγού και τα ενισχυμένα τρόφιμα (συνήθως γάλα και δημητριακά).

Οι 15 τροφές που βρίσκεται η Βιταμίνη D

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από πληθώρα παθήσεων, από την οστεοπόρωση, την υπέρταση και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη και την άνοια, πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 600 IU (800 IU για τα άτομα 70 ετών και άνω). Δείτε τις καλύτερες επιλογές για τον οργανισμό σας:

1. Φρέσκο ψάρι: 425 IU σε ένα φιλέτο σολομό 90 γρ., 547 IU σε ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.

2. Συκώτι μοσχαρίσιο: 42 IU σε μερίδα 90 γρ.

3. Κρόκος αυγού: 41 IU σε έναν κρόκο

4. Ψάρι σε κονσέρβα: 154 IU σε μερίδα τόνο 90 γρ., 270 IU σε μερίδα σαρδέλες 100 γρ.

5. Μανιτάρια Σιτάκε: 40 IU ανά φλιτζάνι

6. Γάλα (πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά): 100 IU ανά ποτήρι 240 ml

7. Γιαούρτι: 80-100 IU ανά μερίδα 180 γρ.

8. Γάλα αμυγδάλου: 100 IU ανά ποτήρι 240 ml

9. Πουτίγκα με γάλα: 49-60 IU ανά μισό φλιτζάνι

10. Χυμός πορτοκάλι: 137 IU ανά φλιτζάνι

11. Δημητριακά: 50-100 IU ανά ένα φλιτζάνι

12. Ενισχυμένο τόφου: 80 IU ανά μερίδα 90 γρ.

13. Βρόμη: 150 IU σε μία ατομική μερίδα

14. Τυρί: 40 IU ανά φέτα

15. Eggnog: 123 IU ανά ποτήρι 240 ml

Τι αναφέρει ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ανέλυσε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την βιταμίνη D και την Covid-19.

Δείτε το βίντεο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ