Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καθηγητής ΑΠΘ: Μπορεί να κοστίσουν οι συγκεντρώσεις σε πάρκα - παραλίες

Τι προκύπτει από την καταγραφή που κάνει ομάδα επιστημόνων από το NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Εφόσον η αποκλιμάκωση των μέτρων της καραντίνας θα γίνει ομαλά, στις αρχές Ιουνίου τα νέα κρούσματα στην χώρα μας θα καταγράφονται σε μονοψήφιο αριθμό γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πλήρη άρση των μέτρων.

Αυτό καταγράφει η ομάδα επιστημόνων από το NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, τονίζοντας πως τουλάχιστον για την Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τα χειρότερα φαίνεται πως πέρασαν.

Ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων απόστασης που είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μην προκύψουν νέες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν τόσο από την δική μας όσο και από άλλες κυβερνήσεις άλλων χωρών αίρονται σταδιακά. Και πράγματι φαίνεται πως τα χειρότερα έχουν περάσει. Όμως το επόμενο κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς θα συμπεριφέρονται και οι πολίτες. Δεν πρέπει να λησμονούμε τον ανθρώπινο παράγοντα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε «το lockdown από τη μία επιβράδυνε την ταχύτητα μετάδοσης του ιού και το μέγεθός του, κατέβασε την καμπύλη των κρουσμάτων. Όμως αυτό είχε αντίκτυπο στην οικονομία των χωρών και στην ψυχολογία των πολιτών. Από την μέρα που άρχισε η σταδιακή άρση των μέτρων μπήκαμε στην δεύτερη φάση. Το τι θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το πώς θα φερθούν και οι άνθρωποι. Ήδη δυστυχώς φαίνεται πως αρκετοί από αυτούς δεν ακούν κατά γράμμα τις συμβουλές που έχουν ανακοινωθεί. Μαζεύονται σε πάρκα και παραλίες και μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα πχ μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι μπορεί να πάμε πίσω». Παράλληλα σημείωσε πως οι κυβερνήσεις κάνουν ουσιαστικά με την άρση των μέτρων μια άσκηση. Ή θα δούμε το φαινόμενο της αγέλης ή θα δουν αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σωστά, έχοντας βγάλει σιγά σιγά στην κανονικότητα μερικούς εργαζόμενους, έπειτα μαθητές κλπ, και, αν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα ή εστίες μετάδοσης του ιού, θα γίνουν τροποποιήσεις.

Κορύφωση σε Κίνα και Νότια Κορέα τον Φλεβάρη και Μάρτη

Ο καθηγητής εστιάζοντας στα στοιχεία της έρευνας είπε πως στην Κίνα και στη Νότια Κορέα τα κρούσματα του κορωνοϊού, έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους την περίοδο μεταξύ αρχών Φεβρουαρίου και μέσα Μαρτίου. Όπως είπε αυτές οι δύο χώρες, των οποίων την εξέλιξη των κρουσμάτων μελετά η ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2020, του διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών  που διεξάγεται από τις  4-11 Ιουλίου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνοντας πως αμέσως μετά το τέλος της πρώτης φάσης των κρουσμάτων COVID 19 ξεκίνησε μια δεύτερη.

Να σημειωθεί πως για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένες διαδικασίες μοντελοποίησης ( S-curve και Gussian), προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του COVID-19 σε όλο τον κόσμο. 

Εξάλλου η έρευνα δείχνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Μαΐου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αντιστοιχούν στο 39%, 34% και 1.3% των παγκόσμιων περιπτώσεων (με εξαίρεση αυτά της Κίνας). Χρησιμοποιώντας και πάλι την καμπύλη S προβλέπεται ότι στις αρχές Ιουνίου οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αναμένεται να φτάσουν το 35%, το 32% και το 1.8% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Κρίσιμη περίοδος το Πάσχα

Ειδικά για την χώρα μας ο κ. Λογοθετίδης είπε πως: «Το ορθόδοξο Πάσχα (περίοδος 13-22 Απριλίου ) ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Όμως στις 21 Απριλίου είχαμε 150 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κρανίδι σε δομή προσφύγων. Λίγο αργότερα είχαμε κρούσματα σε γηροκομεία όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. Τέτοια περιστατικά αύξησαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και άλλαξαν λίγο την πορεία της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα. Επρόκειτο για πηγές που προέκυψαν στην πορεία».

Ο καθηγητής ανέφερε πως «η χώρα μας εφαρμόζει μια ήπια τακτική» και πως «πολίτες σε πρώτη φάση τηρούσαν κατά γράμμα τις εντολές ενώ πλέον φαίνεται να αντιδρούν». Είπε πως πλέον περάσαμε σε μια φάση κανονικότητας που πρέπει όμως να διατηρούμε την προσοχή μας. Τόνισε πως θα πρέπει να προσέξουμε πχ όταν αρχίσουν ξανά οι πτήσεις από εξωτερικό, αναφέροντας το παράδειγμα χωρών όπως η Κορέα όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις μέσα από πτήσεις όπου δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Όσο για το πώς θα επηρεάσει το καλοκαίρι στην μετάδοση του ιού σχολίασε πως τόσο η θερμοκρασία όσο και η υγρασία επηρεάζουν και πως είναι πολύ πιθανό να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ωστόσο επανέλαβε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα απόστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς το εμβόλιο δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Ο κ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε στην συλλογή των στοιχείων της έρευνας που διεξάγουν που βασίστηκε σε οδηγούς που φυσικοί και βιολογικοί νόμοι περιγράφουν την εξέλιξη του φαινομένου. Και είπε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του γνώριζαν πριν από ένα μήνα το τι θα ίσχυε αυτές τις μέρες. Εξάλλου τόνισε πως έχουν διαθέσει τα στοιχεία από την έρευνά τους προς αξιοποίηση στη διάθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα αναφερόμενος στην διεξαγωγή του διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών  είπε πως το πιο πιθανό είναι να γίνει 100% virtual και τόνισε πως σε αυτό θα παρουσιάσουν περαιτέρω στοιχεία από την έρευνά τους πάνω στον κορωνοϊό.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ